Home > Nieuws > Goed kwartier redt PSV na moeizame wedstrijd in Waalwijk

Goed kwartier redt PSV na moeizame wedstrijd in Waalwijk

Eindhovenaren met overwinning de interlandperiode in

1 sep 2019 - Door: Stan Kemps

Op bezoek bij RKC heeft PSV een erg moeizame zege geboekt (1-3). Bij rust keken de Eindhovenaren tegen een achterstand aan, maar dat werd in de tweede helft omgedraaid door goals van Quasten (e.d.), Baumgartl en Mitroglou. De ploeg van Mark van Bommel wist zich lange tijd maar moeilijk door de Waalwijkse defensie te voetballen, maar sloeg na rust binnen een kwartier toe en nam alsnog de punten mee naar huis.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Apollon Limasol kende de basis van PSV één wijziging. Steven Bergwijn keerde terug ten koste van Jorrit Hendrix. Voor PSV was het aftasten in de openingsfase. De ploeg van Mark van Bommel liet de bal veel aan de thuisploeg. Toch was het eerste schot in de tiende minuut van PSV, toen Ihattaren de bal vanaf rand zestien simpel in de handen van keeper Etienne Vaessen schoot.

Moeizame opbouw

Ook in de fase daarna kon PSV maar spaarzaam tot kansen komen en was het positiespel niet voldoende om door de Waalwijkse defensie te combineren. De grootste wapenfeiten waren schoten van afstand, zoals na ruim een kwartier van Cody Gakpo en Donyell Malen. Het bleef voor PSV steeds bij speldenprikjes. Daarnaast wist ook RKC steeds meer uit de schulp te kruipen en voor het doel van Jeroen Zoet te verschijnen. Zo was er in de 25e minuut een grote kans voor de thuisploeg toen Darren Maatsen het zijnet trof. Even later resulteerde een mooie aanval van RKC in een schot over de kruising van het PSV-doel. PSV liet nog van zich horen toen Guti met een goede onderschepping een veelbelovende counter inleidde. Deze werd onderbroken door een handsbal van Henrico Drost, die dat moest bekopen met een vrije trap en een gele kaart. De resterende vrije trap werd vervolgens in de muur geschoten.

Richting de rust werd PSV steeds verder achteruit gedrukt door de thuisploeg. Met succes. Vlak voor rust kreeg PSV een flinke domper te verwerken toen RKC op voorsprong kwam. Na een voorzet vanaf de achterlijn kon centrale verdediger Melle Meulensteen de bal simpel in het doel werken: 1-0. Na afloop erkende Van Bommel tijdens de persconferentie dat de eerste helft niet goed was van hun kant. “We maakten het veld te lang, waardoor we onnodig veel kracht verspeelden. Daardoor had RKC het makkelijker. In de rust heb je de tijd de spelers wat mee te geven en dat hebben ze vervolgens heel erg goed uitgevoerd. Door wat wisselingen kregen we wat meer spelers aan de bal rondom de zestien.”

Na rust was het echter opnieuw even wakker worden voor PSV, toen RKC als eerste een flinke kans creëerde. Stanley Elbers werd diepgestuurd en schoot de bal voorlangs. Daarna was het Cody Gakpo die met een schot de vuisten van Vaessen vond. Het leverde in de vijftigste minuut pas de eerste corner van PSV op. Van Bommel greep vijf minuten later voor het eerst in en haalde Erick Gutiérrez naar de kant voor Jorrit Hendrix. De fase hierna werd de druk dan ook iets opgevoerd door PSV, maar verder dan enkele gevaarlijke voorzetten kwamen de Rood-Witten niet. Reden voor Van Bommel om nogmaals in te grijpen. Kostas Mitroglou, die vanaf de bank inmiddels een lange sik had gekregen van het spel van zijn ploeggenoten, mocht Pablo Rosario komen aflossen.

Ommekeer

De tweede wissel zorgde voor meer gevaar en sorteerde vrijwel meteen effect toen PSV op gelijke hoogte wist te komen. Na een goede passeeractie trok Ihattaren de bal voor het doel en dwong verdediger Quasten tot het maken van een eigen doelpunt. Een flinke opsteker voor PSV, dat daarna steeds vaker het vijandelijke doel onder vuur kon nemen. Zo werd een kwartier voor tijd een kopbal van Mitroglou net onder de lat weggetikt. Uit de daarop volgende corner was het wel raak. Verdediger Baumgartl kreeg de bal pardoes voor zijn voeten en wist de bal in het doel te rammen.

Door de komst van Mitroglou leek PSV wat makkelijker en directer te voetballen. Het was dan ook de Griekse spits die kort na de 1-2 de wedstrijd definitief in het slot wist te gooien. De eveneens ingevallen Bruma werd de diepte in gestuurd en zag Mitroglou aan zijn zijde verschijnen. Hij kon de bal na een breedtepass simpel in het lege doel kon schuiven. De spits maakte daarmee zijn tweede treffer deze week en lijkt binnen korte tijd te zijn uitgegroeid tot een publiekslieveling. Door het uitvak vol meegereisde PSV-supporters werd zijn naam vervolgens minutenlang gescandeerd.

Door de 1-3 leverde de slotfase niet veel spektakel meer op. PSV controleerde de wedstrijd, kreeg nog enkele kansen, maar wist desondanks niet verder afstand meer te nemen van RKC. Een domper was nog wel het uitvallen van Steven Bergwijn, die last leek te hebben van zijn hamstring. Met een interlandperiode voor de deur is het dus nog even afwachten of Bergwijn zich morgen in Zeist zal melden bij het Nederlands Elftal. Voor PSV is de volgende wedstrijd over twee weken, wanneer Vitesse op bezoek komt in het Philips Stadion.