PSV doet slechte zaken in Istanbul

Fenerbahçe - PSV 3-0

28 sep 2005 - Door: DvG & ES
Vennegoor of Hesselink

In een kolkend stadion in Istanbul ging PSV gisteravond keihard onderuit tegen Fenerbahçe. Door een rode kaart voor Jan Vennegoor of Hesselink verloor PSV nog voor rust de kans op een goed resultaat. En dat terwijl de Eindhovenaren zo veelbelovend aan de wedstrijd begonnen.

In het eerste kwartier was er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van Guus Hiddink. Met prima combinatievoetbal zochten de PSV'ers voortdurend hun weg naar voren. Gejoel en gefluit van de 'Fener'-aanhang daalde van de tribunes omlaag. Dat gefluit sloeg in de 40'ste minuut om in gejuich, toen Jan Vennegoor of Hesselink geel kreeg wegens hands in het eigen strafschopgebied. Het leverde Fenerbahçe een penalty op, die door Alex (land- en naamgenoot van onze nummer 4) met een ongelooflijke controle in de kruising werd gemikt.

Die 1-0 achterstand had nog weggewerkt kunnen worden, ware het niet dat Lange Jan vlak voor rust zijn tweede 'geel' kreeg gepresenteerd. Een domme, veel te ruwe overtreding op de helft van Fenerbahçe beslechtte zijn lot, en daarmee dat van heel PSV. Het incident vormde het keerpunt in de wedstrijd.

Voor PSV was er op dat moment geen houden meer aan, zeker niet toen Theo Lucius 10 mniuten na rust met een blessure van het veld moest. Zijn vervanger was de Osmar Ferreyra, die tot dan toe steeds door Guus Hiddink op de bank gelaten was, uit vrees dat de Argentijn het niveau niet zou aankunnen. Toch kreeg PSV in die tweede helft nog wel een paar kleine kansen. Er was een onverwachte uithaal van Beasley en ook Cocu dook plotseling op voor doelman Volkan. Zijn schot mistte echter alle kracht.

In de 68'ste minuut kreeg een dapper strijdend PSV de dolksteek. Weer was het Alex die zijn formidabel balgevoel dit keer in een diagonale kopbal legde. Precies buiten het bereik van Gomes verdween de bal tegen de touwen. De 3-0 die uitblinker Appiah 1 minuut voor tijd aantekende, bracht een wel erg pijnlijke uitslag op het scoreboard. Want mocht PSV met 'Fener' gaan strijden om de tweede plek, dan zal het onderlinge resultaat doorslaggevend zijn. Als PSV Fenerbahçe in Eindhoven ontvangt, zal er dus een goed resultaat neergezet moeten worden. Maar eerst volgt de wedstrijd uit tegen Milan: zonder de geschorste Vennegoor of Hesselink.