Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Voor de KNVB tellen supporters niet meer mee!

Voor de KNVB tellen supporters niet meer mee!

28 jul 2005 - Door: DvG

Redactioneel commentaar

Tellen supporters nog wel mee? Dat is de eerste vraag die mij bekruipt als ik de brief van burgemeester Knip van Almelo aan de heer Wijnveld van PSV lees.

De brief bevestigt in ieder geval al mijn vermoedens, die ik heb gekregen na de verkoop van de tv-uitzendrechten aan Talpa en Versatel. Waarom komt de burgemeester blijkbaar tot de beslissing om ons PSV supporters een combi op te leggen? De eerste (en belangrijkste?) reden die wordt aangevoerd:

“naar aanleiding van het commerciële verzoek van de eredivisie CV is met de secretaris wedstrijdzaken KNVB (dhr. Welling) de afspraak gemaakt dat de gemeente Almelo akkoord gaat met deze openingswedstrijd Heracles-PSV op zaterdag 13 augustus onder duidelijke
voorwaarden (waaronder een verplichte combi)"


Oftewel, het was voor KNVB/Eredivisie CV “commercieel" interessant om de wedstrijd tussen de kampioenen van eerste en eredivisie van vorig seizoen eerder te laten verspelen. Ik kan me uitsluitend voorstellen dat Talpa en/of Versatel hier het “commerciële verzoek" vormen en dat de supporters wederom het lijdend voorwerp zijn.

Zo langzamerhand begin ik me af te vragen of de voetbalbobo’s in Zeist de voetbalsupporter nog wel als een gewenst persoon binnen de voetbalstadions ziet. Als de KNVB al instemt met de voorwaarde voor een combi (wie zijn zij om dat te beslissen?) wanneer de commerciële belangen maar niet geschaad worden, dan stemt mij dat zéér triest.

Bovendien, beste Bobo’s, is dat niet “het paard achter de wagen binden?". Bent u wellicht vergeten waarom voetbal zo commercieel interessant is? Niet vanwege de televisie zelf, maar vanwege het groot aantal geïnteresseerden dat juist naar al die voetbalprogramma’s kijkt, juist…de supporters!

Daarnaast verbaast het mij ook dat in 2003 met veel bravoure een gezamenlijk gedragen beleidskader voetbalvandalisme is geïntroduceerd. Gezamenlijk zult u zich afvragen? Ja gezamenlijk, overheid, clubs, voetbalsupporters maar ook de KNVB(!) hebben toen afspraken gemaakt over het bestrijden van het voetbalvandalisme. Een belangrijke rol was hierin weggelegd voor de locale convenanten (waar wij hier in Eindhoven nog steeds het beste voorbeeld van hebben) en de rol van de locale driehoek én de supportersverenigingen daarin bij de wedstrijdplanning. Ja u leest het goed, geen rol voor de KNVB noch voor de Eredivisie C.V. in het locale overleg. Hoe kan het nu dan zijn dat de KNVB voor Almelo ineens wel in kan stemmen met een verplichte combi? Een raadsel denkt u? Nee…..het is de commercie (wist overigens niet dat dat een reden kón zijn voor het opleggen van welke combi dan ook).

Als dit de voorspelling wordt voor de rest van het seizoen, dan denk ik dat wij als voetbalsupporter heel “blij" mogen zijn met Talpa en Versatel als zendgemachtigden. Leve de commercie! Maar beste mensen vergeet één ding niet:

Zonder supporters geen voetbal, zonder voetbal geen commercie!Dirk van Gestel
hoofdredacteur www.supver-psv.nl

Laatst bijgewerkt : 28 jul 2005 - 22:50