Home > Nieuws > PSV raakt achterop na tweede gelijkspel van het seizoen

PSV raakt achterop na tweede gelijkspel van het seizoen

19 sep 2010 - Door: Chris & DvG
Bouma

Door Noel van de Laar

KERKRADE – Na een open en gelijkwaardig duel heeft PSV voor de tweede keer dit seizoen puntverlies geleden. In Kerkrade was de score na negentig minuten voetbal ongewijzigd, 0-0. Beide ploegen hadden over het geluk weinig te klagen. Zowel PSV als Roda JC kwamen een aantal keer met de schrik vrij.

In een gelijkopgaande openingsfase was de eerste grote kans voor Roda JC. Willem Janssen kan in een keer doorlopen op Isaksson die uitkomt, het daaropvolgende stiftje belandde op de lat. PSV, dat afgelopen donderdag nog vol aan de bak moest tegen Sampdoria voor de Europa League, kwam af en toe in gevaar door de opportunistische speelwijze die Roda hanteerde.

Op de eerste keer dat PSV écht gevaarlijk werd, moesten we wachten tot de 19e minuut. Pieters kreeg de bal niet goed aangespeeld door Afellay, rende door terwijl De Fauw eerder bij de bal was. De Fauw maakte een sliding op de bal, waarbij Erik Pieters naar de grond ging. Dat leverde een vrije trap op die door Afellay de kruising ingedraaid werd. Roda JC heeft echter een betrouwbare doelpost die de bal dan ook uit het doel wist te houden.

De eerste helft was de wedstrijd open met diverse kansen aan beide kanten. Beide ploegen faalden echter in de afronding. PSV moest het daarbij vooral hebben van de dode spelmomenten. Zelfde positie als waar Afellay tien minuten eerder mocht aanleggen was het nu Ola Toivonen die de bal net over kruising heen schoot. Even later werd PSV weer gevaarlijk als Berg vanaf de linkerkant door kan lopen richting het doel van Roda JC. Tyton kwam uit, Berg probeerde hem voorbij te komen maar dat mislukte. Met nog tien minuten in de eerste helft werd PSV steeds gevaarlijker en nam het de controle over de wedstrijd uit handen van Roda JC.

Doelpunten vielen echter niet voor de rust, en dat zorgde voor een 0-0 ruststand na een boeiende eerste helft waarin beide ploegen kansen creëerden. De grootste was voor Roda JC met het stiftje op de lat, maar PSV werd ook een aantal keer gevaarlijk, met name uit de vrije trappen van Toivonen en Afellay en twee goede mogelijkheden voor Marcus Berg.

De tweede helft begon rustig, zowel Roda als PSV leken de kat uit de boom te kijken. Toch is de eerste kans voor Roda JC, als Willem Janssen in een keer opduikt voor het doel van Isaksson. De laatste won het onderlinge duel en maakte van de kans van Roda een corner die verder zonder gevaar bleef.

Na zestig minuten werd Ola Toivonen vervangen door Otman Bakkal. Toivonen, die zich niet populair had gemaakt in Kerkrade verliet het veld begeleid door een fluitconcert. De eerste gele kaart van de wedstrijd kwam zes minuten later op naam van Wilfred Bouma na een charge op Mads Junker.

Hoewel PSV het betere van het spel had, kreeg Roda JC ook kansen, veelal uit counters. Zo ook in de 67e minuut toen Vormer de corner nam. De hoekschop werd verlengd en van de lijn gehaald door Atiba Hutchinson. Direct daarna kon PSV uitbreken via Dzsudzsák, maar dat gevaar werd gemakkelijk vermeden door Davy de Fauw.

Twee minuten later was het weer aan de andere kant te doen. Nordin Amrabat, erin gekomen voor de niet lekker in de wedstrijd zittende Jeremain Lens, probeerde een schuivertje langs Tyton, maar de bal eindigde een paar centimeter aan de verkeerde kant van de paal.

Nog een opmerkelijk moment als Dzsudzsák de bal voorgeeft op Afellay. Afellay neemt de bal op de borst(!) aan, scheidsrechter ziet er een handsbal in en geeft Afellay een gele kaart. Dit was een uitgelezen mogelijkheid voor PSV geweest om nog iets te forceren in Kerkrade. Of dat terecht geweest was, is de vraag, want eigenlijk verdiende het duel geen winnaar. Een winnaar krijgt het duel ook niet, met als gevolg dat PSV nog altijd ongeslagen is in de Eredivisie maar Ajax nu wel voor zich moet dulden op de ranglijst met twee punten achterstand.

Woensdag wacht in het eigen Philips Stadion Sparta voor de beker en hopelijk staat PSV dan een makkelijker avondje te wachten.