Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > PSV pakt voor de tweede keer op rij de beker!

PSV pakt voor de tweede keer op rij de beker!

Eindhovenaren winnen na strafschoppen opnieuw van Ajax

30 apr 2023 - Door: WJS

PSV heeft zondagavond voor de tweede achtereenvolgende keer de KNVB-beker gewonnen. In een bloedstollende strafschoppenserie, met maar liefst vijf missers, schoot Fabio Silva de beslissende pingel voorbij de Ajax-doelman. Een ongekend Eindhovens feestje barstte los in De Kuip. O ja, na de reguliere speeltijd en de verlenging was het 1-1. Het was dit seizoen de vierde keer dat PSV van Ajax won.

Door Willem-Jan Schampers

Bij PSV geen verrassingen. Joël Drommel staat in het doel. Veel supporters vinden dit onbegrijpelijk, maar er is ook iets van te zeggen dat trainer Ruud van Nistelrooij zijn woord houdt en zijn eerste doelman Walter Benitez op de bank zet. ‘Bekerkeeper’ Drommel mag het gelijk van zijn trainer bewijzen. Tegen een getergd Ajax, dat ongetwijfeld op jacht gaat naar revanche voor de 3-0 nederlaag van vorige week.

De PSV-supporters winnen overigens van de fans uit Amsterdam, als het gaat om het meeste vuurwerk… Onbegrijpelijk dat er zo veel niet geoorloofde zaken mee naar binnen zijn gesmokkeld. Ondanks de controles aan de poorten. De hele Kuip is gevuld met rook door het vuurwerk uit beide supportersvakken. Wel een geweldige sfeer, dat dan weer wel! En ook de spelers op het veld lijken het belang van de wedstrijd te onderkennen en laten het ‘aftasten’ voor wat het is.

Controle

In de 12e minuut het eerste kansje voor PSV. Noni Madueke probeert het van een meter of 25, maar zijn schot gaat ruim naast. Doelman Geromino Rulli duikt naar de bal, maar dit lijkt meer voor de show. Het is opvallend hoe fel PSV is en Ajax nauwelijks rust gunt om de bal rond te spelen. Natuurlijk is het uitkijken voor de geslepen voetballers als Dusan Tadic, Steven Berghuis en Steven Bergwijn, maar de PSV-defensie heeft het allemaal goed onder controle.

Tja, als zelfs een karakterspeler als Davy Klaassen gaat liggen rollen, alsof hij zojuist doormidden is geschopt, is het einde zoek. Er ontstaat de nodige commotie, want Simons lijkt de Ajax-middenvelder niet eens te raken. Niet veel later is Luuk de Jong in alle staten, omdat hij vindt dat hij wordt vastgehouden bij een lage voorzet van Johan Bakayoko. Bij de tweede paal komt Simons net te laat om doeltreffend af te ronden. Wat wordt er trouwens veel gezeurd door beide ploegen!

Dé kans

Inmiddels heeft Jorge Sanchez geel gekregen, omdat hij het nodig vindt om ter hoogte van de middellijn Simons onderuit te schoffelen, terwijl de PSV’er de bal wil uitspelen, omdat De Jong geblesseerd op de grond ligt. In de 35e minuut dé kans op de 0-1. Guus Til verschijnt, na een slim steekpassje van De Jong, vrij voor Rulli, maar via een Ajax-been gaat de bal net naast. De daarop volgende hoekschop levert niks op. PSV de gevaarlijkste ploeg in De Kuip.

Geheel tegen de verhouding in scoort Ajax de 1-0. Na een grote kopkans voor Jarrad Brainthwaite, breken de Amsterdammers uit over de linkervleugel. Bergwijn is iedereen te snel af en schuift de bal langs de uitkomende Drommel. Brainthwaite geeft het beslissende tikje. Wat een domper voor PSV, dat de bovenliggende partij is en op weg leek naar de verdiende voorsprong.

