Home > Nieuws > De wedstrijd van Guus Til

De wedstrijd van Guus Til

PSV - Excelsior 3-1

14 jan 2024 - Door: Remco Faasen

Tussen alle smaakmakers van PSV dit seizoen neemt Guus Til een bescheiden rol in. Toch stond de 26-jarige aanvallende middenvelder bij de eerste wedstrijd van PSV in het nieuwe jaar in de basiself van Peter Bosz. Remco Faasen volgde de vijfvoudig international aandachtig.

Er zullen best veel supporters zijn geweest die zaterdagavond op een doelpuntenfestijn hadden gerekend tegen het kleine Excelsior maar die kwamen bedrogen uit. Toch had het zomaar gekund als Guus Til al in de derde minuut de bal aangespeeld krijgt in het strafschopgebied. Helaas is hij teveel tijd kwijt met het speeltuig onder controle te krijgen, waardoor Redouan El Yaakoubi zich voor het schot van de in Zambia geboren maar in Amsterdam opgeroeide Til kan werpen. De PSV’er blijft echter gevaarlijk als bliksemafleider achter Luuk de Jong. Vooral Joey Veerman weet ‘m regelmatig te vinden. In de elfde minuut stuurt Veerman Til weg die vervolgens rechts naast de goal uitkomt. Hij probeert Excelsior-keeper Stijn van Gassel te verslaan met een lob maar de bal gaat niet alleen over de keeper, ook over het doel.

Veerman en Til

Twee minuten later geeft Veerman opnieuw de pass op Til, die zijn schot geblokt ziet worden. De hoekschop die dat oplevert zorgt echter wél voor het eerste doelpunt van Luuk de Jong. De combinatie Veerman-Til laat zich na een klein half uur weer zien: Til loop slim van de rechter- naar de linkerkant van het strafschopgebied en de oud-speler van SC Heerenveen ziet ‘m gaan. Til hakt de bal die hij vervolgens krijgt terug voor het doel maar daar staat niemand om er iets mee te doen.

Doelpunt

Buiten de combinatie Veerman-Til is er tijdens PSV – Excelsior ook de combinatie Johan Bakayoko – Guus Til. De eerste keer dat die zich voordoet is net nà het half uur, al kan de Belg niets met de bal die hij van Til terugkrijgt. Iets later kapt en draait Til zich na een misverstand in de Excelsior-verdediging  richting het doel maar ziet zijn poging uiteindelijk verwerkt worden tot een hoekschop. Dat de combinatie Bakayoko-Til succesvol kan zijn blijkt in de drieëndertigste minuut als de buitenspeler voorgeeft op Til. Die neemt vervolgens aan met links, brengt de bal voor z’n rechter en passeert droog de keeper links in de hoek: 3-0. Na minutenlang beraad concludeert de VAR uiteindelijk dat de hak van Luuk de Jong eerder wel eens een millimeter buitenspel had kunnen staan en gaat het feest niet door.

Halve kracht

Het is te koud om van zomeravondvoetbal te spreken maar het lijkt er wel op: PSV speelt de eerste helft op halve kracht uit omdat Excelsior niet beter kan. Op slag van rust laat Til zien waarom hij geen zekerheidje is als basisspeler. Hij laat een uittrap van Walter Bénitez van zijn voet stuiteren naar de tegenstander. Wat weer voor Til pleit: hij herovert de bal direct weer. Til jaagt vervolgens door op de Excelsior-verdediging en dat leidt uiteindelijk tot een fraaie voorzet van Jordan Teze die hij op doel kopt. Helaas verwerkt de Excelsior-goalie de bal tot een hoekschop. Een nieuwe combinatie tussen Til en Bakayoko leidt tot een schot dat ruim over gaat: de Belg heeft het vizier sowieso niet scherp staan vanavond.

Rust

Na de rust is Til minder opvallend aanwezig, al valt wel op dat hij vaak met zijn rug naar de goal van de tegenstander staat om de bal te ontvangen en aanspeelpunt te zijn. In de eenenvijftigste minuut probeert hij Stijn van Gassel van afstand te passeren maar zijn schot is te zwak. Na een uur spelen steekt de middenvelder de meegekomen Olivier Boscagli weg maar het gaat mis in de communicatie tussen de spelers: de Fransman zou de bal te laat krijgen omdat hij in buitenspelpositie loopt. In de zevenenzestigste minuut geeft Til vanaf de rechtervleugel laag voor maar dat blijkt niet de beste optie: er glijden twee Excelsior-spelers mee. Een minuut later wordt de combinatie Til-Bakayoko weer opgezet maar de inzet van de eerste leidt slechts tot een hoekschop: de zoveelste. Ruim tien minuten voor tijd is het de ingevallen Yorbe Vertessen die voorgeeft op Til maar half Rotterdam-Kralingen werpt zich voor de bal en dus het wordt slechts… een hoekschop: PSV zou er uiteindelijk twaalf krijgen.

Conclusie

Zes minuten voor tijd wordt Guus Til gewisseld voor Isaac Babadi. Hij kan terugkijken op een goede wedstrijd waarin zijn kwaliteiten (sleuren voor het team, aanspeelbaar zijn, profiteren van de aandacht van de tegenstander op Luuk de Jong) én mindere punten (te weinig creatief, balbehandeling) naar voren kwamen. Til snoepte zijn goaltje mee, ware het niet dat het doelpunt buiten zijn schuld om werd afgekeurd.