Home > Nieuws > PSV laat kans op koppositie liggen

PSV laat kans op koppositie liggen

10 apr 2011 - Door: Chris

EINDHOVEN – Het had een hele mooie middag voor PSV kunnen worden. FC Twente speelde eerder op de dag gelijk tegen Roda, waardoor PSV aan een overwinning genoeg had om op doelsaldo de koppositie weer over te nemen. Helaas gooide Luciano Narsingh roet in het eten, die met twee beslissende assists het Eindhovense feestje verprutste. Eindhovense doelpunten kwamen op naam van Jeremain Lens en Ola Toivonen.

Door: Noël van de Laar

De vele gebeden van de PSV-supporters leken gehoord toen de opstelling van PSV voor de wedstrijd tegen Heerenveen bekend werd gemaakt. Marcus Berg werd eindelijk dan toch naar de bank verwezen. Jeremain Lens nam zijn plaats in de spits in en de daardoor vacant gestelde positie van Lens werd ingevuld door de doelpuntenmaker van de wedstrijd tegen SL Benfica Zakaria Labyad.

Gezien het feit dat de wedstrijd pas om half vijf begon, wist PSV dat FC Twente puntverlies had geleden eerder op de dag tegen het Limburgse Roda JC. De Tukkers, die een week eerder nog met 2-0 te sterk waren voor PSV, zagen daarmee de vorige week veroverde koppositie weer in gevaar gebracht worden.

PSV begon met die wetenschap fel aan de wedstrijd, en wist behoorlijk wat kansen te creëren. Ze hadden het meeste balbezit en kwamen regelmatig gevaarlijk voor het doel van Kevin Stuhr-Ellegaard. Maar tot doelpunten leidde dat nog niet. Beste kans voor de rust was van Balázs Dzsudzsák, die vanaf de rand van het zestienmetergebied mocht aanleggen voor een vrije trap. Zijn poging werd gekeerd dankzij een fantastische reflex van Kevin Stuhr-Ellegaard.

Het was zeer duidelijk te merken dat beide ploegen de afgelopen paar weken hebben ingeleverd aan zelfvertrouwen. Dat was dan ook de oorzaak dat PSV niet goed wist door te drukken naar het doel van SC Heerenveen en daardoor bereikte de brilstand op het scorebord ook de rust waarin Stijn Wuytens en Stef Nijland zich warm mochten spelen en zich wellicht op maken voor een invalbeurt in de tweede helft.

PSV begon de tweede helft nog een stuk voortvarender dan de eerste helft. Kansen stapelden zich op en het leek niet lang te duren tot het doelpunt uiteindelijk zou vallen. Veel supporters dachten dat het zover was na tien minuten voetballen in de tweede helft. Dzsudzsák die vanuit de draai op de binnenkant van de paal schiet. Vier minuten later is het wel raak. Labyad geeft net voor de achterlijn voor op Lens, die bij zijn actie naar de grond getrokken wordt. In zijn val weet hij de bal nog net het beslissende tikje te geven waardoor PSV dus op een 1-0 voorsprong komt.

Tien minuten later lijkt het weer raak te zijn. Een nieuwe vrije trap van de Hongaar belandt in de handen van keeper Stuhr-Ellegaard. Die keert echter niet goed en Jeremain Lens staat als een echte spits klaar om de rebound in het doel te werken. Helaas stond de spits wel buitenspel op het moment dat Dzsudzsák de vrije trap afvuurde waardoor het doelpunt niet geldig was. Vervolgens is Heerenveen ontzettend snel in de omschakeling. De koud ingevallen Luciano Narsingh wordt weggestuurd aan de rechterkant en geeft voor op de vrijstaande Assaidi die de bal achter Isaksson in het doel werkt.

Nog geen vijf minuten later is de score volledig omgedraaid als opnieuw Narsingh voorgeeft. Dit keer op de volledig vrijstaande Bas Dost en ook voor hem is het een eitje de bal af te maken. Zo leek de middag voor PSV in twee klappen honderdtachtig graden gedraaid. Erger nog was het feit dat Erik Pieters er bij beide goals, net als afgelopen donderdag niet goed uitzag. Voor hem lijkt het seizoen een aantal wedstrijden te lang te duren.

Het werd allemaal nog veel erger voor PSV. Met nog negen minuten te voetballen is het opnieuw Luciano Narsingh die door lijkt te breken op de rechterkant van het veld. Wilfred Bouma kan de snelle buitenspeler duidelijk niet bijbenen en stopt hem door hem naar de grond te trekken. Op een dergelijke overtreding staat maar één straf, en dat is de rode kaart. Na de rode kaart besluiten veel supporters het stadion te verlaten. De supporters die wel tot het laatste fluitsignaal blijven laten massaal van zich horen met anti-Fred Rutten liederen.

Toch was er nog licht aan het eind van de tunnel. Ola Toivonen stond bij de tweede paal op de juiste plaats nadat Jeremain Lens de voorzet gaf. De Zweed raakte daar echter wel bij geblesseerd en hij lijkt het slotstuk van dit seizoen aan zich voorbij te moeten laten gaan. PSV wist dus niet te profiteren op een moment waar dat wel had gemoeten.

Met tien tegen elf Friezen lijkt het seizoen voor PSV als een kaarsje uitgeblazen. Het moet nu niet meer vrezen dat ze de titel niet meer winnen maar PSV moet vrezen voor de dadendrang van de Amsterdammers die twee punten inlopen na het 2-2 gelijkspel van vandaag. Nog vier wedstrijden te gaan. Volgende week zondag wacht Heracles in Almelo, maar eerst nog de formaliteit van aanstaande donderdag die Benfica heet.