PSV profiteert niet van puntenverlies concurrentie

Vitesse en PSV spelen gelijk

23 okt 2011 - Door: Chris
Matavz

PSV bewees zichzelf een slechte dienst door de wedstrijd tegen Vitesse af te sluiten met een gelijkspel. Evenals de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord én FC Groningen en FC Twente eindigde het duel in Arnhem in een 1-1 gelijkspel. Doelpunten kwamen op naam van Tim Matavz en Wilfried Bony. Voor PSV is het extra zuur omdat ze eerder die dag zagen dat AZ wel deed wat het doen moest, waardoor het verschil met de koploper uit Alkmaar weer groeit naar vier punten.

Door: Noël van de Laar

Het eerste echte wapenfeit van PSV-zijde kwam na zeven minuten spelen. Labyad kreeg de bal van Dries Mertens en besloot op de rand van het zestienmetergebied uit te halen. Matavz zorgde voor de bliksemafleiding, maar wist het leer niet te raken om de bal van richting te veranderen. Toch was het Vitesse dat het spel grotendeels bepaalde in de openingsfase van de wedstrijd. Met vier opgelegde kansen in het eerste kwartier misten ze de effectiviteit om PSV serieus in de problemen te brengen.

Na achttien minuten voetballen is het toch PSV dat de score weet te openen. Zakaria Labyad profiteert handig van een foute terugspeelbal van Alexander Büttner en geeft vervolgens voor de uitgekomen Velthuizen een balletje breed op de meegelopen Tim Matavz, voor wie het vervolgens een koud kunstje was om de bal het doel in te werken. Het duel verliep na die openingstreffer gelijkopgaand, zonder echt grote kansen aan beide kanten. Hoewel PSV licht de overhand had qua balbezit was het Vitesse dat op de counter toch een aantal kansen wist te creëren. Toch bleef de stand met vallen en opstaan in het voordeel van PSV gehandhaafd tot aan de rust.

Hoewel Timothy Derijck al na een klein half uur de dugout uit werd gestuurd om warm te lopen, mocht hij zijn trainingspak ook na de rust nog aanhouden en weer plaatsnemen tussen de technische staf en andere reserves. Zodoende begonnen beide elftallen zonder wijzigingen aan de tweede helft.

Vitesse werd gedurende de tweede helft sterker en sterker. Na een klein uur spelen kwam Vitesse dan ook op gelijke hoogte door een doelpunt van Wilfried Bony, die vrij voor het doel de hoek voor het uitkiezen had. De thuisploeg profiteerde daarna van de vele gaten die de PSV-defensie veroorzaakte. Met hangen en wurgen liep dat nog goed af, maar het was duidelijk dat Vitesse bloed rook. Zo was er in de vierenzestigste minuut bijna een eigen doelpunt van verdediger Marcelo, maar Isaksson reageerde met een puike reflex door de bal uit de kruising over het doel te duwen.

Met nog vijfentwintig minuten te spelen is het Abel Tamata die de wedstrijd niet voort kon zetten na een blessure die tien minuten eerder veroorzaakt werd. Daardoor was het de zeventienjarige Jetro Willems die afgelopen zomer overkwam van Sparta die debuteerde voor PSV. De stand was op dat moment nog altijd in evenwicht en PSV was van de schrik van de gelijkmaker bekomen. Zodoende creëerden ze zelf ook weer een aantal kansen maar misten ze de effectiviteit die het ze dit seizoen wel eens eerder ontbrak.

De slotfase is al aangebroken als Fred Rutten zijn tweede wissel toe past. Nadat eerder Tamata noodgedwongen naar de kant gehaald moest worden was het nu de beurt aan Zakaria Labyad, die de assist gaf op de 0-1 in zijn tweede achtereenvolgende basisplaats. Met nog zes minuten op de klok werd hij vervangen door Jeremain Lens. Voor PSV en Fred Rutten was inmiddels wel duidelijk geworden dat de tijd begon te dringen. De drie punten waren van een noodzakelijk belang om in het kielzog van AZ te blijven en uit te lopen op Twente, Ajax en in mindere zin ook Feyenoord.

Waar PSV in de slotfase de overwinning op NEC wist veilig te stellen slaagde het daar vandaag niet in. Zodoende werd AZ dé winnaar van dit weekend en lopen ze twee punten uit op FC Twente en PSV. Zo is Fred Rutten er wederom niet in geslaagd om collega John van den Brom te verslaan. Voor PSV is het zaak om deze wedstrijd zo snel mogelijk te vergeten want woensdag wacht de thuiswedstrijd en het verplichte nummertje tegen FC Lisse waarna volgende week zaterdag de topper tegen en bij FC Twente op het programma staat.