Home > Nieuws > Middenvelder pakt eerste echte prijs bij PSV

Middenvelder pakt eerste echte prijs bij PSV

De wedstrijd van Xavi Simons: niet goed, wel doorslaggevend

1 mei 2023 - Door: Remco Faasen

Hij werd als Xavi Quentin Shay Simons op 21 april 2003 geboren in Amsterdam, maar groeide op in het Spaanse Alicante waar hij al snel op de radar kwam van de jeugdopleiding van FC Barcelona. Via Paris St. Germain kwam de zoon van voetballer Regillio Simons afgelopen zomer terecht in Eindhoven. En nu, op twintigjarige leeftijd, speelde de voetballer met de grote toekomst voor zijn eerste echte prijs. Remco Faasen volgde de nummer 7 van PSV een finale lang.

Voor de statistici: Simons maakte deel uit van de selectie van Paris St. Germain die de afgelopen jaar twee jaar een titel en een beker in Frankrijk pakte, maar het eerzuchtige mannetje zal die prijzen niet als de zijne zien: daarvoor was zijn inbreng te beperkt. Nee, de beker van Nederland in het jaar 2022/2023, dat moest de eerste echte prijs op het palmares van de middenvelder worden.

Xavi Simons startte natuurlijk in de basiself van Ruud van Nistelrooij en speelt op links met Jorge Sánchez tegenover ‘m. Als Ajax in de aanval is en Simons zich laat terugzakken, zoekt hij Steven Berghuis op. Simons biedt zich constant aan, verstopt zich niet, maar heeft de pech dat de bal met enige regelmaat te hoog wordt aangespeeld. In de zesde minuut bijvoorbeeld zoekt keeper Joël Drommel hem nadrukkelijk, maar Sánchez springt hoger. Even later stuurt Ibrahim Sangaré Simons weg, maar de pass is veel te hard. In de tiende minuut lukt het Patrick van Aanholt niet om de hem aangespeelde bal snel genoeg onder controle te krijgen waardoor hij zijn vrijstaande ploeggenoot niet kan bereiken.

Teenlengte

Binnen het kwartier laat Simons zich dan voor het eerst gelden als hij een uitverdedigende bal oppikt en richting het Ajax-goal dribbelt. Helaas loopt hij zich vast en in het vervolg van de aanval komt hij een teenlengte tekort om nog iets met een kans te doen. In de achttiende minuut leidt balverlies van de kleine middenvelder tot de eerste grote kans van Ajax. Simons handelt te snel en wil aannemen en doorspelen tegelijkertijd, maar schiet tegen een tegenstander aan. Ajax is weg, wordt niet gevaarlijk en in de tegenaanval ziet Simons de bal in zijn richting simpel weggekopt worden.

Duwtje

Minuut 21: Ajax speelt een hoekschop matig uit en Simons geeft zijn tegenstander een slim duwtje maar weet de bal niet onder controle te krijgen. Terwijl hij nog bezig is komt Davy Klassen binnenvliegen en die belandt op de grond. Heel Ajax schreeuwt om een gele kaart voor Simons maar die is zich van geen kwaad bewust. Scheidsrechter Higler ook niet. Twee minuten later is de PSV’er net te lat om een lage voorzet van Johan Bakayoko binnen te werken. Vier minuten later vangt Simons een uitverdedigde bal van Ajax op met de borst en levert ‘m af bij Guus Til. Die geeft mee op Bakayoko maar de inzet van de Belg gaat naast.

Herenliefde

Op net geen half uur speeltijd duikt Simons onder een bal door. Nu lijkt zijn lengte niet het probleem maar eerder de timing. Het spel gaat verder en Luuk de Jong blijft lang op het veld liggen. Als PSV de bal weer heeft veroverd op Ajax, speelt Simons voor iedereen duidelijk de bal richting de zijlijn om een blessurebehandeling mogelijk te maken. Voor iedereen duidelijk, behalve voor Sánchez die een meter voor de zijlijn een tackle inzet. Het levert de Ajacied geel op. Ondertussen wordt Simons met enige regelmaat door het Amsterdamse deel van de Kuip massaal toegezongen van de herenliefde te zijn. Er wordt niets aangedaan door de wedstrijdleiding. Het laatste wapenfeit van de 20-jarige vindt plaats in de zevenendertigste minuut als Luuk de Jong ‘m wegstuurt. Edson Álvarez kan de middenvelder alleen stoppen ten koste van een gele kaart. Het betekent dat hoewel Simons zijn stempel niet écht op de wedstrijd heeft weten te drukken, hij ervoor heeft gezorgd dat twee tegenstanders geel hebben gekregen.

