Home > Nieuws > Bloedeloos gelijkspel PSV in slotwedstrijd Europa League

Bloedeloos gelijkspel PSV in slotwedstrijd Europa League

Eindhovenaren komen niet verder dan 1-1 tegen Rosenborg BK

12 dec 2019 - Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

PSV verlaat het Europese podium met een 1-1 gelijkspel tegen het Noorse Rosenborg BK. De Noren kwamen tegen de verhouding in op voorsprong waarna PSV na een uur spelen gelijk maakt via Mohamed Ihattaren.

Door Stijn Slaats & Peter Vos

Het is even doorbijten voor de PSV-fans. Op een koude decemberavond moeten de Eindhovenaren aantreden tegen het Noorse Rosenborg BK. Een duel tussen twee clubs die al uitgeschakeld zijn om te overwinteren in de UEFA Europa League. PSV begon zeer voortvarend aan de poulefase met winst op Sporting CP (thuis) en Rosenborg (uit). Niemand die er toen rekening mee hield dat de Rood-Witten zich lelijk zouden verkijken op LASK Linz en ook in Portugal stevig onderuit zouden gaan.

Rosenborg is nog puntloos, PSV wil punten verzamelen voor UEFA-coëfficiëntenlijst

Rosenborg BK, de Noorse recordkampioen waar PSV in Trondheim met 4-1 van won, verzamelde nog geen enkel punt in deze groep. PSV staat weliswaar op zeven punten maar kan bij een overwinning LASK Linz noch Sporting op de ranglijst passeren. Vanavond zijn er alleen punten te verdienen voor de UEFA-coëfficiëntenlijst.

Na vier minuten verstuurt Mohamed Ihattaren een scherpe voorzet vanaf de linkerkant maar de bal vliegt hard voorlangs. Pas na een kwartier spelen toont RBK zich als hun nummer tien Pal André Helland een vrije trap mag nemen. Het kost Lars Unnerstall moeite de bal in de korte hoek te pareren.

Gakpo hoopt op strafschop
PSV lijkt wakker en Steven Bergwijn kapt zichzelf vrij om de bal in het vijandige strafschopgebied aan Ihattaren mee te geven. Het PSV-talent schiet de bal enigszins wild naast. Een minuut later krijgt Gakpo enigszins gelukkig de bal mee na een goede actie van Bruma. Het lijkt er op dat Gakpo wordt gehaakt maar de Russische scheids wijst resoluut naar de cornervlag in plaats van naar de strafschopstip.

Goede periode PSV eindigt abrupt met tegendoelpunt
PSV lijkt halverwege de eerste helft het vlotte spel van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard weer terug gevonden te hebben. Bruma probeert RBK-doelman Ostbo te verschalken met een gekruld schot maar de goalie is alert. Uit de volgende tegenaanval openen de gasten uit Tröndheim verrassend de score. Helland snoept de bal af van Gutiérrez, drijft de bal op en verrast Unnerstall van afstand met een schot in de verre hoek.

PSV moet zichzelf herpakken en heeft daar moeite mee. Pas net voor het rustsignaal zijn de Eindhovenaren weer gevaarlijk als een mooie combinatie tussen Gakpo, Dumfries en Bergwijn uiteindelijk strandt als Gakpo’s inzet tot hoekschop wordt geblokt.

Hoog tegen de touwen
Met Donyell Malen als vervanger van Steven Bergwijn gaat PSV op zoek naar de gelijkmaker, Die valt pas na een uur spelen. Mohamed Ihattaren lanceert Cody Gakpo met een steekbal. Gakpo legt terug en de bijgesloten Ihattaren haalt verwoestend uit vanaf zestien meter: 1-1.

Rosenborg laat het er niet bij zitten en brengt de PSV-verdediging in verlegenheid zonder dat Unnerstall verder echt in actie hoeft te komen. Aan de andere kant mist invaller Gastón Pereiro precisie met een doelpoging van net buiten het strafschopgebied. Malen raakt het zijnet met een schot vanuit de draai en Bruma lijkt dichtbij een treffer maar zwiept de bal voorlangs. In de laatste minuut lijkt Rosenborg bijna nog met de drie punten aan de haal te gaan als Soderlund net naast kopt. Malen scoort nog in de extra tijd maar zijn doelpunt wordt afgekeurd vanwege gevaarlijk spel van Nick Viergever. Voor PSV zit de Europese campagne erop en de ploeg van Van Bommel moet nu proberen zondag op bezoek bij Feyenoord het seizoen weer een beetje glans te geven.

Van Bommel's analyse

Na afloop van de wedstrijd was hij niet ontevreden over het optreden van zijn team. “Rosenborg BK is een stugge tegenstander gebleken. In de eerste helft hebben we weinig gecreëerd maar de Noren evenmin. De laatste 25 minuten van de wedstrijd heeft PSV erg goed gespeeld en hadden we in de laatste minuten een penalty moeten hebben. Dan zouden we gewonnen hebben en had iedereen anders tegen deze wedstrijd aangekeken.” Over de hele prestatie in de groepfase is Van Bommel kort: “We hebben te weinig gebracht om te kunnen overwinteren. LASK is cruciaal geweest; zij waren over twee wedstrijden te sterk voor PSV. Van onderschatting van deze Oostenrijkse club is nooit sprake geweest.”