Home > Nieuws > Eindhovenaren geven tegen twaalf man overwinning uit handen

Eindhovenaren geven tegen twaalf man overwinning uit handen

Ajax dankzij arbitrage naast PSV: 1-1

28 feb 2021 - Door: Noel Van de Laar & Remco Faasen

In de zoveelste Week van de Waarheid van dit seizoen, was het aan PSV om in eigen huis koploper Ajax van een officieus landskampioenschap af te houden en de titelrace nog enigszins in leven te houden. Daarin slaagde het wonderwel: Ajax kreeg welgeteld twee kansen maar ging toch met een totaal onverdiend punt naar huis. Met dank aan de scheidsrechter en de VAR.

Bij PSV gaat het in aanloop naar de competitiekraker maar weer eens over Mohamed Ihattaren. De talentvolle middenvelder heeft dit seizoen absoluut moeite aan te haken en valt vooral op door randzaken als overtollige kilo’s en het complimenteren van Ajax op sociale media. In een ongekend hard bericht neemt de complete staf, spelersgroep en directie van PSV vlak voor de wedstrijd afstand van de nèt 19 jaar geworden Utrechter die nu voor de taak staat te voorkomen dat zijn carrière in een vrije val a la Ismaïl Aissati en Zakaria Bakkali terechtkomt.

Vuurwerk

Klokslag 14.30 uur speelt dat echter allemaal geen rol, als vuurwerk op de Noordtribune PSV in dezelfde formatie als donderdag tegen Olympiakos onthaalt in het Philips Stadion. De spelers van Ajax lijken het geknal af te wachten in de catacomben, maar worden er alsnog mee geconfronteerd als supporters achter dezelfde tribune kruit de lucht in schieten. PSV begint fel aan de laatste poging nog iets van het seizoen te maken. Eindelijk is er iets te zien van het voetbal dat trainer Roger Schmidt naleeft. Ajax lijkt onder de indruk, maar krijgt al wel na een paar minuten een levensgrote kans als Devyne Rensch de bal het doel in lepelt. Jordan Teze weet met behulp van de doelpaal een vroege achterstand te voorkomen. Daarna volgt een spannende wedstrijd waarin de inzet van beide partijen het gebrek aan goed voetbal vergoed. Ajax combineert aanvankelijk goed, maar het lijkt alsof iedere PSV’er vandaag op de brommer is: er zit altijd nog wel ergens een rood-wit lichaamsdeel in de weg voordat de gasten gevaarlijk kunnen worden, al kan de inzet niet verbloemen dat de verdediging van PSV wederom het zorgenkindje van het team is.

Eran Zahavi

Veel kansen levert alle inzet evenwel niet op. In de drieëntwintigste minuut dendert Denzel Dumfries het Amsterdamse strafschopgebied in en hij claimt een penalty na een fout van Daley Blind, maar het wordt slechts een hoekschop. Even later tikt Yvon Mvogo een inzet naast, maar langzaam maar zeker vloeit het voetbal weg uit de ploeg van Ajax. In de achtendertigste minuut wordt er zomaar een vrije trap aan de rand van het stafschopgebied weggeven en dat is levensgevaarlijk met de specialisten die PSV voor zulke buitenkansjes heeft. Eran Zahavi en Philipp Max melden zich en het is de Israëliër die Ajax-doelman Stekelenburg volstrekt kansloos laat: 1-0. Oud-international Stekelenburg zit toch al niet lekker in de wedstrijd want vlak na de goal plukt hij een afzwaaiende bal zo raar uit de lucht dat het lijkt alsof hij de bal over de achterlijn loopt. Gelukkig voor hem levert de hoekschop PSV niets op.

