Home > Nieuws > Pover PSV herhaalt houdini-act in Zwolle

Pover PSV herhaalt houdini-act in Zwolle

Luuk de Jong zorgt in extremis voor opluchting bij fans

26 aug 2018 - Door: Niels Bakker

Wist Nicolas Isimat-Mirin PSV vorig jaar nog te behoeden voor puntverlies in de ultieme slotfase, dit keer flikte De Jong hetzelfde kunstje. Nadat PSV in de tweede helft volledig onder de voet werd gelopen door PEC, voltrok zich, net als vorig seizoen, in de 93e minuut een klein wonder en dompelde De Jong de verbijsterde Zwollenaren in rouw.

Bal razendsnel op de stip
De wedstrijd is amper begonnen als arbiter Björn Kuipers de bal op elf meter legt. Al in de 1e minuut wordt Zwolle spits Mike van Duinen onderuit gegleden door Jeroen Zoet, met een terechte penalty als gevolg. De oude voetbalwet dat je nooit de strafschop moet nemen die je zelf versiert blijkt onbekend bij de Zwolse spits en dit komt hem duur te staan. Zoet keert zijn inzet knap en voorkomt een vroege achterstand voor PSV.

Na het flitsende startschot van PEC is de beginfase van de wedstrijd in evenwicht. De eerste grote kans voor PSV valt te noteren na ruim een kwartier als rechtsback Dumfries een open doelkans krijgt. Nadat doelman Mickey van der Hart de inzet van De Jong keert belandt de bal voor de voeten van de robuuste verdediger. Deze lijkt zo te schrikken van dit buitenkansje dat hij de bal wonderbaarlijk genoeg over het Zwolse doel werkt.

Applaus voor Ryan Thomas en goal van De Jong
Terwijl de eerste helft vordert weten de PSV spelers elkaar steeds beter te vinden en worden de mogelijkheden talrijker. Gevaarlijkste man bij PSV is Hirving Lozano, die tot tweemaal toe bijna kan profiteren van geklungel in de Zwolse defensie én zijn klasse laat zien met een kunstige volley die bovenop de lat belandt. Het sportieve hoogtepunt van de wedstrijd vindt een paar minuten eerder plaats. In de 30e minuut staat het hele stadion op om de met nummer 30 spelende Thomas een hart onder de riem te steken in zijn zware revalidatieperiode. Een prachtig gebaar.

In de 41e minuut geeft De Jong het uitvak reden tot juichen als hij een knappe voorzet van Lozano onberispelijk raak kopt. Zo gaat PSV met een goed gevoel de rust in van de wedstrijd die geldt als het debuut van middenvelder Dante Rigo. De 19-jarige Belg, die doorstroomde uit de jeugd, scoorde vorig weekend tegen Fortuna Sittard de bevrijdende 1-2 en werd vandaag, bij afwezigheid van de niet fitte Pablo Rosario, beloond met een basisplaats.

Zwolle geeft gas
Direct na de thee blijkt PEC weinig onder de indruk van de Eindhovense tegentreffer. De ploeg gaat furieus van start wat leidt tot een schitterende treffer van Vito van Crooij. De aanvaller krijgt alle ruimte om op te stomen richting het PSV-doel en maakt hier gretig gebruik van; met een vlammend afstandsschot laat hij doelman Zoet volstrekt kansloos.

De felle herstart van PEC zet zich voort in de rest van de wedstrijd. Op een venijnig schot van Rigo en een uitbraak van Steven Bergwijn, die knap gestuit wordt door invaller én PSV-huurling Paal, na heeft PSV weinig meer te vertellen in de tweede helft. Zwolle stapelt kans op kans en het is een mirakel dat de gelijke stand niet van het scorebord verdwijnt. PSV lijkt het voetballen volkomen verleerd en komt nauwelijks nog van de eigen helft af.

Ultieme ontsnapping
Als vlak voor tijd de Zwolse storm is gaan liggen neemt PSV langzaamaan het heft weer in handen. Nadat Bergwijn een fikse kans laat liggen is het in de 93e minuut wel raak. Invaller, en goudhaantje tegen Bate, Donyell Malen bewijst opnieuw zijn waarde door de voorzet te geven die door De Jong tot doelpunt wordt gepromoveerd. Zo steelt PSV net als vorig 3 punten in Zwolle. Overtuigend was het allerminst, maar daar zal niemand in Eindhoven om malen.