PSV wint in Alkmaar na boeiend duel

13 feb 2011 - Bron: Teletekst - Door: Chris
Dzsudzsák

Door: Noël van de Laar

PSV snakte naar een overwinning na de zeperd in eigen huis tegen ADO van een week eerder. Uit bij AZ werd na een boeiend duel met liefst 0-4 gewonnen. Doelpunten kwamen op naam van Balázs Dzsudzsák en Marcus Berg die beiden tweemaal het net wisten te vinden.

PSV speelde vandaag in Alkmaar tegen een verdedigend zwaar gehavend AZ. Bij de thuisploeg ontbraken Dirk Marcellis en Niklas Moisander(geschorst), terwijl Joey Didulica geblesseerd was. Normaal gesproken staat ook Sergio Romero in de basis, maar die is geblesseerd teruggekeerd na de interland tussen Argentinië en Portugal. PSV zelf miste zoals bekend Jonathan Reis die twee weken geleden zijn eerste operatie aan zijn knie heeft gehad. Verder was het elftal van Rutten op een plek gewijzigd. Zo mocht Koevermans zijn plek op de bank weer opzoeken terwijl Berg terug in de basis stond.

AZ was duidelijk de betere ploeg in de openingsfase, maar het eerste doelpunt komt op naam van PSV. Pieters stormt na een goede combinatie met Dzsudzsák op en geeft vervolgens een voorzet op Ola Toivonen, die op dat moment op de rand van de zestien gepositioneerd staat. Toivonen besluit te schieten maar mede dankzij keeper Esteban belandde de bal in eerste instantie nog op de paal. Marcus Berg was er gelukkig als de kippen bij om alsnog af te ronden en zodoende PSV op voorsprong te schieten.

PSV speelde zowel voor als na de 0-1 erg slordig in de combinaties en dat leverde diverse malen hachelijke momenten op voor het doel van Isaksson. Zo leverde zowel Manolev, als Toivonen en Berg de bal een aantal keer zomaar in bij AZ waarna de thuisploeg ook gevaarlijk werd. In de twintigste minuut was er weer zo’n moment nadat Nijhuis Rodriguez bestraft had met geel doordat Elm zich erg gemakkelijk liet vallen. De vrije trap eindigde in eerste instantie op de vuisten van Isaksson, waarna hij met heel veel moeite uitverdedigd kon worden door PSV. De daaropvolgende counter werd direct ook weer gevaarlijk met Lens die pijlsnel uitbrak. Diezelfde Lens werd uiteindelijk op de rand van de zestien tegen de achterlijn neergelegd waarna Dzsudzsák de vrije trap nam die zonder al te veel moeite werd weggewerkt door de defensie van de thuisploeg.

Daarnaast kwam AZ ook een aantal keer erg goed weg, maar dat kwam dan voornamelijk door de eigen keeper en vervanger van Romero, Esteban. Alle schoten van PSV werden niet geklemd door de keeper van AZ waardoor PSV eigenlijk alleen maar de tweede bal af hoefde te wachten. Aan de andere kant zal Gertjan Verbeek ook wel wat haren verloren zijn. Vorig seizoen verloor zijn Heracles thuis met 0-1 dankzij het nodige kunst en vliegwerk van Isaksson. In het eerste half uur vandaag was er weer zo’n heldenrol weggelegd voor de Zweedse doelman van PSV.

Na exact dertig minuten voetballen komt PSV op 0-2 door een wereldgoal van de Hongaarse linksbuiten Balázs Dzsudzsák. Op de rand van de zestien draait hij de bal hard langs keeper Esteban vol in de kruising. Als er nog geen serieuze interesse voor hem was, dan is die er nu waarschijnlijk wel. Een doelpunt van ongekende schoonheid. Vijf minuten later had het zo maar 0-3 kunnen staan als Orlando Engelaar alleen op de keeper af gestuurd wordt. Hij speelde de bal echter te ver voor zijn voeten waarna de keeper uiteindelijk als winnaar uit dat duel kwam. Het was dan ook een ontzettend open duel in de eerste helft waarin beide ploegen veel kansen wisten te creëren. PSV was daarbij het gelukkigst en sleepte de 0-2 voorsprong mee de rust in.

Na de rust kwamen beide ploegen ongewijzigd de kleedkamer uit. Saillant detail voorafgaand aan dit duel was dat Gertjan Verbeek als hoofdtrainer alle zeven wedstrijden tegen teams van Fred Rutten verloor. Daar leek vandaag geen verandering in te komen. Toch was de eerste kans na de rust voor AZ. Wederom was het Brett Holman die de bal voor een leeg ogend doel afvuurde, en wederom was het Andreas Isaksson die met een katachtige reflex de score van AZ vooralsnog op de nul hield.

Na vijfenvijftig minuten werd trainer Gertjan Verbeek naar de tribune gestuurd door scheidsrechter Nijhuis vanwege aanhoudend commentaar op de arbitrage. Dit werd bij de AZ-aanhang allesbehalve positief ontvangen en de toch al niet populaire Nijhuis kreeg dan ook het nodige over zich heen door de supporters van AZ.

Na eenenzestig minuten voetballen werd Maza Rodriguez van het veld gehaald voor de van een blessure herstelde Marcelo. Ook bij AZ werd even later gewisseld, Brett Holman ging eraf voor Gudmundsson.

Nadat een schot van Maarten Martens hoog over het doel van Isaksson ging, kreeg Isaksson een gele kaart voor tijdrekken. Daar maakte Isaksson zich de gehele tweede helft al schuldig aan en de gele kaart was dan ook terecht. Met nog ruim twintig minuten op de klok is het weer Balázs Dzsudzsák die in zijn eentje de gehele AZ-defensie gek draait en vervolgens hard de 0-3 binnenschiet.

Met nog achttien minuten te spelen kan PSV eruit komen met Ola Toivonen en Marcus Berg. Terwijl Stijn Schaars geblesseerd op het veld ligt, laat Nijhuis in eerste instantie doorspelen. Op het moment dat Berg vervolgens op het punt staat de 0-4 binnen te schieten, besluit Nijhuis in een keer wél af te fluiten waarna Stijn Schaars direct opstaat en dus blijkt dat er weinig aan de hand was. De PSV-spelers maken zich boos en je zag eindelijk weer de gretigheid die de voorbije weken gemist werd door de fans bij PSV. Drie minuten later is het wel raak als scheidsrechter Nijhuis voordeel geeft na een zware charge van Viergever op Toivonen die de bal nog wel wist mee te geven aan de doorlopende Marcus Berg die alleen op de keeper af kon en uiteindelijk niet faalde in de afronding maar de keeper omspeelde en keurig binnentikte, 0-4.

Eerherstel voor PSV na de zeperd van een week eerder thuis tegen ADO. Een puike prestatie van PSV waarin het nodige zelfvertrouwen is opgedaan voor de Europese uitwedstrijd bij Lille van aanstaande donderdag. Hopelijk kan PSV nu deze stijgende lijn vasthouden en doorzetten.