Irritaties

Direct na rust pakt PSV direct op waar het voor de thee is gebleven: Ajax op de huid zitten. Het levert zichtbare irritaties op bij de Amsterdammers die maar niet in hun spel komen en miljoenenaankoop Sébastien Haller niet weten te bereiken. In de vijftigste minuut krijgt de Fransman wel een kopkans, maar is de voorzet te hoog om zijn hoofd goed tegen de bal te zetten. Als de wedstrijd vordert nemen de foutjes bij Ajax toe, zonder dat PSV echt aan uitgespeelde kansen toekomt. Met name Donyell Malen gaat te vaak voor eigen gewin maar weet nauwelijks gevaar te stichten. Een nieuwe fout van Stekelenburg ziet er kolderiek uit: hij laat een onhandige terugspeelbal over de achterlijn rollen. Direct daarna maakt hij zijn fout goed door Olivier Boscagli van scoren af te houden.

Yorbe Vertessen

De thuisploeg heeft van Ajax werkelijk niets te vrezen: de zo bewierookte formatie van oud-assistent trainer van PSV Erik ten Hag, komt maar niet onder de druk van PSV uit, al probeert de immer irritante Dušan Tadić zijn ploeg over het dode punt heen te helpen met hinderlijk zuigend gedrag. Een kwartier voor tijd versiert de Servische aanvoerder een vrije trap maar ook hij moet het hoofd buigen als de voor Ryan Thomas ingevallen Yorbe Vertessen 2-0 maakt. De jonge Belg heeft daar twee pogingen voor nodig: Stekelenburg keert zijn eerste inzet, maar de Ajax-goalie werkt de bal daarbij tegen de aanvaller die de bal zonder dat hij er iets voor hoeft te doen in het doel ziet verdwijnen. Terwijl de elf Rood-Witten uitgebreid feest vieren, wijst scheidsrechter Danny Makkelie plots naar zijn hand. Doelpunt afgekeurd. De VAR in Zeist heeft blijkbaar na ontelbare herhalingen besloten dat Vertessen hands heeft gemaakt toen de bal via Stekelenburg naar zijn lichaam schoot. Een mooie meevaller voor Lucky Ajax. De scheidsrechter neemt niet eens de moeite zelf naar de situatie te kijken.

VAR

PSV is niet van slag door de tegenvaller en trekt in de laatste tien minuten vol ten strijde richting het doel van Ajax. De koploper weet er niets tegenover te stellen of het moet Lisandro Martínez zijn die doelbewust zijn been vol in dat van de op de grond liggende Zahavi plant. De scheidsrechter ziet niets, de VAR is blijkbaar even koffie halen. Klappertandend van de zenuwen ziet uw verslaggever de minuten wegtikken, want de nul houden lukt dit PSV niet zo goed. En zo ook nu niet. In de negenentachtigste minuut valt Denzel Dumfries in zijn eigen strafschopgebied terwijl de bal tegen zijn arm wordt geschoten. Uiteraard ziet iedereen met een Ajax-hart er een strafschop in en dus krijgen de Amsterdammers het presentje van scheidsrechter Makkelie op een presenteerblaadje aangeleverd. Een aantal PSV’ers probeert Dušan Tadić uit zijn concentratie te brengen, maar de Serviër plant de bal hard achter het doel van Mvogo, om daarna als een dolle hond Denzel Dumfries te belagen. Die had het blijkbaar gewaagd te roepen dat de aanvoerder geen echte leider was, waarmee smans' eer is gekrenkt. De spelers van Ajax moeten hun aanvoerder (!) bijna in de houtgreep nemen om te voorkomen dat de etterbuil op voetbalschoenen van het veld wordt gestuurd. Dat gebeurt uiteraard niet zolang de KNVB scheidsrechters aanwijst voor duels van Ajax. Door alle consternatie na de 1-1 kan Makkelie de blessuretijd gelukkig negeren en bij het uitzicht op een nieuwe titel van zijn favoriete club vanavond lekker in een Ajax-pyjama onder de wol kruipen. Terwijl Tadić het laatste fluitsignaal viert alsof hij tegelijkertijd de Champions League en het WK heeft gewonnen, moet hij daarna weer worden tegengehouden omdat hij in Dumfries nog steeds een vijand ziet. Maar de back van PSV komt gewoon uit Rotterdam en niet uit Kosovo. Het is echter feest in drie ruimtes: de kleedkamers van Ajax en scheidsrechter Makkelie en bij de VAR in Zeist. PSV – Arbitrage: 1-1.