Kansen

De tweede helft begint fel. En ook onvriendelijker. Wat is die Tadic toch een ongelooflijk irritant ventje! Terwijl André Ramalho overduidelijk wordt neergehaald door Brian Brobbey en dus op de grond ligt, vindt de aanvoerder van Ajax het nodig om nog even verhaal gaan te halen bij de Braziliaan. Het is zaak voor PSV om niet mee te gaan in het zeiken, zaniken en zuigen van Ajax, maar het eigen spel te blijven spelen.

De PSV-aanhang juicht als Ramalho in de 54e minuut de gelijkmaker lijkt aan te tekenen, na een kopbal van Sangaré. Buitenspel oordeelt echter scheidsrechter Dennis Higler. Terecht. Niet veel later is Ajax op weg naar de 2-0, maar Brobbey schiet de bal op de paal. Ook de volgende kans is voor de Amsterdammers. Bergwijn schiet net over. PSV moet aan de bak! Guus Til wordt vervangen door Anwar El Ghazi en Thorgan Hazard komt in het veld voor de tegenvallende Johan Bakayoko.

Verdiend

In de 65e komt PSV bijna op gelijke hoogte. De Jong kopt hard in, maar Rulli heeft de bal klemvast. Jammer, want dit was een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken. En dan de 67e minuut: Simons gaat op rechts goed door en geeft laag voor. Daar is Hazard ter plaatste om de verdiende 1-1 aan te tekenen. Plotseling is het een echte wedstrijd geworden, met een PSV dat strijdt voor elke meter grond. En Ajax dat ook gewoon voetbalt en niet meer constant op de grond ligt. Simons heeft in de 78e minuut de 1-2 op zijn schoen, maar Rulli redt knap met de voet.

Gescoord wordt er niet meer. Dus gaan we verlengen. Wie heeft de langste adem? Ajax is in de slotfase wel beter geworden, maar heeft geen serieuze kansen meer gekregen – op een vervaarlijk schot van Brobbey na – terwijl PSV misschien nog had kunnen scoren. Simons treuzelt te lang, na een prima voorzet van invaller Phillipp Mwene. De ijverige middenvelder incasseert vervolgens geel, omdat hij zijn fout wil goedmaken.

Angel

In de 98e minuut een opvallende wissel. Uitblinker Simons gaat naar de kant. Is hij aangeslagen, na een fikse overtreding van Wijndal enkele minuten daarvoor? Of is de pijp leeg bij de jongeling van PSV? In zijn plaats komt Erick Gutierrez. Hiermee is echter wel de angel uit de aanval van de Eindhovenaren. Welke meesterzet kan Van Nistelrooij nog bedenken? Ajax schakelt inmiddels nog een tandje bij, maar ook de ploeg van trainer Johnny Heitinga oogt vermoeid.

In de tweede verlenging nog een wissel bij PSV. Aanvoerder De Jong – hard werkend, maar na rust redelijk onzichtbaar – heeft plaats gemaakt voor Fabio Silva. Is de Portugees de reddende engel voor PSV of worden het strafschoppen? De invaller krijgt in de 109e minuut een grote kans. Hij slalomt door de Ajax-defensie, maar wordt op het allerlaatste moment nog gestuit. Het voetbal is van twee kanten matig, maar de spanning vergoedt veel!

Pingels

Dan maar de loterij, die strafschoppen heten. Pffff, de spanning is voelbaar in De Kuip. Kan Drommel de held van PSV worden? Voor de sympathieke goalie is het te hopen. En natuurlijk voor de 17.500 supporters van PSV. Beide ploegen beginnen goed. Tadic en Hazard scoren. Dan begint het grote missen. Brobbey, Ramalho, Timber en Sangaré weten niet te scoren. Als Godts wel raak schiet, moet PSV in de achtervolging. Gelukkig scoort El Ghazi ook. Alvarez gaat vervolgens hopeloos de fout in (Drommel verricht de beste en meteen ook de meeste simpele redding van het seizoen!), waarna Da Silva heel Eindhoven in vervoering brengt!

Karakteristieken

Scheidsrechter

  • Dennis Higler

Scoreverloop

  • 1-0 Branthwaite (43/ed)
  • 1-1 T. Hazard (67)

Laatst bijgewerkt : 1 mei 2023 - 14:11