Home > Nieuws > PSV boekt knappe overwinning op Wolfsburg

PSV boekt knappe overwinning op Wolfsburg

Tweede zege in groepsfase Champions League geeft hoop op overwintering

3 nov 2015 - Door: Ted Gijsel

EINDHOVEN – Vooraf zijn de verwachtingen voor het derde duel in de groepsfase van de Champions League niet al te hoog. Maar in een uitermate sfeervol Philips Stadion trekt PSV aan het langste eind in een fysiek zware wedstrijd. De Eindhovenaren winnen met 2-0 door doelpunten van Jurgen Locadia en Luuk de Jong

Tekst: Peter Vos en Stijn Slaats Fotografie: John Claessens

Zowel PSV als Wolfsburg misten bij de aftrap een paar basisspelers. Trainer Philip Cocu zet een aanvallend ingesteld elftal op het veld, waarbij aanvaller Locadia vanaf linksbuiten mag starten en Adam Maher als spelverdeler vlak achter het aanvallerstrio met naast Locadia ook De Jong en Luciano Narsingh.

In het eerste kwartier tasten beide ploegen elkaars kracht met name op het middenveld, met als gevolg dat er weinig aanvallen aan beide kanten slagen. Wel kopt Luis Gustavo na drie minuten een voorzet van Ricardo Rodriguez slim door, dat net overgaat. Bij het gevecht op het middenveld ontstaat er ruimte voor opkomende verdedigers en Jeffrey Bruma profiteert met een hard schot, dat via de vingertoppen van de Zwitser Diego Benaglio naast vliegt. Vijf minuten later moet keeper Jeroen Zoet ingrijpen voordat de Nederlandse Duitser Bas Dost gevaarlijk kan worden.

PSV heeft in de loop van de eerste helft meer en meer het balbezit, maar weet dat niet te verzilveren. Na een half uur spelen krijgt PSV de eerste kans via een snelle aanval van Narsingh en De Jong, die Locadia bedient, maar zijn inzet wordt gekeerd door Benaglio. Diezelfde Locadia test de keeper vlak voor rust andermaal met een schot, waarbij de Zwitser in twee keer redt.
Na rust kantelt de wedstrijd al snel in het voordeel van de Eindhovenaren. Binnen het uur spelen staat PSV op voorsprong na een mooie aanval, waarbij De Jong met een prachtige pass Locadia vrij zet voor de keeper. De jonge spits maakt geen fout en schuift de bal in de korte hoek binnen. Tien minuten later grijpt Wolfsburg Trainer in door de matig spelende André Schürrle te vervangen door Vieirinha en een paar minuten later ook Nicklas Bendter en Julian Draxler voor respectievelijk Dost en Guilavogui.

Het mag niet baten. Cocu brengt de verdedigende spelers Jorrit Hendrix en Nicolas Isimat-Mirin voor Adam Maher en Jurgen Locadia. Ondanks de toenemende druk van Wolfsburg op het meer verdedigende PSV blijft de ploeg redelijk eenvoudig overeind. Sterker nog; Andrés Guardado speelt zich in de slotfase knap vrij bij de zijlijn en bedient met een prachtige pass De Jong in de diepte, die op zijn beurt met een mooie lob keeper Benaglio passeert. Met de winst houdt PSV zicht op de eerste twee plaatsen groep B.

Cocu is na afloop zeer tevreden: “Winnen was de belangrijkste opdracht vandaag en daarbij geen tegendoelpunt te krijgen. We wilden veel druk op de bal houden en snel omschakelen bij balverlies. Na zeventig minuten hebben we er bewust voor gekozen om in een 5-4-1 formatie te gaan spelen en de ruimtes klein te maken.

Ik vond ons vandaag volwassen spelen, constant ook. We hebben nauwelijks iets weggegeven. Van Jurgen Locadia weten we dat hij de kwaliteiten heeft om zo’n kans af te maken. We doen gewoon mee in de groep en de kansen om te overwinteren zijn volop aanwezig. We hebben nu een lastige uitwedstrijd met Manchester United voor de boeg. De laatste thuiswedstrijd tegen CSKA Moskou kan onze toekomst in Europa bepalen. Het zou mooi zijn als we tien punten halen. De sfeer in het stadion werkt altijd twee kanten op. Als 35.000 mensen achter je staan geeft dat extra kracht aan de ploeg en beïnvloedt het de tegenstander.”