Home > Nieuws > FC Volendam geen partij voor PSV

FC Volendam geen partij voor PSV

Promovendus kinderlijk eenvoudig aan de kant gezet

31 aug 2022 - Door: Remco Faasen

Het aantal doelpunten dat PSV in de Eredivisie maakt, loopt per wedstrijd op. Na vier tegen Emmen, vijf tegen Go Ahead Eagles en zes tegen Excelsior, werd vanavond tegen FC Volendam zeven keer het net gevonden. Traditioneel dit seizoen kwam er ook een tegengoal in een wedstrijd waarin de thuisploeg werkelijk niets te vrezen had.

PSV – FC Volendam was eigenlijk een wedstrijd met een vies smaakje: de pot werd uitgesteld om PSV optimaal voor te laten bereiden op het treffen met Rangers uit Glasgow voor de Champions League en we weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Aanvoerder
Ondanks alle transferverhalen staat Cody Gakpo doodleuk als aanvoerder in de basis, met naast hem Xavi Simons op de plek van de geblesseerde Luuk de Jong en daar weer naast Johan Bakayoko. Guus Til start op het middenveld en centraal in de verdediging is er een plek ingeruimd voor Jarred Branthwaite, waardoor Jordan Teze start op de backpositie. Het bezoek van FC Volendam betekent verder een weerzien met oud-PSV-speler Wim Jonk, die tussen 1995 en 1998 119 keer het rood en wit droeg. Jonk zat nauwelijks op de bank toen hij al moest toekijken hoe keeper Filip Stankoviĉ de bal uit het net kon vissen. Ibrahim Sangaré had met een prachtige pass Til weggestuurd. Diens voorzet dreigde in een eigen doelpunt te eindigen maar de Volendam-goalie kon dat met een goede reflex voorkomen. Jammer genoeg voor hem belandde de bal daarop voor de voeten van de goed meegelopen Xavi Simons, die geen moeite had binnen te werken: 1-0 na 21 seconden.

Buitenspel
Nog geen vier minuten later meldt PSV zich weer als Bakayoko de bal een halve meter over het Volendamdoel krult. Binnen het kwartier kan Stankoviĉ weer vissen als Simons Cody Gakpo het doelpunt gunt, maar de VAR heeft gezien dat de kleine krullenbol bij de aanname van de bal een millimeter buitenspel stond. Geen doelpunt dus en het lukt Guus Til tot twee keer toe niet daar verandering in aan te brengen: bij de eerste inzet weet de keeper de bal nog nèt tot een hoekschop te verwerken (waar Branthwaite nog gevaarlijk opduikt), bij de tweede inzet stuitert de bal via de goalie tegen de paal.

Veerman en Veerman
Heeft Volendam dan niets in te brengen? Nee. Keeper Walter Benítez had net zo goed een snipperdag kunnen nemen. Helemaal als het binnen het half uur alsnog 2-0 wordt. Als de ogen zijn gericht op Bakayoko die aan de zijkant van het strafschopgebied nadenkt aan wij hij de bal zal schenken, wordt Til ondertussen onderuit getrokken. Gakpo schiet de bal strak in de rechterhoek. In de zevenentwintigste minuut schrikt Benítez plots wakker als Armando Obispo staat te slapen en Henk Veerman de bal vlak voor het zijn doel langs schiet. Een paar minuten later is de Argentijn alert als Robert Mühren hem van afstand test. Het slotakkoord lijkt voor PSV. Eerst anticipeert Jordan Teze goed op een heerlijke voorzet van Joey Veerman, maar de verdediger schiet ongevaarlijk tegen de goalie op. Nog binnen de veertig minuten stormt Gakpo het strafschopgebied in, waar zijn versnelling te machtig is voor de Volendamse verdediging. Zonder te kijken haalt de aanvaller uit en via de paal verdwijnt de bal over de doellijn.

Clean sheet
Vanaf de aftrap die daarop volgt, wordt Henk Veerman plots weggestuurd. De lange spits tikt de bal vanuit de lucht fraai langs Branthwaite en poeiert het speeltuig daarna langs Benítez. Weer geen clean sheet voor de doelman dus. Op slag van rust neemt Simons de bal vanuit een hoekschop ook direct op de slof maar hij schiet keihard op de paal: de bal rolt ter hoogte van de dug-outs over de zijlijn.

Obispo en Ramalho
In de verdediging wordt het dit seizoen stuivertje wisselen tussen de minst slechten, want André Ramalho lost na de rust Obispo af. Wim Jonk ziet vanaf de bank hoe PSV alweer binnen de kortste keren het doel vindt: Simons snelt het strafschopgebied in en vindt er Teze. Zijn inzet eindigt via de nodige Volendamse benen in het doel. Drie minuten later krult Gakpo de bal net over, maar de gasten krijgen de bal niet weg. Via een hoekschop komt de bal weer bij de aanvoerder van PSV die in alle rust kan uithalen maar dat niet goed genoeg doet. Gelukkig bieden de gasten hulp: de bal wordt finaal van richting verandert waardoor Stankoviĉ kansloos is: 5-1. Het doelpunt komt uiteindelijk op naam van Brian Plat.

Bakayoko
FC Volendam is ondertussen wel klaar met deze wedstrijd. De vraag is alleen nog hoe hoog de uitslag wordt. Stankoviĉ stuit een goede inzet van Til met zijn voet, Bakayoko kopt net naast maar de goal komt toch als de voor Gakpo ingevallen Sávio op avontuur gaat met Simons. De Braziliaan legt af op de Nederlander, die bal fraai binnenstift en met zes doelpunten stiekem eens naar de Coen Dillen-index mag kijken. Bakayoko is nog een keer gevaarlijk maar zijn inzet is niet hard genoeg. Tien minuten voor tijd krijgt de jonge Belg alsnog een goal als hij de bal via de kluts meekrijgt en via een nieuwe kluts in het doel ziet verdwijnen. Maar wat geeft het: het is 7-1. Bakpoyoko is nog twee keer gevaarlijk maar weet het net niet meer te vinden, mede door een fraaie redding van Stankoviĉ.

Van vier naar vijf naar zes naar zeven goals betekent dat PSV de koppositie in de Eredivisie pakt, maar er zal geen speler of supporter zijn die daar nu al veel waarde aan hecht. PSV heeft louter gedaan wat het moest doen tegen drie gepromoveerde clubs en Go Ahead Eagles. De echt test volgt zaterdag: uit tegen FC Twente.