Home > Nieuws > Feyenoord en PSV vechten zich naar een gelijkspel

Feyenoord en PSV vechten zich naar een gelijkspel

Totaal overbodige rode kaart Obispo kost PSV de zege in Rotterdam

5 feb 2023 - Door: Remco Faasen & WJS

Als na honderd minuten voetballen de stofwolken zijn opgetrokken in Stadion Feijenoord in Rotterdam, staat er na een bizar slecht maar ongekend intens voetbalgevecht tussen Feyenoord en PSV een 2-2 score op het bord. Lang leek PSV er met een zege vandoor te gaan, maar een oliedomme rode kaart van Armando Obispo zorgde uiteindelijk voor een late tegentreffer. Daardoor blijft het verschil tussen beide ploegen vier punten.

PSV begint in dezelfde opstelling tegen Feyenoord als tegen Go Ahead Eagles, dus met Érick Gutiérrez op de bank, Feyenoord-topscorer van het vorige seizoen Guus Til achter spits Luuk de Jong en links naast hem Joey Veerman. Zij zien Feyenoord, toch de verrassende koploper, uiteraard aanvallen en de eerste hoekschop krijgen. Het is echter PSV dat toeslaat als Orkan Kokcü treuzelt op het middenveld en Joey Veerman snel Xavi Simons wegstuurt. De kleine aanvaller bedient zijn collega op de andere vleugel: Anwar El Gahzi. Die rondt perfect af in de lange hoek: 0-1. Doelman Timon Wellenreuther is kansloos.

Thijs Slegers
Na twaalf minuten klinkt er luid applaus in het gehele stadion om de ongeneeslijk zieke perschef van PSV Thijs Slegers een hart onder de riem te steken. Op het veld stormt Phillip Mwene het Rotterdamse strafschopgebied in maar kiest vervolgens voor de slechts denkbare oplossing: de bal wild wegschieten. El Gahzi moet even later de strijd staken met op het oog hamstringproblemen. Johan Bakayoko vervangt hem.

Patrick van Aanholt
In de vierentwintigste minuut is er de eerste kans voor de thuisploeg als Marcus Pedersen Santiago Giminez bedient, maar PSV-goalie Walter Benitez is alert. Diezelfde Giminez en Jordan Teze houden elkaar even later vast bij een hoekschop van Feyenoord: de aanvaller laat zich vallen maar scheidsrechter Danny Makkelie wuift een strafschop direct weg. Niet veel later schreeuwt De Kuip moord en brand als Marcos López in het strafschopgebied over het been van de meeverdedigende Bakayoko lijkt te vallen, maar wederom is er geen enkele sprake van een overtreding. Ondertussen ligt Mwene op de grond na een duel met Mats Wieffer. Het leidt tot de tweede gedwongen wissel, na nog geen half uur spelen. Patrick van Aanholt, die in 2007 de PSV-jeugdopleiding verliet voor Chelsea, maakt zijn debuut.

Fouten
De uitstekend spelende Teze gaat er wild in tegen Igor Paixão: voor de vrije trap meldt zich aanvoerder Kokcü, die de bal in de muur schiet. Aan de andere kant vinden Luuk de Jong en Bakayoko elkaar in een aanval. De bal belandt bij Veerman die de keeper met een geplaatste bal probeert te verrassen, maar Wellenreuther plukt de inzet uit de lucht. Het is feitelijk de eerste keer dat de doelman écht in actie moet komen. Het geeft aan dat het spel op en neer golft in een spannende maar verre van goede wedstrijd: beide partijen maken veel fouten.

