Home > Nieuws > PSV verliest dure punten in de slotminuut

PSV verliest dure punten in de slotminuut

13 mrt 2011

Door: Noël van de Laar.

NIJMEGEN – PSV is er niet in geslaagd de voorsprong van drie punten op FC Twente te consolideren. In de slotminuut kopte Ramon Zomer de late gelijkmaker binnen en sleepte zo een punt voor NEC uit het vuur. Andere doelpunten kwamen op naam van Leroy George, Balázs Dzsudzsák en Jeremain Lens.

De meest opvallende wijziging in het elftal van PSV was de keuze voor Género Zeefuik die in de basis mocht starten. Opvallend, omdat Fred Rutten normaliter natuurlijk kiest voor Marcus Berg en in tweede instantie voor Danny Koevermans. Die twee spitsen mochten vandaag vanaf de bank toekijken hoe het jeugdige talent Zeefuik hun positie invulde. Andere wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd van donderdag tegen de Rangers was de keuze voor Maza Rodriguez ten koste van Marcelo en Ola Toivonen was natuurlijk nog geschorst waardoor zijn positie werd ingenomen door Otman Bakkal. Verder waren er geen veranderingen in de basiself van PSV.

PSV wist wat het te doen stond. Zowel FC Twente als Ajax wisten in de slotfase de winst veilig te stellen tegen respectievelijk VVV Venlo en Willem II, en om de voorsprong niet te verspelen moest PSV dus winnen in Nijmegen. Vorig seizoen lukte dat PSV met verve, toen de ploeg van Fred Rutten met 0-4 weer naar huis keerde. Vandaag is het een andere wedstrijd. NEC heeft de topscorer van de Eredivisie in haar geledingen, die al achttien keer het net wist te vinden dit seizoen. Voor de PSV-defensie dus zaak om de boel goed af te sluiten achterin om de kansen voor Björn Vleminckx zoveel mogelijk te beperken.

Het duel begon enigszins flets. PSV en NEC wachtten af en zochten ondertussen naar de gaatjes die er sporadisch wel vielen. In de twintigste minuut was er een hele goede mogelijkheid voor PSV. Balázs Dzsudzsák besluit op de rand van de zestien de afvallende bal in een keer op zijn slof te nemen. Het schot werd van richting veranderd door Jeremain Lens en belandde uiteindelijk op de onderkant van de lat. Onduidelijk was of de bal daadwerkelijk de doellijn gepasseerd was, maar zowel de grens als de scheidsrechter oordeelden van niet en het spel mocht dus verder met nog altijd de brilstand op het scorebord.

Hoewel NEC er af en toe gevaarlijk uit kwam, meestal door middel van corners en de daaropvolgende kopballen van Ramon Zomer, zal het trainer Fred Rutten tevreden stellen dat PSV Björn Vleminckx goed wist weg te houden bij het doel. De Belgische topschutter heeft in de gehele eerste helft dan ook geen een poging op doel gehad. In de zesendertigste minuut was er ook een opvallend moment. Thomas Chatelle zette met een steekpass Leroy George in een keer vrij voor Isaksson. George zat er niet helemaal bij met zijn gedachten want hij liet de bal zonder hem verder aan te raken simpel over de achterlijn lopen.

In de veertigste minuut ontsnapte Jeremain Lens aan een gele kaart nadat hij de bal toch nog in het doel schoot terwijl de scheidsrechter al gefloten had voor buitenspel. Dat terwijl Robin van Persie voor een soortgelijk incident zijn tweede gele kaart kreeg eerder deze week in het duel tussen Arsenal en FC Barcelona.

Een minuut later valt de bal binnen aan de andere kant. NEC schakelt snel om en uiteindelijk besluit Leroy George vanaf een meter of twintig voor het doel van Isaksson uit te halen. De bal vliegt tegen de binnenkant van de paal binnen en zo kwam na Willem II en VVV ook NEC verrassend op een voorsprong tegen een team dat op papier toch de favoriet is.

