Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > PSV bekert verder maar vraag niet hoe

PSV bekert verder maar vraag niet hoe

GVVV geeft pas diep in de verlening toe: 1-2

19 dec 2019 - Door: Remco Faasen

De enige wedstrijd om de KNVB Beker van PSV in 2019, heeft een overwinning opgeleverd. Tegen Tweede Divisionist GVVV uit Veenendaal werd het 2-1 na verlenging. Daar is gelijk al het positieve van deze wedstrijd mee gezegd, want de inktzwarte fase waar de Eindhovense ploeg in zit is duidelijk nog niet voorbij.

PSV heeft op een warme decemberavond honderden amateurvoetballers weer hoop gegeven. Hoop dat een carrière in het rood-wit van de 24-voudig landskampioen mogelijk is. En dan niet alleen voor puisterige pubers, maar ook gewoon voor ervaren oud-profs. Want Berry Powel, de 39-jarige spits van GVVV (ooit spelend voor onder meer ADO Den Haag, FC Groningen, het Engelse Millwall en De Graafschap) deed in niets onder voor PSV-aanvaller Konstantinos Mitroglou. Of voor miljoenenaankoop Bruma. Of voor die andere miljoenenaankoop, Ritsu Doan. GVVV en PSV waren feitelijk 120 minuten langs elkaars gelijke in de Tweede Ronde van de strijd om de KNVB Beker. Alleen was PSV tot voor kort een serieuze kandidaat voor het landskampioenschap en staat GVVV negende in de Tweede Divisie.

Geen wijzigingen

Een met 4.500 toeschouwers uitverkocht Sportpark Panhuis in Veenendaal, een aan de grens met Gelderland verscholen stadje in de provincie Utrecht, ziet de plaatselijke voetbaltrots GVVV (dat dan heel verwarrend weer staat voor Gelders Veendendaalse Voetbal Vereniging) om 20.45 uur begeleid door het nodige vuurwerk, aftrappen tegen het PSV van Ernest Faber. De interim-coach heeft het elftal bepaald niet omgegooid. Dat kan ook nauwelijks, want: wie moeten er dan spelen? Bovendien zijn er met onder andere Donyell Malen en Érick Gutiérrez genoeg spelers geblesseerd of niet fit. Wel heeft Faber wat wijzigingen in het systeem aangebracht: Nick Viergever speelt linksback waar Olivier Boscagli in het centrum naast Daniel Schwaab speelt. Op het middenveld staan Pablo Rosario, Mohamed Ihattaren en Gastón Pereiro. In de spits dus Mitroglou met zijn eerste basisplaats.

Mitroglou

GVVV speelt het eerste deel van de eerste helft afwachtend en enigszins schuchter, waar PSV de aanval zoekt. Het leidt al tot een schot op de paal van Ihattaren in de zevende minuut, maar dat is lange tijd het grootste wapenfeit aan Eindhovense zijde. Halverwege de eerste helft kruipt GVVV meer uit de schulp en ontstaat er een wedstrijd met twee gelijkwaardig ogende ploegen. Wat een compliment zou kunnen zijn ware het niet dat er twee divisies verschil zit tussen deze teams. Toch is het dan PSV dat scoort: in de eenenveertigste minuut staat Mitroglou aan het eind van een aanval en stuurt hij een voorzet van Cody Gakpo door de benen van doelman Johan Jansen. Het is zo’n beetje de enige goede actie van de Griek die verder vooral opvalt door zich te ver terug te laten zakken op het middenveld en van daaruit verkeerde beslissingen te maken. Het lijkt toch onwaarschijnlijk dat we deze huurling na de winterstop nog terug gaan zien. Het zou een schande voor de spitsenhistorie van PSV zijn. Na enkele leuke invalbeurten aan het begin van het seizoen en een vreemd aandoende hype rond zijn persoon, is duidelijk dat Mitroglou helemaal niets toevoegt aan een serieus voetbalteam. Overigens had Gakpo de wedstrijd voor rust al kunnen beslissen, maar weet hij in een 1-tegen-1 situatie de Veenendaalse goalie niet te passeren.

Gelijkwaardig

Na de rust komt Bruma Mitroglou afwisselen, maar dat is feitelijk geen verbetering. Met de Portugees blijft het spelbeeld gelijk: twee gelijkwaardige ploegen waarbij het nauwelijks duidelijk is wie de profs zijn en wie de amateurs. Ja, de spelers van GVVV zijn soms iets meer onbeholpen in hun acties, maar dat compenseren ze met inzet en gewoon goed voetbal. PSV weet maar geen afstand te nemen en in de eenenvijftigste minuut kan keeper Lars Unnerstall maar net redding brengen als Robin Mulder voor ‘m opduikt. Tien minuten later verlaat de volledig onopvallende Doan het veld voor Ibrahim Afellay.

Stunt

Hoewel GVVV verder geen grote kansen krijgt, hangt een stunt in de lucht. De marge blijft te lang te klein, waardoor de amateurs én hun supporters vleugels krijgen. Eerst loopt het nog met een sisser af, als een doelpunt van Danny de Leeuw in de vierenzestigste minuut wordt afgekeurd wegens buitenspel, maar in de vierentachtigste minuut is het dan toch echt raak. Doelpuntenmaker is de uitstekend spelende Soufiane Laghmouchi (oud-speler van FC Volendam en FC Emmen) en in Sportpak Panhuis lijkt het alsof de Champions League wordt gewonnen. 1-1 en PSV is weer een zwarte bladzijde in het jaar 2019 rijker: verlenging tegen een amateurclub is noodzakelijk.

Gifbeker

Het doel van GVVV in die verlenging is duidelijk: waar het kan tijd rekken om tot strafschoppen te komen. Dat blijft de ploeg doen met aantrekkelijk voetbal en PSV kan daar alleen iets gelijkwaardigs tegenover stellen, niet meer. Ook niet met de inmiddels voor Gakpo in de ploeg gekomen Steven Bergwijn. En zo wordt deze bekerwedstrijd een nieuwe martelgang voor de supporters en dat van een ploeg die eerder dit seizoen nog met gemak won van Sporting Lissabon en Rosenborg BK. Maar niets lukt meer bij dit PSV, al is het Ihattaren die diep in de verlening de absolute schaamte weet te voorkomen door fraai de 2-1 binnen te schieten. Direct daarna moet hij geblesseerd van het veld af: ook dat nog. In zijn plaats komt nog een paar seconden Timo Baumgartl: bankzitter en miljoenenaankoop. In ieder geval gaat PSV morgen in de koker, wacht zaterdag PEC Zwolle in het Philips Stadion en kan daarna het dromen over betere tijden beginnen. Maar die gifbeker, om maar eens een cliché te gebruiken, is nog lang niet leeg.

Karakteristieken

Scheidsrechter

  • Blank

Bijzonderheden

  • 0-1 Mitroglou (41)
    1-1 Laghmouchi (84)
    1-2 Ihattaren (118)

Laatst bijgewerkt : 19 dec 2019 - 0:47