Home > Nieuws > Klein sprankje hoop voor vervolg in Europa League

Klein sprankje hoop voor vervolg in Europa League

PSV verliest door fouten en fysiek tekort bij Olympiakos

18 feb 2021 - Door: Peter Vos

De kampioen van Griekenland is in de zestiende finales van de Europa League PSV thuis de baas gebleven. Olympiakos Piraeus speelde niet groots, maar dankzij verdedigende fouten bij de Eindhovenaren werd het in Athene uiteindelijk 4-2. Daarmee doet PSV zichzelf te kort, het aanvallende spel uit met name de eerste helft was veelbelovend.

Trainer Roger Schmidt komt voor aanvang van de knock out fase in de Europa League met een verrassende basisspeler. De Duitser Mario Götze staat na acht weken blessureleed aan de aftrap. Bij De Grieken staat Bruma in de basis, de huurling van PSV heeft in Griekenland laten zien dat hij toch kan voetballen en krijgt het vertrouwen van trainer Pedro Martins. Na aftrap van de Zweedse scheidsrechter Andreas Ekberg ontvouwt zich een open en aantrekkelijke wedstrijd.

Binnen het kwartier staat het al 1-1. De Grieken openen de score in de negende minuut als bij een vrije trap van veteraan Mathieu Valbuena Pablo Rosario Andreas Bouchalakis uit zijn rug laat lopen. De aanvoerder kopt over keeper Yvon Mvogo heen, die aan de grond genageld naar zijn eerste tegengoal staart. Een paar minuten later haalt aan de andere kant Eran Zahavi de trekker over, hij scoort na een fraaie kapbeweging via het been van Sokratis Papastathopoulos. Daarna golft het spel op en neer. Kenny Lala komt alleen voor Mvogo na een goede 1-2 met Youssef El Arabi, de Zwitser redt knap. Als PSV met tien man op het veld staat na een hoofdblessure van Olivier Boscagli, slaat Olympiakos genadeloos toe. Bruma wordt bij zijn actie niet aangepakt; zijn voorzet belandt via de kluts bij de instormende Yann M’vila die met een dropkick raak knalt in de verre hoek. Weer heeft PSV een snel antwoord met Zahavi: de Israëlier kopt een corner van Phillip Max tussen drie verdedigers knap in het Griekse doel. Inmiddels is de ongelukkige Boscagli gewisseld voor Timo Baumgartl. De Duitse invaller is mogelijk nog slechter af dan de gekwetste Fransman. Door verdedigend geschutter van zijn kant krijgt de storende El Arabi de bal op een presenteerblaadje die de spits dankbaar achter Mvogo schiet. Één  minuut later timet Baumgartl verkeerd bij een diepe bal en schiet Mohamed Mady Camara de bal op het dak van het doel.

De 3-2 achterstand is pijnlijk maar geeft in de tweede helft genoeg ruimte om terug te komen naar een beter resultaat. Het niveau van Olympiakos is niet dusdanig om van onder de indruk te raken. De aan PSV zijde uitblinkende Zahavi ruikt die kans en schiet na drie minuten een vrije trap buiten bereik van keeper José Sá op de paal. Daarna lijkt de energie bij PSV weg te lekken. De Eindhovenaren komen niet meer op het aanvalsniveau van voor rust. Ook aanvalsleider Donyell Malen weet niet meer de juiste keuzes te maken. In de laatste twintig minuten wisselen beide trainers er lustig op los, waarvan Martins de beste hand heeft. In de slotfase scoort namelijk invaller Georgios Massouras, nadat PSV weer ongelukkig verdedigt in de omschakeling. Een slap hakje van Max zorgt ervoor dat de Griek de bal panklaar mag binnen knallen. De verse krachten bij PSV respectievelijk Mauro Junior, Yorbe Vertessen, Marco van Ginkel en Érick Gutiérrez kunnen geen potten breken. Het zwakke centrale blok in het hart van PSV’s elf is duidelijk de oorzaak van de slechte uitgangspositie voor de return. Veel passes vanuit dit hart zijn niet scherp, duels worden verloren én er wordt teveel balverlies geleden doordat ballen simpelweg te ver van de voet afspringen. In Eindhoven zal nu met minimaal twee doelpunten verschil gewonnen moeten worden, iets wat met deze verdediging moeilijk wordt. Door de uitstekende aanvalskwaliteiten bij PSV is plaatsing voor de achtste finales gelukkig niet onmogelijk.