PSV overtuigend naar kwartfinales UEFA-cup

Auxerre met 3-0 aan de kant geschoven

25 mrt 2004 - Door: HK
Mateja Kezman

PSV heeft vanavond op overtuigende wijze de kwartfinales van het UEFA-cuptoernooi bereikt. In Eindhoven versloeg de regerend landskampioen het Franse Auxerre met 3-0. Na de 1-1 in Frankrijk 14 dagen geleden was dit meer dan voldoende om een plek bij de laatste 8 veilig te stellen.

PSV kreeg de droomstart die het wenste. De mannen van Guus Hiddink konden al na vier minuten de handen in de lucht steken, toen Mateja Kezman een combinatie met Park beheerst en fraai afronde. De aanvaller schoot de bal prachtig in de korte hoek achter Kool. Meteen daarna kwamen de Eindhovenaren met de schrik vrij toen doelman Waterreus met een prima refelex Kapo van scoren af wist te houden. Daarna was het wederom de beurt aan Park. De goed spelende Koreaan zette met een fraaie steekbal Vennegoor vrij voor Cool, maar de Tukker wistt dit buitenkansje niet te benutten. Even later bewees de eveneens uitstekend spelende Hofland zijn waarde door een slippertje van Bouma (hij schoof de bal in de voeten van Kapo) te corrigeren. De verdediger moest daarvoor wel aan de noodrem trekken, hetgeen hem een gele kaart en een schorsing opleverde. Dat was eigenlijk typerend voor de wedstrijd. De kansen die de Fransen kregen kwamen vooral voort uit defensieve onzekerheden bij de Eindhovenaren.

Ondertussen bleef PSV goed loeren op de counter. Na een klein half uur spelen had het wederom succes. Een voorzet van Lee werd door Kezman 'volley' ingeschoten. De bal verdween via de handen van de Franse doelman en de binnenkant van de paal achter de doellijn: 2-0. Die score wist PSV veilig de kleedkamer in te loodsen, ondanks dat de Fransen via Kapo kort voor rust nog eens gevaarlijk werden.

In het tweede bedrijf had PSV de zaakjes prima onder controle. Het liet Auxerre komen en verdedigde 'op Italiaanse wijze', waarbij het motto 'vrouwen en kinderen eerst' werd gehanteerd daar waar nodig. Gevolg was dat de Fransen nu geen enkele kans meer kregen. Aan de andere kant werd PSV slechts één maal gevaarlijk, maar die kans resulteerde meteen in de defenitieve beslissing van de wedstrijd. In de 72e minuut onderschepte Vennegoor of Hesselink de bal op eigen helft(!) en speelde John de Jong aan. Die wist op inzet het duel te winnen en lanceerde de op snelheid liggende Van Bommel. De aanvoerder sprintte met de bal het strafschopgebied binnen en scoorde beheerst.

Daarmee was de wedstrijd echt beslist. Auxerre geloofde er niet meer in en PSV vond het wel best. In de slotfase mochten Vonlanthen (voor Kezman) en Bakkal (voor Vennegoor) nog enkele minuutjes opdraven. Na twee minuten extra tijd konden de spelers en supporters defenitief beginnen met feestvieren in de wetenschap dat PSV voor de derde keer in vier jaar de kwartfinales van het UEFA-cuptoernooi wist bereikt had. In die kwartfinale wacht overigens het Newcastle United van Bobby Robson en Alan Shearer.