Home > Nieuws > PSV WINT DE KNVB-BEKER 2021/2022

PSV WINT DE KNVB-BEKER 2021/2022

PSV verslaat Ajax in zinderende finale en pakt tiende KNVB-beker

17 apr 2022 - Door: Noel Van de Laar & Stan Kemps

PSV heeft zondagmiddag de tiende KNVB-beker in de clubhistorie gewonnen. In een volle Kuip in Rotterdam werd Ajax in een zinderende finale met 2-1 verslagen. PSV keek bij rust tegen een achterstand aan, maar doelpunten van Guti en Gakpo draaiden de wedstrijd om in het voordeel van de Eindhovenaren.

PSV begon met dezelfde elf aan de wedstrijd als midweeks tegen Leicester City. Joey Veerman had een basisplaats, waardoor Ritsu Doan opnieuw genoegen moest nemen met een plek op de bank. Voor Noni Madueke kwam de finale te vroeg, hij zat vanwege een blessure nog niet bij de selectie.

In een zonovergoten Kuip was het eerst schotje na drie minuten voor Cody Gakpo. PSV probeerde Ajax in de eerste minuten ver op eigen helft onder druk te zetten, maar veel concrete kansen leverde dat niet op. Het dichtst bij een treffer was PSV via Zahavi. De spits trof zelfs doel, maar zag zijn treffer afgekeurd worden vanwege buitenspel.

De fase daarna kwam Ajax wat beter in de wedstrijd, getuige een paar hachelijke situaties voor het PSV-doel. Ook nam de felheid van beide kanten toe. Het leidde tot onder meer enkele opstootjes en een gele kaart voor Ajacied Lisandro Martinez.

Halverwege de eerste helft moest PSV na een goede Ajax-combinatie de 0-1 slikken. Ryan Gravenberch plaatste de bal in de rechterhoek buiten het bereik van Mvogo. Daarna kwam PSV enkele keren goed weg. Zo kon Bryan Brobbey zijn voet niet tegen een voorzet aankrijgen en werd vlak voor rust een tweede Ajax-goal afgekeurd vanwege buitenspel. Ook werd een Amsterdamse claim voor een penalty weggewuifd door scheidsrechter Makkelie.

Wedstrijd op z’n kop

Wát er in de Eindhovense thee zat in de rust is niet duidelijk, maar het moet haast wel een wondermiddel zijn geweest. De ploeg van Roger Schmidt schoot in de tweede helft namelijk uit de startblokken en draaide de wedstrijd in twee minuten tijd helemaal om.

De gelijkmaker kwam via Erick Gutiérrez, die een doorgekopte vrije trap bij de tweede paal binnen kon koppen: 1-1. Een minuut later, toen het massaal meegereisde PSV-publiek nog amper bij zinnen was gekomen van de gelijkmaker, kon het Eindhovense vak opnieuw ‘ontploffen’, toen Cody Gakpo naar binnen sneed en de bal linksonder in de hoek achter keeper Stekelenburg schoot: 2-1.

De Eindhovense vreugde leek van korte duur toen Davy Klaassen enkele minuten later alweer de 2-2 maakte na een terugleggen van Brobbey. Scheidsrechter Danny Makkelie beoordeelde echter, met behulp van de VAR, dat er sprake was van buitenspel. Vlak daarna kreeg Ajax opnieuw een grote kans op de gelijkmaker, toen Dusan Tadic de paal trof.

PSV had het na de 2-1 een fase erg lastig. Het bracht een hoop strijd en vechtlust bij de PSV’ers naar boven, die er alles aan deden de overwinning over de streep te trekken. PSV moest het in die fase vooral hebben van de tegenaanval. Schmidt koos er dan ook voor de snelle Yorbe Vertessen en Bruma in te brengen. Het loonde bijna, maar zowel Vertessen als Bruma faalde enkele keren in de afronding. Vertessen was met een schot op de lat het dichtst bij de 3-1, een treffer die de wedstrijd een paar minuten voor tijd had kunnen beslissen.

De druk werd richting het eindsignaal opgevoerd, maar PSV bleef goed overeind. Ook het inbrengen van Mohammed Ihattaren kon de verdediging van PSV niet slechten. Perr Schuurs was twintig minuten voor tijd nog een keer dicht bij een Amsterdamse treffer, maar goed optreden van Yvon Mvogo voorkwam een doelpunt.

Ontlading

De ontlading na het laatste fluitsignaal was groot aan PSV-zijde. Enkele spelers en trainers stortten ter aarde, anderen zochten snel het meegereisde publiek op. Aanvoerders Marco van Ginkel en Cody Gakpo mochten uit handen van Guus Hiddink de beker in ontvangst nemen.

Door de overwinning op Ajax weet PSV voor het eerst sinds 2012 een KNVB-beker bij te schrijven, de tiende uit de clubhistorie. Het is tevens de eerste keer dat PSV een bekerfinale van Ajax wint.