Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > 'Ajax heeft de geschiedenis, PSV heeft de toekomst'

'Ajax heeft de geschiedenis, PSV heeft de toekomst'

Slimste Mens-winnaar Erik Smit is PSV'er in hart en nieren

10 mrt 2016 - Door: Ted Gijsel

'Ajax heeft de geschiedenis, PSV heeft de toekomst'. Aldus Erik Smit (49), financieel onderzoeksjournalist, winnaar van De Slimste Mens en ook nog fanatiek PSV-supporter. In de volgende editie van De PSV Supporter gaat redacteur Ted Gijsel in gesprek met Smit. "Ik woon in Amsterdam, in een door en door Ajax-stadsdeel. Daar voel ik me als PSV'er enorm thuis."

Smit (wiens vader een fanatiek Ajax-supporter was), raakte in de jaren zeventig in de ban van PSV. "Vooral de periode van 1975 tot 1978. Ik werd geraakt door het briljante voetbal van PSV, met mannen als Van der Kuijlen, Van Beveren, Edström, Lubse, Van Kraay, de broertjes Van de Kerkhof, Brands, Huubke Stevens, noem maar op. PSV had toen gewoon de beste ploeg van Nederland."

Onbegrip bij Amsterdammers
Smit schuwt de voetbaldiscussie niet, wat hem in Amsterdam niet altijd in dank wordt afgenomen. "Vorig jaar was een goed seizoen en ook nu zijn we weer lijstaanvoerder. Dat maakt het gemakkelijker om in de lokale cafés je mond open te trekken over hoe goed het in Eindhoven gaat. De Amsterdammers vinden dat niet altijd even leuk natuurlijk, maar ze kennen me inmiddels. Ook mijn vrienden begrijpen er niets van. Hoe kun je nou voor PSV zijn? Je komt toch uit Amsterdam? Ik vraag altijd terug waarom ze in Godsnaam voor Ajax zijn. Ajax heeft vooral geschiedenis, maar geen toekomst. Voor de toekomst moet je in Eindhoven zijn."

Mooiste wedstrijd
In de reportage in De PSV Supporter vertelt Smit verder over zijn mooiste PSV-wedstrijd ooit (de EC-finale in 1988, waar hij live bij was), over het grote geld (dat het voetbal volgens hem kapotmaakt) en over zijn nimmer aflatende fanatisme in alles wat hij doet, zoals financiële misstanden aan de kaak stellen via Follow The Money. Ook komt vanzelfsprekend zijn ultieme winst in De Slimste Mens ter sprake. "Ik vond het superleuk om mee te doen. Écht goed ben ik het spel pas gaan spelen op het moment dat ik er niet meer zenuwachtig van werd. Je moet namelijk nooit bang zijn om te verliezen. Als je niet bang bent om te verliezen, word je vanzelf beter in het winnen." Tot slot blikt Smit vooruit op dé kraker van de eredivisie, PSV-Ajax.

Benieuwd naar zijn voorspelling? Lees dan de volledige versie van het interview! Leden krijgen het magazine volgende week gratis thuisbezorgd. Benieuwd naar de overige voordelen van het lidmaatschap? Klik dan hier.

Laatst bijgewerkt : 10 mrt 2016 - 13:47