PSV boekt simpele zege op FC Twente

Eindhovenaren hebben geen kind aan Tukkers

28 nov 2004 - Door: HK
Gomes

PSV boekte gisterenavond zonder al te veel problemen een even regelmatige als verdiende zege op een zeer defensief spelend FC Twente. Na een kwartier spelen verkeek doelman Paauwe zich op een schot van Gerald Sibon. De bal verdween onder de grabbelende handen van de Tukker in het doel. Na ruim 20 minuten in de tweede helft besliste Philip Cocu de wedstrijd door een vrijetrap van invaller Beasley fraai binnen te koppen.

Tekenens voor het duel was dat FC Twente haar eerste serieuze doelpoging kreeg, vlak voor de 2-0 van Cocu. Het was Fafiani die met een fraai schot van buiten 'de 16' richting de kruising probeerde om Gomes te verschalken. De in goede vorm verkerende Braziliaan plukte de bal echter met een fraaie reflex probleemloos uit de lucht. Dat was zo ongeveer alles wat FC Twente gisterenavond te bieden had, naast het loopgravenvoetbal waarmee de Tukkers probeerden om PSV van zich af te houden.

Feitelijk kon die taktiek na de blunder van Paauwe al overboord gegooid worden, maar dat gebeurde niet. Omdat PSV weliswaar domineerde, maar nooit vol overgave de aanval zocht, onstond er een wat matte partij, waarbij de beste kansjes voor PSV waren. De sterk spelende Farfan en Park waren de grootste plaaggeesten voor de Tukkers, die veel overterdingen nodig hadden om de beide buitenspelers van PSV af te stoppen. Met name Farfan kreeg de nodige tikken te verwerken. Dat leverde PSV een aantal vrije trappen op, een meter of 20-22 van de goal, die echter door Alex, Sibon en Farfan zelf niet benut werden.

Na de pauze zocht PSV wat meer de aanval. Het kreeg ook iets meer ruimte van de gasten, die met Christensen een extra aanvaller in het veld brachetn om de eenzame N'Kufo voorin te ondersteunen. Veel rendement leverde deze wissel niet op, want het ijzersterke verdedigingsduo Alex-Bouma gaf geen krimp. Sterker nog, het was PSV dat de kansen kreeg en Twente bij vlagen wist vast te zetten. Zo kon Sibon de bal net niet over de doellijn glijden, na een goede voorzet van Van Bommel na een even zo fraaie actie van de aanvoerder. Ook een even zo gevaarlijke voorzet van Beasley kan door Park en Van Bommel niet tot doelpunt worden gepromoveerd.

Even later is het echter wel raak als Cocu een prima genomen vrije trap van Beasley fraai achterwaarts achter Paauwe kopt. Met Vonlanthen voor Vogel probeert PSV om de score een wat mooier aanzien te geven. Sibon wordt nog twee keer in stelling gebracht en ook Bouma krijgt nog een aardige kans via een vrije trap, die echter door Paauwe onschadelijk wordt gemaakt.

FC Twente kan daar helemaal niets meer tegenover stellen en zo boekt PSV opnieuw een zeer eenvoudige overwinning, wederom zonder tegentreffers. Daarmee evenaart PSV het record van Ajax uit 1971. De Amsterdammers kregen toen ook 11 wedstrijden achtereen geen treffer tegen. Doelman Stuy hield zijn doel toen 1083 minuten achtereen schoon. Gomes en Zoetebier staan voorlopig op 'slechts' 1030 minuten zonder tegentreffer. Volgende week kan PSV het recoerd breken als het in Doetinchem moet aantreden tegen De Superboeren.