Sterk PSV eenvoudig langs NAC Breda

Eerste halve finale KNVB-beker in negen jaar tijd

8 feb 2022 - Door: Noel Van de Laar
De Twaalfde Man

PSV heeft vanavond kinderlijk eenvoudig afgerekend met NAC Breda. De bezoekers zijn geen moment gevaarlijk geweest en de 4-0 eindstand had eigenlijk veel hoger uit moeten vallen, al had PSV het vooral aan zichzelf te wijten dat dit niet gebeurde. De lat, de paal en diverse keren stond ook keeper Nick Olij in de weg om PSV de score veel verder op te laten drijven. Doelpunten kwamen uiteindelijk op naam van Noni Madueke en twee keer Mario Götze. In de tweede helft maakte Cody Gakpo tien minuten voor tijd nog de 4-0.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

Een uur voor de wedstrijd werd bekend dat Roger Schmidt zijn keeperswissel van afgelopen zaterdag tegen AZ het liefst weer wilde terugdraaien, getuige de basisplek die hij vandaag weer vrij had gehouden voor Joël Drommel. De keeper had verrassend en opvallend weinig te doen vandaag. De twee relatief eenvoudige vangballen die hij te verwerken kreeg werden desalniettemin met luid gejuich en applaus ontvangen door het in het Philips Stadion aanwezige publiek.

Dat het op alle fronten een gemakkelijke avond zou worden voor de Eindhovenaren was voorafgaand aan het duel allesbehalve een zekerheidje. Zeker na de laatste twee verliespartijen tegen Ajax en AZ leek het vertrouwen in een goed resultaat tot ver onder het nulpunt gezakt. Tel daarbij nog op dat PSV de laatste vier onderlinge duels in de KNVB-beker telkens het onderspit delfde tegen de Bredanaars en je hoorde de term angstgegner opvallend vaak in en rondom het stadion. Toch kwam PSV vandaag direct vanaf het begin erg sterk uit de startblokken.

De eerste grote kans was voor Mario Götze, die ineens vrij voor de keeper werd gezet door een briljante steekpass van Noni Madueke. Oog in oog met doelman Olij stiftte de Duitser net te onbesuisd, waardoor de bal net over het doel verdween. Drie minuten later was het de Engelsman zelf die de ban brak. Uit een corner van Cody Gakpo kopte Eran Zahavi de bal bij de eerste paal door, recht op het hoofd van Madueke die daarmee direct bij zijn rentree weer  doorslaggevend bleek.

Na de openingstreffer deed PSV het ogenschijnlijk wat rustiger aan, maar bleef de bal vrijwel continue op de vijandelijke helft, zonder daarbij direct gevaarlijk te worden. Dat veranderde na vijfentwintig minuten, nadat Gakpo onbedreigd de achterlijn bereikte en hem goed voorgaf werd er niet direct iemand gevaarlijk. Dat veranderde toen NAC-verdediger Adilehou de bal recht in de voeten van Erick Gutierrez, die de bal onberispelijk hard ineens op zijn slof nam. Zijn schot leek alles en iedereen te passeren op weg naar het doel maar spatte uiteindelijk uiteen op de paal. Een offensief van PSV was in volle gang, want nog geen minuut later werd de lat getroffen en weer enkele seconden later was het Mario Götze die nu wel trefzeker was. Met de schijnbeweging van de Duitser stuurde hij niet alleen twee NAC-verdedigers, de doelman als ook zijn ploeggenoot Eran Zahavi het bos in waarna binnentikken een koud kunstje was.

Ongeveer tien minuten na de 2-0 was het opnieuw Mario Götze die scoorde, al had hij zijn tweede treffer van de avond grotendeels ook aan de Engelsman, die vandaag na maandenlang blessureleed weer terugkeerde in de selectie van Roger Schmidt, te danken. De Britse vleugelspeler kende een goede solo, mocht ongehinderd doorstoten richting de achterlijn, dichtbij het vijandelijke doel en kon zo met een eenvoudige pass Mario Götze vrij voor het doel zetten die opnieuw niet faalde in de afronding.

Met dat derde doelpunt werd de rust bereikt en kon het speculeren beginnen voor wat betreft de te wisselen spelers. Zo bleef Madueke al in de rust achter in de kleedkamer, de man van de eerste helft werd vervangen door Doan Ritsu.

PSV zette direct na rust ook weer aan om de score verder uit te breiden en het Eindhovense publiek iets terug te geven voor de steun die de afgelopen tijd zo gemist werd in het stadion. Hoewel het doel uiteindelijk liefst vijftien keer onder vuur genomen werd en er elf schoten naast of over het doel gingen, duurde het uiteindelijk tot de negenenzeventigste minuut tot de 4-0 viel. Na goed naar binnen draaien vanaf de linkerflank door Cody Gakpo besloot hij randje zestien maar eens uit te halen richting de verre hoek. Hoewel keeper Nick Olij een uitstekende wedstrijd keepte, was hij machteloos op het schot van Gakpo. Dat was overigens ook direct het laatste wapenfeit van de geboren Eindhovenaar, hij mocht direct na de goal richting de reservebank. Zijn vervanger luistert naar de naam Johan Bakayoko, de jonge Belg die de afgelopen weken al furore maakte in het Jong PSV van Ruud van Nistelrooij, heeft vandaag dan eindelijk zijn langverwachte debuut mogen maken. Hoewel Bakayoko duidelijk op jacht was naar zijn debuutgoal, werd hem dat vanavond niet gegund. Desalniettemin zal het publiek halsreikend uitkijken het talent vaker aan het werk te zien, er kwam namelijk genoeg dreiging van hem af en zo was hij ook enkele keren gevaarlijk dichtbij zijn treffer.

Door de verandere opzet qua loting in het KNVB-bekertoernooi wacht voor PSV in de halve finale een uitwedstrijd naar Waalwijk, Alkmaar, Nijmegen of Deventer. Morgen speelt RKC Waalwijk immers thuis tegen AZ en neemt NEC het donderdag thuis op tegen Go Ahead Eagles. Voor nu zal de tevredenheid over het bereiken van de halve finale overheersen en gaat het vizier vanaf morgen weer op de Eredivisie, die zaterdag voor PSV hervat wordt met een uitwedstrijd tegen Vitesse in Arnhem, een traditioneel lastige tegenstander de laatste jaren.