Rookwolken
Tegen de rust haalt Quinten Timber uit, maar de bal gaat een halve meter over het PSV-doel. Xavi Simons krijgt de bal uit een hoekschop letterlijk voor zijn voeten en laat Wellenreuther zich strekken. In de tegenstoot maakt Lutsharel Geertruida hands, maar dit wordt weggewoven door Makkelie, waardoor de Feyenoord-aanval door kan gaan: twee leden van de thuisploeg lopen elkaar in de weg om een voorzet binnen te koppen. Paixão meldt zich even later nog bij het PSV-doel, maar Benitez redt kalm. Teze krijgt nog de ellenboog van een opspringende Kokcü in het hoofd maar, Makkelie fluit niet eens. De Kuip is ongeduldig, het schreeuwt om een doelpunt, maar als de rookwolken weer zijn opgetrokken is de conclusie dat het halverwege gewoon 0-1 is en beide partijen verder niet echt aanspraak kunnen maken op meer.

Ruzie
Na de rust levert de aanval vanaf de aftrap direct een gele kaart op voor de matig spelende Bakayoko en een vrije trap voor Feyenoord, die de Rotterdammers met drie man bijzonder slecht uitspelen. Armando Obispo ontsnapt aan een gele kaart en een vrije trap voor de tegenstander als hij Timber onderuit haalt, maar Makkelie er niets in ziet. Het is duidelijk dat Feyenoord snel zaken wil doen: het speelt vol op de aanval en het lukt PSV niet de bal lang in de ploeg te houden. Vrijwel iedere bal naar voren komt direct weer terug. Toch blijft de voorsprong staan, tot frustratie van alles en iedereen bij Feyenoord. Luuk de Jong en Lutsharel Geertruida maken wat ruzie en krijgen beiden de gele kaart. Het publiek, in de eerste helft nog zo vriendelijk voor Thijs Slegers, wenst de PSV-aanvaller massaal kanker toe.

Armando Obispo
Plots is er een dubbele kans voor Feyenoord maar eerst kopt Santiago Giminez de bal recht in de handen van Walter Benitez en in de rebound doet Quinten Timber schietend hetzelfde. Ondertussen zal de scout die bij Paris Saint Germain Johan Bakayoko had aanbevolen bij de clubleiding blij zijn dat de transferdeal niet doorging, want de Belgische aanvaller doet werkelijk niets goed. In de vijfenzestigste minuut is er een oliedomme rode kaart voor Amando Obispo die een duel van Giminez al heeft gewonnen maar natrapt. Als de VAR eraan te pas komt, heeft Makkelie geen andere keus dan de verdediger weg te sturen.

Wegschieten en tegenhouden
Xavi Simons leidt de aandacht af door op avontuur te gaan. Hij legt de bal terug op Eden Hazard, die met een bekeken schot de 0-2 laat aantekenen. PSV zit op rozen en moet nu met een man minder een jagend Feyenoord van zich af zien te houden. Dat lukt niet. Met tien minuten blessuretijd wordt het een half uur éénrichtingsverkeer richting de overigens uitstekend keepende Walter Benitez. PSV-trainer Ruud van Nistelrooij maakt maximaal gebruik van zijn wisselmogelijkheden (en mag dankzij de hoofdblessure van Mwene nog een keer extra wisselen) en verlost Bakayoko uit zijn lijden, maar het haalt niets uit. Met een man minder wordt PSV overlopen. Alirezah Jahanbakshs kopt tien minuten voor tijd een voorzet van Oussama Idrissi binnen. Het lukt PSV totaal niet meer de bal in de ploeg te houden en beperkt zich tot wegschieten en tegenhouden (derde keeper Boy Waterman krijgt zelfs een gele kaart wegens het vasthouden van de bal bij een ingooi). Net als vorig seizoen slaat Feyenoord weer toe in de zesennegentigste minuut van de blessuretijd als wederom Jahanbakshs met een schot van afstand Benitez passeert.

Na afloop is de conclusie duidelijk: de tactiek van PSV om Feyenoord de bal te laten werkte prima. Het leverde twee mooi uitgecounterde goals op. Met een man minder was er echter geen houden meer aan. Het kost PSV de overwinning, maar nog niet de titel.