Home > Nieuws > PSV boekt benauwde zege op FC Groningen

PSV boekt benauwde zege op FC Groningen

Duel in teken van eerbetoon aan clublegende Willy van der Kuijlen

24 apr 2021 - Door: Stijn Slaats & Noel Van de Laar

De Eindhovenaren hebben dankzij een rake strafschop van Eran Zahavi drie punten overgehouden aan het duel met FC Groningen. In de eerste helft vlamde Gakpo bijna raak à la Van der Kuijlen. De tweede helft was chaotischer met een reeks (drie) afgekeurde Eindhovense doelpunten en dus één geldige goal uit een strafschop na interventie van de VAR.

Mooi eerbetoon voor clublegende ‘Skiete Willy’
Deze zaterdagmiddag vond de uitvaart van clublegende Willy van der Kuijlen plaats in het Philips Stadion. Enkele uren later treedt PSV er aan tegen FC Groningen. De PSV-spelers komen gehuld in een shirt met rugnummer 11 het veld op, als eerbetoon aan Skiete Willy. De 4.000 supporters die bij wijze van experiment bij dit duel aanwezig mogen zijn, zorgen voor een indrukwekkende minuut stilte voor de topscorer allertijden van de Eredivisie.

Gakpo eert Van der Kuijlen met vlammend schot op de lat
Vandaag start Ibrahim Sangaré in de basis ten koste van Pablo Rosario. Oud-PSV’er Arjen Robben ontbreekt bij de Groningers. In de 11e minuut volgt er nogmaals een staande ovatie voor Willy van der Kuijlen. Het lijkt dat Cody Gakpo de kwaliteiten van Skiete Willy wil doen herleven. Hij neemt de bal aan op twintig meter van het doel en vlamt vanuit de draai snoeihard op de lat. Het had een passend doelpunt kunnen zijn op deze emotionele avond.

Na gestuntel van Yvon Mvogo – de bal stuitert via zijn hoofd weg- lijkt Donyell Malen op weg naar het openingsdoelpunt. Zahavi stuurt hem de diepte in en Malen snijdt voor Ko Itakura langs. Malen probeert Groningen-doelman Sergio Padt te omspelen maar schiet uiteindelijk tegen diens been. Ook Zahavi richt het vizier enkele minuten later net te hoog.

Itakura redt op de lijn
Tien minuten voor rust creëert Malen een grote kans door dribbelend en klutsend door het strafschopgebied te trekken. Hij geeft de bal strak voor maar Dumfries én Sangaré komen allebei een teenlengte te kort om de bal over de lijn te werken en Ko Itakura werkt de bal net op tijd weg.

Paal voor Groningen, afgekeurde treffer Zahavi
Aan het begin van de tweede helft komt het gevaar van FC Groningen. El Hankouri zet voor en Ahmed El Messaoudi schiet buiten bereik van Mvogo hard op de paal. Tien minuten later lijkt Zahavi PSV op voorsprong te schieten. Hij zet de aanval zelf op met een pass op Dumfries en krijgt de bal perfect terug in de zestien om meteen binnen te schieten. Scheidsrechter Manschot lijkt het PSV-feest goed te keuren maar hoort vervolgens in zijn ‘oortje’ dat de bal de achterlijn was gepasseerd voordat Dumfries de assist gaf. Het scorebord wordt weer teruggedraaid.

Dubieuze strafschop, nu wel raak voor Zahavi
Een minuut later ligt het spel alsnog stil omdat de VAR een handsbal van Dammers op de rand van het strafschopgebied heeft geconstateerd na een uithaal van Malen. Manschot geeft na het bekijken van de beelden een strafschop en Zahavi knalt hard raak: alsnog 1-0.

Overuren voor de VAR
De mannen van de VAR hebben er nu schik in gekregen. Malen lanceert Gakpo die de bal beheerst langs Padt schuift en PSV op 2-0 brengt. Maar de VAR heeft de liniaal gepakt en buitenspel geconstateerd. Dammers maakt bijna gebruik van de chaos maar kopt net naast. Zahavi lukt het ook niet de score te verdubbelen. De bal ketst af op zijn been en gaat voor open doel over.

Het tweede (tellende) doelpunt wil maar niet vallen
Cody Gakpo lijkt daarna wél op weg naar de 2-0. Hij kapt Mike te Wierik uit maar Sergio Padt kan nog net een handje achter de bal krijgen en een corner weggeven. Donyell Malen lukt het vervolgens ook niet, hij prikt de bal voorlangs na een goede dribbel. Wessel Dammers kopt namens de bezoekers over. Zij ruiken bij spaarzame uitvallen een puntje. Daar mogen ze op blijven hopen na wéér een afgekeurde goal voor PSV. Dit keer vertrekt Malen uit buitenspelpositie, voordat hij goed raak schiet. In de slordige slotfase knikt FC Groningen-goalie Padt bijna raak uit een corner. Zijn kopbal gaat voorlangs. PSV pakt de drie punten en consolideert voorlopig de tweede plaats.