Home > Nieuws > PSV wint onder hoogspanning

PSV wint onder hoogspanning

Penalty in extremis redt Eindhovenaren in eredivisie

11 sep 2022 - Door: Peter Vos

De enige Brabantse derby in de eredivisie heeft PSV drie punten opgeleverd. Maar vanzelf ging het niet; de 1-0 eindstand werd pas in blessuretijd op het scorebord gezet. Aanvoerder Cody Gakpo benutte koel een penalty, nadat verdediger Hans Mulder voor gevaarlijk spel ten koste van Xavi Simons werd bestraft. De ontlading bij de Eindhovenaren was zichtbaar groot.

Het stadion is niet uitverkocht als PSV het zure gelijkspel tegen Bödo Glimt kan wegpoetsen tegen RKC Waalwijk. De geelblauwen komen met vertrouwen naar Eindhoven, daar de Waalwijkers tot nu toe verzorgd voetballen in deze jaargang 2022-2023. Trainer Ruud van Nistelrooij heeft zijn team op een paar posities aangepast. Zo speelt Erick Guttierrez voor de zieke Ibrahim Sangaré. Opvallend is dat Phillip Max op de bank plaats moet nemen, terwijl hij vooraf nog gefeliciteerd werd vanwege zijn 100e wedstrijd voor PSV. Rechtsback Phillip Mwene vervangt hem op de linkerpositie.

De wil om van de Brabantse middenmoter te winnen is er, maar de finesse ontbreekt. De eerste helft heeft PSV duidelijk overwicht maar  breekt het maar mondjesmaat door de compact spelende defensie van RKC. De oogst van PSV is een buitenspelgoal van Ismael Saibari, een mooie vrije trap op de lat van en vlak voor rust een geplaatst schot op de paal van aanvoerder Cody Gakpo. RKC bijt in counters venijnig van zich af – Guttierrez moet na een halfuur met een uiterste krachtsinspanning een tackle plaatsen om te voorkomen dat Thierry Lutonda binnenschiet.

Ook na rust ligt het initiatief bij PSV, maar ligt het tempo te laag om RKC kapot te spelen. De Duitser Max speelt nu zijn 101e wedstrijd ten koste van Mwene. Na een klein uur spelen grijpt Van Nistelrooij opnieuw in en brengt Guus Til voor Saibari en Jarrad Branthwaite voor Ki Jani Hoever. Til is zoals altijd gevaarlijk in de zestien; een rebound uit een scrimmage voor de goal van Etienne Vaessen kopt hij tegen de lat. RKC wisselt in een steeds betere stemming er vrolijk op los; de tijd tikt in het voordeel en een punt in Eindhoven is zeer waardevol. Oud-PSV speler Zakaria Bakkali valt nog een kwartier in, overigens zonder verder iets van betekenis te leveren.

In de slotfase van de wedstrijd zetten de fans de yell ‘PSV wakker worden’ maar weer in. Het spel is er niet sneller op geworden, de bal gaat goed rond maar de vele tussenstations in de opbouw maakt het makkelijk verdedigen voor RKC. De rood-witten doen hun uiterste best om de fans tevreden te stellen en worden in de blessuretijd beloond. Invaller Hans Mulder verdedigt met risico een bal met hoogstaand been weg, terwijl eigen keeper Vaessen in de buurt is. Simons zit daar met zijn hoofd tussen en wordt lichtgeraakt. Penalty! Ook de VAR gaat mee en spelers van beide clubs gaan massaal in een opstootje met elkaar duwen en trekken, waarbij heethoofden Simons en Vaessen de ruziepartij startten.

Alle ruzie ten spijt: Gakpo neemt de penalty én zijn verantwoording als aanvoerder om onder hoogspanning deze ultieme kans te verzilveren. Zijn geplaatste schot in de rechterhoek is raak en de ontlading bij het complete team is groot. Ook als de wedstrijd klaar is blijven beide Brabantse clubs met elkaar ruziën. De punten blijven in de lichtstad, zij het zwaarbevochten.

Topclub penalty?

Op de persconferentie na afloop zijn er nog steeds emoties. Trainer Joseph Oosting blikt terug: “Ik ben een winnaar en dus teleurgesteld in het resultaat, maar complimenten aan het team voor uitvoering van ons plan. Het penaltymoment is cruciaal; ik denk dat de bal eerst was gespeeld en daarna de speler Simons. Zouden wij bij een dergelijke situatie ook een strafschop hebben gekregen. De naast hem zittende aanvoerder Michiel Kramer breekt in: “Het is een regelrechte schande; een goedmaker van scheidsrechter Gözübüyük ten opzichte van zijn fout bij Feyenoord-PSV afgelopen seizoen! Bij dit soort situaties waarin een penalty dubieus is, krijgt een topclub in een thuisduel altijd het voordeel van de twijfel.” Oosting besluit dat RKC met de kop omhoog het Philips Stadion verlaat.

Van Nistelrooij heeft een meer ontspannen gezicht, na een matige week qua resultaten.  “Vandaag was het tempo in de eerste helft moeizaam, mede door de zware wedstrijd van afgelopen donderdag. De opluchting van de winst in de 95e minuut was groot bij het team. Geknokt en gestreden en uiteindelijk verdiend gewonnen.” Over de veel betwiste strafschop: “ Ik zag contact tussen de schoen en het hoofd, dus een strafschop. De winst doet vooral heel veel goed in het vertrouwen. Dit is een belangrijk aandeel in de stappen die we maken naar een optimaal presterend team.” Verdediger Armando Obispo ziet ondanks de winst nog veel leerpunten: “We moeten beter staan en communiceren tijdens de wedstrijd. Ook moeten wij nog wennen aan elkaar. De focus ligt op linies organiseren.” Van Nistelrooij kijkt na afloop met meer vertrouwen vooruit: “Nu moeten we ons richten op de schitterende wedstrijden tegen Arsenal en Feyenoord, die voor ons liggen.”

Laatst bijgewerkt : 11 sep 2022 - 17:55