Home > Nieuws > Winnende goal 'ouderwets' in slotminuut

Winnende goal 'ouderwets' in slotminuut

Zwaar gehavend PSV pakt dikverdiende overwinning

29 okt 2020 - Door: Remco Faasen

Ondanks een meer dan compleet elftal aan geblesseerden en corona-afwezigen, heeft PSV de tweede wedstrijd in groep E van de Europa League gewonnen van het Cypriotische Omonia Nicosia. Aanvoerder Donyell Malen maakte diep in blessuretijd de winnende treffer na een krankzinnige voorbereiding én een even fraaie als onterechte tegengoal van de thuisploeg.

Omonia Nicosia – PSV had op 29 oktober 2020 nooit gespeeld mogen worden in het GSP-Stadion in Nicosia. Een dag voor de wedstrijd lieten de Cypriotische autoriteiten plots weten dat Jordan Teze en Eran Zahavi niet welkom waren op het eiland. De spelers zouden te kort voor de wedstrijd positief zijn getest op corona. Dat beiden vorige week alweer negatief hadden getest én afgelopen zondag gewoon op het veld stonden in de wedstrijd tegen Vitesse, deed niet ter zake. Zowel PSV als de UEFA was niet op de hoogte van de regels. Na bemiddeling vloog Teze vanmorgen nog naar Cyprus, Zahavi bleef in Eindhoven. Het leidde tot een officiële klacht van PSV dat meent dat de wedstrijd in een reglementaire 3-0 overwinning omgezet moet worden.

Krekels

Met een zwaar gehavend elftal in enigszins een fantasieopstelling (Jorrit Hendrix centraal achterin, Mario Götze en Noni Madueke de hele wedstrijd spelend) begint PSV goed aan de wedstrijd waar het geluid van de krekels de supportersgeluiden over de geluidsinstallatie overstemmen. De eerste kans is echter voor de thuisploeg als de Slowaak Michal Duris vrij in kan koppen. Hij doet dat gelukkig recht in de handen van Yvon Mvogo. Na een kwartier laat PSV zich voor het eerst écht zien, als Madueke zichzelf het strafschopgebied inspeelt, maar zijn schot op het laatste moment geblokt ziet worden door een inglijdende verdediger.

Rollende bal

Ondanks het gebrek aan echte kansen wordt PSV langzaam sterker, als Hendrix na een half uur ter hoogte van de middellijn een overtreding maakt. De bal rolt een paar meter naar achteren als Jórdi Gomez plots uithaalt en de bal vanaf eigen helft over de wel erg ver voor zijn doel staande Mvogo krijgt. Het doelpunt zal de wereld overgaan en dan kan iedereen zien dat hij nooit goedgekeurd had mogen worden omdat de bal op het moment van schieten niet stil lag. Tien minuten later volgt het antwoord van PSV als Götze met een heerlijk balletje Manueke aanspeelt die vrij staat aan de rand van het strafschopgebied. Zijn voorzet laag over de grond wordt subtiel binnengetikt door Donyell Malen, als 21-jarige aanvoerder van PSV.

Ryan Thomas

De tweede helft begint slecht als Ryan Thomas veel te slap terugspeelt op Mvogo maar de bal gaat hoog over. Nog een paar onhandige acties van de Nieuw-Zeelander lijken de ploeg wat van slag te brengen, maar langzaam speelt PSV zich weer in de wedstrijd. Na ruim een uur doet Philip Max het zijnet bollen, maar wel aan de verkeerde kant. Een inzet van Malen wordt op het laatste moment geblokt.

Overhand

Langzaam begint het besef te komen dat PSV ondanks alle afwezigen en met de rare voorbereiding simpelweg moet winnen van Omonia Nicosia. Weliswaar een grote naam in het Cypriotische voetbal (twintig keer landskampioen), maar de laatste prijs dateert alweer van 2012. Vorig jaar eindigde de ploeg als vijfde in een competitie met twaalf ploegen die gewoon kon worden afgemaakt. PSV heeft in ieder geval de overhand en Omonia komt niet meer in de buurt van Mvogo. In de tweeënzeventigste minuut staat de hele voorhoede van PSV klaar om op goal te schieten. Mohamed Ihattaren doet het uiteindelijk, maar weer weet een verdediger zich voor het schot te gooien. Drie minuten later draait Madueke knap weg maar gaat de bal achter via een Cypriotisch been.

Donyell Malen

In de vierentachtigste minuut is er voor de verdediging van Omonia geen houden meer aan als Malen uithaalt, maar weet keeper Fabiano de bal te pareren. Als hij datzelfde kunstje in de eenennegentigste minuut herhaalt na een schot van Ihatteren, lijken beide ploegen de punten te gaan delen. Dat is echter buiten Malen gerekend, die een uitstekende wedstrijd afsluit met de bevrijdende 2-1, na een snelle balverplaatsing vanaf Götze via Ihattaren naar Thomas. Geen 21-jarige heeft ooit zoveel Europese doelpunten voor PSV gemaakt als de Noord-Hollander, maar veel belangrijker nog: PSV geeft zichzelf een enorme mentale opsteker, speelt een prima wedstrijd én doet weer helemaal mee in poule E. Als volgende week PAOK Saloniki wordt verslagen, is overwintering binnen handbereik.

Laatst bijgewerkt : 30 okt 2020 - 0:20