Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Rob van den Akker: 'PSV is zo waardevol dat het steun verdient'

Rob van den Akker: 'PSV is zo waardevol dat het steun verdient'

Ingezonden brief in Eindhovens Dagblad

27 apr 2011 - Bron: Eindhovens Dagblad - Door: Chris

Wat opvalt in de reacties op mogelijke ondersteuning van de gemeente Eindhoven aan PSV is dat emoties overheersen boven logica. Veel tegenstanders van hulp aan de club baseren hun argumenten op veronderstellingen en emoties.

Alsof PSV alleen voor voetballiefhebbers in de regio een functie zou hebben. De feiten liggen anders. PSV is al bijna honderd jaar een uitstekend uithangbord voor deze regio. Zonder enige financiële inbreng van de overheid.

Er wordt onderzoek gedaan naar financiële steun voor organisaties als de VVV (inmiddels ook in nieuwe vormen van toerismebevordering) die toeristen en congressen naar de stad en regio moeten halen. Dat kost veel geld. Een willekeurige Europese thuiswedstrijd van PSV (dat vanaf de jaren zeventig altijd Europees speelt!) levert een stad met volle hotels op, supporters, officials, sponsoren en clubleden gaan uit eten in en shoppen in de stad. Na de wedstrijd wordt uiteraard gebruik gemaakt van de lokale horeca. Weinig congressen leveren een dergelijke economische waarde op.

Het verbaast dan ook niet dat uit onderzoek is gebleken dat de economische waarde van PSV voor de regio enorm is. De politiekosten zijn zeer beperkt – de politie-inzet is steeds minder geworden door de veiligheidsmaatregelen van de club zelf – ten opzichte van de (belasting)opbrengsten.

Vrijwel iedereen is het eens over de waarde van PSV in economisch opzicht. De waarde van de club voor de naam en uitstraling van Eindhoven wordt dan nog niet eens meegenomen. Hoeveel geld zou het Eindhoven en omgeving gekost hebben om zelfstandig een naamsbekendheid te verkrijgen die er nu wereldwijd is dankzij PSV?

Welk (gesponsord) evenement of welk bedrijf zorgt ervoor dat er iedere twee weken 35.000 mensen naar de binnenstad komen? Welke reclamecampagne zorgt voor een naamsbekendheid die PSV de stad en regio geschonken heeft? Welke (gesponsorde) activiteit brengt zoveel burgers zoveel plezier? PSV is geen bedrijf als andere bedrijven als je het afzet tegen de waarde voor Eindhoven! Met andere woorden, zowel in economisch als maatschappelijk opzicht zou steun voor de club gerechtvaardigd zijn. Het frappante is echter, dat PSV klaarblijkelijk helemaal niet om contant geld vraagt. Een garantstelling, zodat PSV goedkoper geld kan lenen, helpt de club al enorm. Alle ingezonden brieven en commentaren over geld steken in de club waardoor andere sociaal- maatschappelijke projecten niet betaald kunnen worden, kloppen dan ook niet helemaal. En PSV vergelijken met een 'normaal' bedrijf is ook niet terecht.

Zowel voor voetballiefhebbers als niet-liefhebbers zijn er genoeg economische en maatschappelijke argumenten om PSV te steunen. De kans om sociaal en economisch rendement te behalen uit steun aan PSV lijkt veel groter dan op menig ander te financieren project vanuit de overheid. Het zou logischer zijn te discussiëren over de vraag of niet ook de regio (SRE) en provincie kunnen bijdragen. Immers de (economische) uitstraling van PSV overstijgt de gemeentegrenzen van Eindhoven.

Wat is het toch met deze regio? Zuidoost-Brabant (Brainport) met ruim 700.000 inwoners, is een regio om trots op te zijn. De tweede economie van Nederland, grote internationale bedrijven, een van de zeven 'smartest regions' in de wereld… Maar als iconen van deze regio, waar de inwoners trots op zijn, zoals het Van Abbemuseum, het Evoluon en… juist… PSV ondersteund moeten worden, ontstaat altijd weerstand. Alsof we het Eindhoven niet gunnen om zich internationaal te meten met het allerbeste ter wereld.

Natuurlijk kan steun van de overheid – ondanks genoemde argumenten – niet 'zomaar' verleend worden. PSV is al volop bezig om te snijden in de eigen kosten en op zoek naar structurele financiële oplossingen waarbij ook het bedrijfsleven een rol kan spelen. Verder willen we als supportersvereniging graag verder met PSV en de gemeente samenwerken om sociaal-maatschappelijke projecten te ondersteunen (zoals nu door PSV al veel gebeurt), om ook op die manier iets terug te doen voor onze omgeving.

Het is goed de discussie over steun aan PSV op basis van feiten en juiste argumenten te voeren. Een bedrijf in problemen steunen? Neen. Geld zomaar in een club stoppen zodat op andere uitgaven verder moet worden bezuinigd? Neen. PSV verdient steun, ook van de overheid, op een gepaste wijze. Zodat PSV een grotere kans krijgt op topniveau voetbal te blijven aanbieden. Iedereen in deze regio profiteert daarvan mee, net als de afgelopen 98 jaar gebeurd is en veel burgers wordt hiermee ook nog eens enorm veel plezier geboden. Ik hoop van harte dat onze gekozen politici op basis van rationele argumenten besluiten nemen en zich niet laten leiden door emotionele discussies die populair klinken in bezuinigingstijd, maar uiteindelijk de regio enorm tekort doen.

PSV, Eindhoven, de regio en haar inwoners verdienen het, PSV is niet voor niets een van de zaken waar onze inwoners het meest trots op zijn, ook dat is onderdeel van het welzijn van onze inwoners en het heeft ook waarde!

Laatst bijgewerkt : 27 apr 2011 - 15:53