Home > Nieuws > Slordig spel tegen SC Heerenveen levert schamel punt op

Slordig spel tegen SC Heerenveen levert schamel punt op

PSV verspeelt kostbare punten met 2-2 gelijkspel in Eindhoven

2 mei 2021 - Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

De slotfase van het seizoen 2020-2021 is voor PSV ontzettend spannend geworden. Niet meer omdat ze spelen om het kampioenschap, maar omdat de tweede plaats zwaar onder druk staat. De tweede plaats die zicht geeft op het Champions League toernooi wat voor de Eindhovenaren broodnodig is. Tegenstander SC Heerenveen pakt een punt van PSV in een rommelige wedstrijd, waar het team van trainer Roger Schmidt niet kon overtuigen.

Het Philips Stadion is na de tijdelijke opleving met 4.000 fans in de wedstrijd tegen FC Groningen weer veranderd in een kille, holle badkuip. De ploeg van Schmidt moet vandaag met een optreden tegen de andere club uit Noorden; SC Heerenveen in deze sfeerloze ambiance de volle buit pakken in de race om het ticket naar het Champions League portaal.

De absurde winterkou in mei en de afwezigheid van supporters lijkt meteen vanaf de aftrap effect te hebben op PSV. De rood-witten hebben meer balbezit, maar spelen in een laag tempo en zonder overtuiging. SC Heerenveen wil graag in de play-offs uitkomen en anticipeert slim op de Eindhovenaren. De Friezen spelen compact en willen met snelle counters de Brabanders pijn doen. Al in de vijfde minuut komt de eerste speldeprik van Heerenveen met een hard schot van de uitstekend spelende Tibor Halilovic. Yvon Mvogo pakt deze nog redelijk eenvoudig, maar moet een paar minuten later gestrekt om alsnog een Fries doelpunt te voorkomen. Mitchell van Bergen krijgt bij een counter alle ruimte van Phillip Max en kan in de verre hoek scoren, ware het niet dat de Zwitserse sluitpost er nog net een hand tegen kan krijgen. PSV krijgt de bal niet goed weg en Lassche Schöne mag in dezelfde aanval hard uit halen op het doel van PSV. Ook hier treedt Mvogo op met een knappe redding. Na een kwartier krijgt PSV een eerste mogelijkheid, als Mario Götze knap door de zestien combineert met Donyell Malen. De spits test Erwin Mulder, maar ook hier staat de keeper op de juiste plek. Het aanvalsspel bij PSV blijft stroef lopen; de spitsen Malen en Eran Zahavi weten elkaar niet te vinden deze wedstrijd. SC Heerenveen profiteert optimaal van het weifelende spel, na balverlies mag Halilovic vrij opstomen vanaf het middenveld en de Serviër schiet ongehinderd raak in de verre hoek. PSV kan daar  alleen nog een schot op de paal van Ibrahim Sangaré tegenover stellen.

Schmidt grijpt in de rust fors in door Zahavi, Nick Viergever en Pablo Rosario te wisselen voor Yorbe Vertessen, Armando Obispo en Noni Madueke. Het lijkt niet veel uit te pakken als Sangaré een bal onder de voet laat schieten en zo weer een gevaarlijke counter van Heerenveen inleidt. Mitchell van Bergen wordt in een 1 op 1 duel met Obispo geblokt door een uitstekende tackle van de jonge verdediger. Na een klein uur spelen barst een wervelwind van drie minuten los. Eerst scoren Vertessen (intikker) en Cody Gakpo (mooie knal) met meteen daarna de gelijkmaker van Siem de Jong na goed werk van Lassche Schöne. De drie goals in drie minuten levert een 2-2 tussenstand op met nog een half uur te spelen.

PSV lijkt het vuur om Heerenveen te overmeesteren te hebben ontstoken. In de minuten na de doelpunten wervelvind belegert het team het doel van Mulder. In de 65e minuut speelt Vertessen zich goed vrij, maar vergeet de bal in de verre hoek te schieten. Een minuut later slalomt Malen het zestienmetergebied binnen, maar zijn inzet belandt via Lucas Woudenberg tegen de paal. Nog een minuut later omspeelt de topscorer van PSV keeper Mulder, maar schiet de bal in het zijnet. De o zo gewenste voorsprong blijft uit en daarna lijken de Eindhovenaren het niet meer op te kunnen brengen. Heerenveen houdt zich met het compacte counterspel eenvoudig staande en blijft in de omschakeling gevaarlijk. Alleen invaller Marco van Ginkel is nog dichtbij een doelpunt. In blessuretijd schiet hij een voorzet van Jordan Teze (die als rechtsback de nodeloos gemiste aanvoerder Denzel Dumfries vervangt) in vrijstaande positie ruim naast. Met het gelijkspel komt AZ tot op één punt met nog drie wedstrijden te gaan. PSV zal nog alle energie in die laatste wedstrijden moeten brengen om de tweede plaats ook als eindstand te behalen in dit vreemde voetbaljaar.