Home > Nieuws > EL: PSV speelt gelijk tegen een defensief Glasgow Rangers

EL: PSV speelt gelijk tegen een defensief Glasgow Rangers

10 mrt 2011

EINDHOVEN – PSV is er niet in geslaagd de ban te breken tegen een zeer goed verdedigend Glasgow Rangers. Mogelijkheden waren er wel, maar met name Marcus Berg had zijn vizier allesbehalve op scherp staan. Dat leverde hem ook een wissel onder een cynisch en luid applaus op van de PSV-aanhang. De Zweed baalde daar zichtbaar duidelijk van. PSV weet in ieder geval voor de return dat het aan een 1-1 gelijkspel genoeg heeft in Glasgow om kwalificatie voor de kwartfinales af te dwingen.

Door: Noël van de Laar

Waar Lille ook al twee keer een B-opstelling opstelde in het tweeluik tegen PSV gebeurde dat vandaag weer. Terwijl het bij Lille daar zelf voor gekozen was door de trainer, was dat allerminst het geval bij de bezoekers uit Schotland. Er ontbraken liefst zeven van de reguliere basiself op het wedstrijdformulier. Daardoor waren de Rangers noodgedwongen met een B-elftal te spelen. Gevolg was dat de Rangers nauwelijks uit hun schulp kropen en zich voornamelijk bezig hield met de verdedigen gesloten te houden.

Wat vooraf al verwacht werd, gebeurde ook. PSV domineerde en viel aan terwijl de Rangers verdedigden met tien man achter de bal. De defensieve speelstijl van de Schotse bezoekers zorgde ervoor dat PSV pas in de vijftiende minuut de eerste mogelijkheid kreeg. Na een goede combinatie die opgezet werd door Erik Pieters en Ola Toivonen, kwam de bal uiteindelijk bij Marcus Berg terecht. Die nam goed aan maar de keeper van de Rangers was er als de kippen bij en bracht redding.

PSV had het er moeilijk mee en wist er heel sporadisch een keer uit te komen. Echte kansen kwamen er niet meer in de eerste vijfendertig minuten. Na zesendertig minuten is er een vrije trap voor PSV. Balázs Dzsudzsák krijgt de bal recht op het hoofd van de volledig vrijstaande Marcelo die de bal alleen maar in het doel hoeft te koppen. Helaas faalt hij en kopt hij de bal naast. Verder gebeurde er nog maar vrij weinig in de eerste helft. Wat wel opviel is dat er aan de kant van de Rangers geen enkele kans viel te bewonderen.

Na de rust gingen we verder met hetzelfde spelbeeld. De eerste mogelijkheid van de tweede helft was ook meteen de beste van de wedstrijd tot dan toe. Wederom is het Toivonen die Berg perfect vrijzet in de zestien. Berg kan vervolgens uithalen, maar het schot ging een paar centimeter naast het doel van keeper Alexander. Drie minuten later, we zitten dan in de vijfenvijftigste minuut, wordt Stanislav Manolev weggestuurd. Op het punt dat hij het Schotse doelgebied in rent wordt hij naar de grond geduwd. Scheidsrechter vindt het geen strafschop dus blijft de stand nog altijd in evenwicht.

Toch kwamen de Rangers er af en toe ook gevaarlijk uit. Na een corner van de Schotten, de zevende al, wat opvallend is aangezien ze zo defensief speelden, kon Maurice Edu vrij inkoppen. Gelukkig was de reflex van Andreas Isaksson van dusdanige kwaliteit dat hij hem uit het doel kon houden en daarmee PSV redde op een cruciaal moment in de wedstrijd. Een paar minuten later is het weer aan de andere kant te doen. Opnieuw stuurt Ola Toivonen zijn landgenoot Marcus Berg de diepte in door middel van een steekbal. Wederom is de aanname niet goed en wordt hij ingehaald door de aanvoerder van de bezoekers David Weir. Het Eindhovense publiek scandeerde op dat moment al de naam van Danny Koevermans, waarvan zij hoopten dat die de ban zou breken. Maar PSV liet weer zien heel erg veel moeite te hebben met defensief ingestelde ploegen.

Na vierenzestig minuten besluit trainer Walter Smith zijn eerste wissel van de wedstrijd toe te passen. El Hadji Diouf, voormalig sterspeler van onder andere Liverpool, werd naar de kant gehaald en vervangen door Vladimír Weiss, die net op tijd hersteld was voor dit duel. Ook Fred Rutten vond het toen tijd om te wisselen. De niet al te best spelende Marcus Berg werd vervangen door Danny Koevermans.

In de zeventigste minuut is PSV wederom dichtbij de openingstreffer. Maar voor de tweede keer weet Marcelo helemaal vrij voor het doel de bal naast te koppen. Zo begon het er naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer naar uit te zien dat PSV er weer niet in zou slagen te winnen van de Rangers. Iets wat PSV überhaupt nog nooit gelukt is. De laatste onderlinge confrontatie dateert alweer van 1998, toen PSV voor de Champions League thuis met 0-1 en uit met 4-1 verloor.

De slotfase was voor PSV dé gelegenheid nog een doorbraak te forceren. Toivonen werd met nog zes minuten spelen vervangen door Otman Bakkal, maar voor PSV leverde dat weinig op. De Rangers stonden buitengewoon sterk te verdedigen en PSV slaagde er niet in de ban te breken. Het duel bloedde uiteindelijk dood in een 0-0 gelijkspel. Een resultaat waar weinig supporters rekening mee gehouden zullen hebben. PSV reist volgende week af naar Glasgow in de wetenschap dat een uitdoelpunt van vitaal belang zal zijn en een 1-1 voldoende zal zijn voor het bereiken van de kwartfinales. Het vizier moet nu echter eerst op NEC, dat zondag in Nijmegen staat te wachten op de koplopers van de Nederlandse Eredivisie.