Home > Nieuws > Focus nu al op de Europa League

Focus nu al op de Europa League

Gelijkspel bij FK Rostov voelt door gemiste penalty als verlies aan

29 sep 2016 - Door: Peter Visser

PSV heeft zijn 100e duel in de Champions League niet kunnen omlijsten met een glanzende overwinning in Europa. In het uitduel tegen FK Rostov kwamen de Eindhovenaren niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Na twee speelronden heeft PSV één punt in groep D, waarbij overwintering in de Champions League alleen nog door een voetbalwonder mogelijk is.
Tekst: Peter Vos

Koning Winter klopt deze avond op de deur in de Russische stad, niet ver van het beruchte front tussen Pro-Russische rebellen en het Oekraiense leger. In het koude stadion van Rostov zitten een dikke vijftig PSV supporters, die een barre reis achter de rug hebben om hun club te steunen. PSV speelt voor het eerst in het fletsgroene uitshirt van sponsor Energie Direct.

Zo flets als dit shirt is, is ook het spel van de Eindhovenaren in de eerste helft. Al na zeven minuten staat PSV achter door een goal van Dmitri Poloz. De vijfmans (!) verdediging heeft geen antwoord op een snelle combinatie van de Russen, waarbij Poloz geheel vrijstaand succesvol mag afronden. Lang hoeven de fans niet te treuren; ruim vijf minuten later staat het alweer gelijk. Spits Luuk de Jong legt een voorzet van Nicolas Isimat knap terug op Davy Pröpper, die ineens uithaalt: zijn knal caramboleert via het been van verdediger Granat in het doel. Daarna weet PSV moeilijk elkaar te vinden in de aanval: De Jong verspeelt veel ballen en Jetro Willems levert enkel te lage voorzetten af, waar niemand iets mee kan. Rostov herpakt zich weer en ziet de inzet tien minuten voor tijd beloond. Poloz maakt zijn tweede goal met een verdekt schot door de benen van Hector Moreno. Pas in de slotfase van de eerste helft zet PSV echt druk op de Russen van Rostov. Drie minuten voor rust scoort Luciano Narsingh, maar zijn goal wordt terecht wegens buitenspel afgekeurd. De klutskopbal van De Jong op slag van rust telt wél. Andrés Guardado stuurt Santiago Arias weg met een fluwelen pass. De Colombiaan schiet via Granat op de lat en de terugkomende bal is een prooi voor de spits van PSV.

Gesterkt door de gelijkmakende goal begint PSV een stuk beter aan de tweede helft. De Eindhovenaren zijn veel meer te zien op de helft van Rostov. Na tien minuten krijgt PSV dé kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken: De Jong wordt in het zestienmetergebied geblokt door drie verdedigers en krijgt een strafschop! Davy Pröpper kan nu wel plaatsnemen achter de bal, waar hij tegen Atlético Madrid nog met bebloed hoofd langs de zijlijn moest toekijken hoe Guardado miste. Maar ook Pröpper mist; zijn halfhoog ingeschoten penalty is een prooi voor de goed keepende Dzhanaev. Met de twaalfde gemiste strafschop van de laatste negentien heeft PSV nu een dik strafschoppen trauma. Pröpper kan zijn misser later doen vergeten als hij in de 70e minuut aanlegt voor een prachtig schot. De onderkant van de lat en weer Dzhanaev dwarsbomen zijn tweede goal op miraculeuze wijze. Rostov weet in de tweede helft geen uitgespeelde kans meer te creeëren. Gek genoeg lijkt PSV ook niet meer alles op alles te zetten om voor de winst te gaan. Typerend is het gebaar van Arias, als hij in de allerlaatste minuut vrij kan opstomen met drie medespelers naar het Russische doel. Met zijn handen gebaart hij om snelheid te temperen om vervolgens te gaan combineren, waar een snelle counter voor absoluut meer gevaar had kunnen zorgen. Al met al voelt dit gelijkspel als een verlies. Met de dubbel tegen Bayern München op het programma lijkt PSV met het ene puntje overwintering in de Champions League uit het hoofd te kunnen zetten.