Home > Nieuws > EL: PSV speelt op knappe wijze gelijk bij Lille na slechte tachtig minuten

EL: PSV speelt op knappe wijze gelijk bij Lille na slechte tachtig minuten

17 feb 2011 - Door: Chris
Toivonen

Door Noël van de Laar

LILLE – Waar Lille de betere ploeg was gedurende de eerste tachtig minuten en ook al vroeg in de wedstrijd met 2-0 leidde, was het PSV dat in een tijdsbestek van twee minuten de achterstand ongedaan maakte en uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel huiswaarts keerde. Goals voor PSV kwamen op naam van Wilfred Bouma en Ola Toivonen.

Waar de PSV-supporters een mooi feestje verziekt zagen worden door de Franse politie, lieten ze zich niet uit veld slaan en ze besloten dan ook het feest gewoon voort te zetten in het Metropole stadion van Lille. In het centrum van Lille verzamelden zich al vanaf tien uur een schare PSV-supporters die zich vanaf dat moment alleen maar uitbreidde. Al bier drinkend en zingend maakten ze er een mooi feest van in het met zon overgoten Lille. Tot het moment dat Charleroi- en Lillesupporters de confrontatie op gingen zoeken. Door het ingrijpen van de politie met traangas, ontkwamen ook een flink aantal PSV-supporters niet aan het gas. Een fan vertelt: ‘We waren ons niet bewust van wat er gebeurde, totdat we ingesloten werden door de Franse ME. Een moment later rook ik iets verdachts, en dat bleek dus traangas te zijn. Vanaf dat moment pakte ik mijn spullen en ben ik als een gek weggesprint. Mijn ogen branden nog steeds’. Waarom de politie op deze manier ingreep is zowel onduidelijk als onbegrijpelijk.

Dan de wedstrijd, die om vijf over negen op het programma stond. Lille-trainer Garcia besloot dat zijn club vooral voor de competitie moet en wil gaan en besloot daarom zijn gehele voorhoede op de bank plaats te laten nemen. Zo haalde de trainer enigszins de angel uit het spel van de thuisclub. Toch kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Na een door Isaksson slecht weggewerkte corner kon Idrissa Gueye uithalen vanaf de rand van het zestienmetergebied. Het schot ging hard de linkerhoek in en zo zat Lille na zes minuten voetballen op rozen en leidde het dus al vroeg in de wedstrijd met 1-0.

Na de vroege openingstreffer opende zich een boeiend en open duel. Zoals er gekopt werd op het wedstrijdblaadje voorafgaand aan de wedstrijd: ‘Strijd der titanen’, leek dus ook daadwerkelijk een strijd der grootmachten te worden. Beide ploegen speelden attractief en aanvallend voetbal waarin beide teams regelmatig gevaarlijk werden voor het doel. Toch voerde Lille net een klein beetje de boventoon. PSV speelde in de eerste vijfentwintig minuten met het mes op de keel en dat pakte niet zo goed uit voor de Eindhovenaren. Er werd dan ook veel dom en onnodig balverlies geleden. Daarna leek PSV zich enigszins te herpakken.

Waar PSV zo effectief voetbalde tegen AZ was daar vanavond verdomd weinig van te merken. Na slecht uitverdedigen van Erik Pieters kon vleugelverdediger Mathieu Debuchy vrij voorgeven op de even zo vrij staande centrumspits Túllio de Melo. Voor hem was het vervolgens een ijskoud kunstje om de bal binnen te werken. Het leek het begin van een rampzalige avond voor de Eindhovenaren.

Met die stand van 2-0 werd er uiteindelijk ook gerust. PSV-trainer Rutten besloot in de rust opmerkelijk genoeg niet te wisselen, maar blijkbaar waren de basiself gemotiveerd genoeg tijdens de onderbreking om in de tweede helft het spel aanzienlijk te verbeteren. Want dat dat noodzakelijk was, was wel duidelijk.

Toch was de eerste mogelijkheid na de rust wederom voor Lille. Een snelle uitbraak van Obraniak over de linkerkant werd niet zorgvuldig afgerond en het schot ging uiteindelijk hoog over. Met nog een kleine vijfentwintig minuten voetballen vond ook Fred Rutten het welletjes geweest. Hij besloot Wuytens en Bakkal in te brengen voor respectievelijk Jeremain Lens en Orlando Engelaar. Die laatste keuze is opvallend omdat Rutten er niet om bekend staat zijn aanvoerder van het veld te halen.

Doordat Lille slordig was in de afronding na de rust bleef de hoop bij de supporters en spelers levend dat er wellicht nog een uitdoelpunt mee te pikken viel. Die hoop leek echter tevergeefs. Sterker nog, Isaksson wist PSV een behoorlijk aantal keer te behoeden voor een grotere deceptie.

Uiteindelijk kwam er aan de rampzalige avond voor PSV toch nog een eind. Als een duveltje uit een doosje scoort Wilfred Bouma uit de rebound een intikker bij de tweede paal. Nog maar net een minuutje later is het Ola Toivonen die heel goed doorzet en vanaf de rand van de zestien besluit uit te halen waarna de bal keurig binnenvalt. In een tijdsbestek van nog geen twee minuten is PSV dus van een 2-0 achterstand teruggekomen tot 2-2. En dat zag er lang, heel erg lang niet naar uit.