Home > Nieuws > PSV doet wat het moet doen en wint van SC Heerenveen

PSV doet wat het moet doen en wint van SC Heerenveen

Eerste competitiedoelpunt Joey Veerman

20 feb 2022 - Door: Noel Van de Laar

PSV heeft het voorbeeld dat Ajax en Feyenoord gisteren en eerder vandaag gaven gevolgd door haar drieëntwintigste wedstrijd van het seizoen in winst om te zetten. In het Philips Stadion werd er na een zeer matige eerste helft kort na rust afgerekend met de Friese formatie van Ole Tobiasen. Na een 1-1 ruststand door goals van Noni Madueke en Tibor Halilovic waren het Mario Götze en Joey Veerman die de wedstrijd uiteindelijk in Eindhovens voordeel beslechtten.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

Nadat Ajax gisteren ternauwernood de drie punten mee naar Amsterdam wisten te nemen na een 0-1 overwinning op bezoek bij Willem II, wist Feyenoord vandaag met 3-1 te winnen van Cambuur Leeuwarden. Met de huidige, minimale verschillen op de ranglijst wist PSV dus dat het zich geen fout kon permitteren in de strijd om de landstitel.

Na een voortvarend begin waarin PSV na een klein kwartier op voorsprong kwam via een fantastische actie van Noni Madueke, die de bal via de kluts in de zestien kreeg aangespeeld. De Britse rechtsbuiten die vorig weekend ook al doorslaggevend was op bezoek bij Vitesse besloot de trekker vanuit een moeilijke hoek in een keer over te halen. Keeper Mulder heeft die bal enkel voorbij horen suizen zo hard verdween het schot tegen de touwen. Zo beloonde PSV zich na een goede openingsfase met een vroege voorsprong en leek de ploeg klaar om gehakt te maken van de Friese bezoekers.

Niets was echter minder waar, vanaf het openingsdoelpunt nam SC Heerenveen het initiatief over en wisten de Friezen zowaar mogelijkheden te creëeren. Na wat eerste kleine waarschuwingen was het de Kroatische aanvaller Tibor Halilovic die alle tijd en ruimte van de PSV-defensie kreeg om de bal aan te nemen en ook uitgebreid te bedenken wat hij met de geboden kans zou doen. De ingezette sliding van Gutierrez kwam net te laat om de gelijkmaker te voorkomen.

Dat de gelijke stand het rustsignaal haalde mag best een wonder heten. SC Heerenveen liet na om na de gelijkmaker door te pakken en op voorsprong te komen. Vijf minuten voor rust haalde Gutierrez met het hoofd nog een bal van de lijn. Daarbij leek de Mexicaan zich wel te verstappen, want nog geen twee minuten na zijn kopbal moest Guti per brancard het veld verlaten. Doordat de middenvelder vervangen werd door Carlos Vinicius, zakte Mario Götze een linie terug en nam de Braziliaan de positie in de punt van de aanval over.

Na rust werd de ploeg van Roger Schmidt door het volle Philips Stadion onthaald met een fluitconcert. Dit had niet alleen met de teleurstellende tussenstand te maken; want al snel bleek dat de trainer besloten had zowel Cody Gakpo als Noni Madueke te wisselen. Voor het tweetal kwamen Armindo Bruma en Ritsu Doan in het veld.

Hoewel de wissels met een fluitconcert werden onthaald, pakten ze vrijwel direct ontzettend goed uit. Nog in de eerste minuut na rust kreeg Mario Götze de bal op de rand van de zestien aangespeeld door de ingevallen Bruma. De Duitser besloot direct uit te halen, het schot te machtig voor keeper Erwin Mulder die moest lossen en de bal vervolgens in het doel zag rollen. Zo begon PSV voortvarend aan de tweede helft.

Niet veel later na de 2-1 was er opnieuw een belangrijke rol voor de Duitse spelmaker. Met een listige steekpass stuurde hij Ritsu Doan in de derde minuut na rust de diepte in. De Japanner kon zelf schieten maar besloot de bal oog in oog met doelman Mulder breed te tikken richting Vinicius. De spits legde vervolgens terug op Joey Veerman die dankbaar en gretig gebruik maakte van de geboden mogelijkheid en hard de 3-1 binnenschoot.

Na de 3-1 kreeg de thuisploeg nog wel kansen om de score verder uit te bouwen, maar slaagde daar niet meer in. Ook SC Heerenveen was te onmachtig om nog iets terug te doen en de achterstand te verkleinen waardoor de wedstrijd uiteindelijk eenvoudig werd uitgetikt door PSV.

Het vizier voor het team gaat nu weer op de Europa Conference League waar aanstaande donderdag de return op de planning staat op bezoek bij Eran Zahavi's oude club Maccabi Tel Aviv. Volgend weekend wacht er dan vervolgens weer een uitwedstrijd in de Eredivisie als PSV zondag af mag reizen richting het Rotterdamse Kasteel om het op te nemen tegen Sparta.