Home > Nieuws > Donyell Malen heeft geen kind aan Vitesse

Donyell Malen heeft geen kind aan Vitesse

Met liefst vijf doelpunten dé avond van Malen

14 sep 2019 - Door: Noel Van de Laar

Na de interlandperiode, die met name voor het Nederlands Elftal uitermate succesvol verliep, stond vandaag de eerste thuiswedstrijd voor PSV op het programma in een reeks van vier. Na de wedstrijd van vandaag tegen Vitesse Arnhem speelt PSV achtereenvolgens thuiswedstrijden tegen Sporting Lissabon, Ajax en FC Groningen. De eerste wedstrijd van deze reeks is in ieder geval omgezet in een overwinning en dus de drie punten. Het resultaat van vanavond resulteert erin dat PSV en Ajax weer in een strijd om de eerste plaats zijn verwikkeld, net als in het afgelopen seizoen. PSV won uiteindelijk eenvoudig met 5-0 na vijf goals van Donyell Malen.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

Na een rustig verlopen openingsfase ging PSV-huurling Armando Obispo na een kleine twintig minuten spelen in de fout door de bal recht in de voeten van Bruma te spelen. De Portugees bedenkt zich niet en stuurt de doorgesprinte Donyell Malen de diepte in. Deze kwam vervolgens oog in oog met voormalig PSV-keeper Remko Pasveer en schoof de bal vervolgens beheerst in het doel voor de 1-0. Die score werd nog voor de rust verdubbeld. Vanuit een corner van Mohammed Ihattaren kon de ingesprinte Donyell Malen onbedreigd binnenkoppen voor de 2-0. De spits die in de interland tegen Duitsland zijn internationale debuut opluisterde met een doelpunt zette die lijn vanavond door bij zijn terugkeer in Eindhoven. Met die marge van twee doelpunten verschil gingen beide ploegen ook rusten.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer om de tweede helft aan te vangen. Voor de Arnhemmers leek die rust iets te kort geduurd te hebben want nog binnen de eerste minuut na de aftrap wist Mohammed Ihattaren de volledige defensie van Vitesse voorbij te sprinten. Zijn inzet werd nog gekeerd door Pasveer maar in de rebound kopte, opnieuw, Donyell Malen de bal binnen voor de 3-0 en zijn derde van de avond. De eerste hattrick voor de jonge spits in het shirt van PSV.

Met nog ruim een half uur te spelen besloot de Russische trainer Slutskiy Jay-Roy Grot naar de kant te halen en te vervangen door Nouha Dicko. Niet veel later volgde Mark van Bommel het voorbeeld en bracht hij Cody Gakpo in voor Steven Bergwijn. Thomas Buitink kwam vervolgens in het veld als vervanger voor Tim Matavz. De wedstrijd verliep in een wat traag tempo na de vroege treffer direct na de rust en het spel kabbelde voort. Bij PSV leek het vizier langzaam richting de belangrijke eerste groepswedstrijd voor de Europa League tegen Sporting Lissabon te gaan terwijl Vitesse niet de illusie had nog terug te kunnen komen van een redelijk kansloze 3-0 achterstand. Bij PSV kwam Mitroglou nog binnen de lijnen met nog een kleine twintig minuten spelen. Hij kwam in het veld als vervanger van Ihattaren.

Donyell Malen was vervolgens met een kiezelhard afstandsschot van net buiten de zestien nog het dichtste bij zijn- én PSV's vierde. Zijn schot schampte echter de kruising en verdween haarlings naast de goal van Pasveer. Met nog een ruime tien minuten op de klok mocht dan ook de Japanse nieuwkomer Doan Ritsu zich nog even laten zien aan het Eindhovense publiek als vervanger van Bruma.

De bal ging in de slotfase nog op de stip voor een penalty nadat de doorgebroken Cody Gakpo werd vastgepakt door Vitesse-verdediger Lelieveld. Donyell Malen meldde zich vervolgens achter de bal om aan te leggen voor zijn vierde treffer van de avond. Zoals hij de hele avond al de sterren van de avond speelde, faalde hij ook deze keer niet en schoot hij feilloos binnen vanaf elf meter, 4-0. Niet veel later ging de bal wéér op de stip na een opzichtige handsbal in de zestien van voormalig PSV'speler en Ajacied Riechedly Bazoer. Opnieuw meldde Donyell Malen zich achter de bal op de stip voor zijn vijfde van de avond en wederom faalde hij niet, 5-0. Met dat laatste wapenfeit werden de laatste minuten van de wedstrijd redelijk eenvoudig uitgetikt en kan voor PSV het vizier definitief op de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League als de Portugese topclub Sporting Lissabon op bezoek komt in Eindhoven.