Devyne Rensch

Als beide teams weer terug zijn voor de tweede helft en Ajax met 1-0 leidt, ziet Simons dat zijn tegenstander gewisseld is voor Devyne Rensch. De eerste speler in Amsterdamse dienst die die van Eindhoven moet afstoppen is evenwel Jurriën Timber. In het onderlinge duel in de achtenveertigste minuut wordt de inzet van  Simons echter beoordeeld als een overtreding. Drie minuten later stoomt de middenvelder van PSV op vanaf zijn eigen helft maar wordt eigenlijk vrij eenvoudig afgestopt. Twee minuten verder is Simons écht weg en geeft voor op de inlopende Guus Til, maar de Ajax-verdediging brengt redding.

Wissel

Als Brian Brobbey de 2-0 lijkt te gaan maken in de vijfenvijftigste minuut maar de paal hem in de weg zit, pakt Joël Drommel de bal snel op en gooit hem naar de vrijstaande Simons. Die wil het speeltuig met de borst opvangen maar staat verkeerd opgesteld en ziet de bal aan zich voorbij gaan. Het is de laatste actie van Simons op de positie waar hij de wedstrijd is gestart. In de negenenvijftigste minuut verlaten Johan Bakayoko en Guus Til het veld voor Thorgan Hazard en Anwar El Ghazi. Hazard neemt de plek van Simons over, die zelf centraal gaat spelen met El Ghazi naast hem aan de zijlijn. Het is een wissel met grote gevolgen want acht minuten later staat Simons plots vrij bij een PSV-aanval en soleert hij vanuit het centrum naar de zijkant. Daar produceert hij eigenlijk een schot van niks, maar de bal wordt opgepakt door Hazard, die binnentikt. Simons is beslissend in zijn eerste finale die nu met een 1-1 score verdergaat.

Fysiek

In de zevenenzeventigste minuut laat Simons zich voor het laatst echt zien in de tweede helft als hij na slordig verdedigen op weg kan naar het doel van Geómino Rulli. Die keert de inzet van de PSV’er echter met zijn voet. Zes minuten later verwerkt Jarrad Branthwaite de bal zoals hij dat in Carlisle heeft geleerd: door ‘m weg te rammen. Simons wil ‘m oppikken, maar krijgt concurrentie van Ajacied Calvin Bassey die met zijn indrukwekkende fysiek het onderspit delft en met bal en al over de zijlijn verdwijnt. Het levert weer de nodige boze gebaartjes van de heren Davy Klaassen en Dušan Tadiæ op en de bekende spreekkoren.

Gele kaart

De ingevallen Phillipp Mwene stuurt Simons twee minuten voor tijd weg. Die stapt over de bal om ruimte voor zichzelf te creëren, maar de bal schiet te snel door. Twee minuten later pikt de middenvelder een uittrap van Drommel op, maar zijn solo strandt al snel. In blessuretijd komt een voorzet bij Simons terecht die de bal stillegt en uit wil halen maar daar te lang de tijd voor neemt. Hij besluit dan maar de tegenstoot van Ajax te hinderen ten koste van een gele kaart.

Gejoel

In de eerste helft van de extra tijd staat Simons al snel alleen op het middenveld maar omdat er geen afspeelopties voor of naast hem zijn, gaat de bal weer terug naar achteren. Een minuut later is het vrije stijl worstelen op de rand van het strafschopgebied van Ajax en als Jurrïen Timber op de grond belandt, zijn Klaassen en Tadiæ er als de kippen bij om de scheidsrechter richting een tweede gele kaart voor Simons te bewerken, maar de prent gaat naar Hazard. Invaller Owen Wijndal is in de vijfennegentigste minuut de derde Ajacied die na een duel met Simons een gele kaart moet incasseren. Twee minuten later blijkt dat de overtreding van de ex-speler van AZ het laatste duwtje richting einde wedstrijd is geweest. Onder applaus maar vooral ook gejoel verlaat Simons het veld voor Érick Guitérrez.

Surinaamse vlag

Het is echter Simons die het laatst lacht, als Joël Drommel en Fábio Silva PSV de tweede beker op rij bezorgen. Met de Surinaamse vlag om de schouders geslagen tilt Xavi Quentin Shay Simons zijn eerste echte prijs in de lucht: de KNVB Beker. De kleine man speelde niet groots maar zijn tegenstanders hadden soms handen en voeten nodig om hem af te stoppen én hij leverde de assist voor de enige PSV-goal die goed viel. Op naar de volgende prijs van een ongetwijfeld grootse carrière, maar de eerste won hij toch echt in dienst van PSV uit Eindhoven.

Laatst bijgewerkt : 1 mei 2023 - 23:04