PSV zette al snel de bordjes weer in evenwicht. Drie minuten later is de voorzet vanaf rechts door Stanislav Manolev. Dzsudzsák kreeg de bal in een keer op zijn slof en wist zo de 1-1 in het doel te werken. Na de gelijkmaker maakte hij een gebaar naar de NEC-supporters dat ze hun mond moesten houden waarna Dzsudzsák het in het restant van de eerste helft moest ontgelden door spreekkoren en fluitconcerten van de fanatieke aanhang van NEC. Gelukkig duurde die nog maar een minuut, waarna Van Hulten affloot voor de rust.

Nadat beide teams in dezelfde samenstelling zijn begonnen was er bij PSV wel even een verrassende positiewisseling. Zeefuik, die vandaag voor het eerst in de basis begon, wisselde vaker van positie met Jeremain Lens, waardoor laatstgenoemde zich dus af en toe op zijn favoriete positie mocht laten zien. De twee bleven de gehele tweede helft op die manier wisselen.

In de vijfenvijftigste minuut ontsnapte Erik Pieters aan een rode kaart nadat hij onbedoeld erg hard ingleed op Thomas Chatelle. Pieters leek er zelf ook van geschrokken te zijn en mede daardoor besloot van Hulten het incident af te doen met slechts een gele kaart voor de linksback van PSV. Dat was dan ook de eerste gele kaart van de wedstrijd in een verder vrij vriendschappelijk duel.

In de vierenzestigste minuut kreeg Jeremain Lens de bal aan de rechterkant van het veld. In duel met Amieux kwam Lens als winnaar uit de bus waarna hij zo door kon stomen richting de zestien. Daar kwam hij Nuytinck tegen van NEC, waarbij hij knap wegdraaide om vervolgens vlak voor de achterlijn perfect binnen te schieten om zodoende PSV voor het eerst deze wedstrijd op voorsprong te zetten.

Vanaf dat moment leek het duel ook te ontsporen. Er kwamen steeds meer fellere duels en ook fellere reacties. Het doelpunt van PSV kwam ook tot stand terwijl Amieux nog op de grond lag na het duel met Lens. Dat leidde tot woede bij alles wat NEC een warm hart toedraagt. Met name Vleminckx kon zich daarbij niet beheersen en ontsnapte aan een rode kaart vanwege natrappen. Het ontging Van Hulten en zijn assistenten echter dus dat zal waarschijnlijk nog wel een staartje krijgen.

Niels Wellenberg, de rechtsback van NEC mocht er in de zesenzestigste minuut in voor Nathaniel Will. Zijn invalbeurt was echter van zeer korte duur, want nauwelijks tien minuten later lijkt hij zich ernstig te verstappen en moet hij het veld verlaten. Zijn vervanger is Rick ten Voorde.

Op dat moment lijkt de rust in de wedstrijd ook weer enigszins teruggekeerd en probeert NEC vooral de gelijkmaker nog te forceren. Bij PSV was er inmiddels al twee keer gewisseld. Género Zeefuik en Otman Bakkal verlieten het veld ten faveure van Marcus Berg en Stijn Wuytens. De wedstrijd leek op dat moment, met nog vijf minuten te spelen wel beslist. NEC leek niet machtig genoeg om de gelijkmaker nog te forceren. Toch waren het de Nijmegenaren die het laatst konden juichen. In de laatste seconden van de officiële speeltijd wist Ramon Zomer nog binnen te koppen. Wederom nekt de zwakke mentaliteit in de laatste minuten PSV. En dat is niet voor de eerste keer dit seizoen.

In de resterende uitwedstrijden van PSV tegen FC Twente, Heracles Almelo, Feyenoord en FC Groningen zal er toch uit een heel ander vaatje getapt moeten worden want met de speelstijl die PSV vandaag hanteerde win je daar ook niet zo maar. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, maar eerst zal de ploeg van Fred Rutten woensdag afreizen naar Glasgow waar de kwartfinale van de Europa League op het spel staat. Zo kan het eind van dit seizoen nog een heel vervelend staartje krijgen voor PSV.