Home > Nieuws > PSV moeiteloos voorbij FC Groningen

PSV moeiteloos voorbij FC Groningen

26 nov 2011 - Door: ST

PSV heeft de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met liefst 6-1 weten te winnen. Aanvankelijk werd er een gelijkwaardig duel verwacht, maar na een dik half uur spelen was de wedstrijd al gespeeld en stond er 3-0 op het scorebord. In de tweede vijfenveertig minuten wist PSV de ruststand te verdubbelen, al scoorde FC Groningen direct na de 4-0 nog tegen. De wedstrijd telde liefst zeven verschillende doelpuntenmakers. Voor PSV wisten Strootman, Mertens, Labyad, Wijnaldum, Matavz en Toivonen het net te vinden. Het doelpunt van de bezoekers kwam op naam van invaller Nicklas Pedersen.

Door: Noël van de Laar

Na een rustige week zonder Europees voetbal stond vanavond de wedstrijd tegen FC Groningen op het programma. De ploeg van Pieter Huistra baarde eerder dit seizoen opzien door in eigen huis Feyenoord met liefst 6-0 naar huis te sturen. Mede dankzij die overwinning was FC Groningen terug te vinden op een keurige vierde plaats die de bezoekers moesten delen met respectievelijk Ajax, Feyenoord, SC Heerenveen en Vitesse. Alle vijf de ploegen stonden op eenentwintig punten voorafgaand aan de veertiende speelronde.

PSV daarentegen zag vorige week na de overwinning op en bij De Graafschap FC Twente gelijk spelen bij Heracles Almelo en nog een uur later ook de andere titelconcurrent Ajax wist thuis niet te winnen van NAC Breda. Daardoor liepen de Eindhovenaren uit naar een voorsprong van respectievelijk twee punten op FC Twente en zeven punten op Ajax. De achterstand op AZ daarentegen bedroeg nog altijd zes punten.

Vorige week werd er al uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van onze voorzitter Rob van den Akker. Vandaag was er wederom een moment van aandacht voorafgaand aan het duel. Tiny Sanders riep de mensen op, omdat Rob niet van een stil stadion hield, een minuut lang te klappen. Dit verzoek werd door iedereen in het stadion opgevolgd wat voor een hele emotionele maar mooie minuut zorgde.

Voor PSV begon het duel met de bezoekers uit Groningen goed. Nadat Toivonen al na drie minuten een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de score te openen was het twaalf minuten later Kevin Strootman die het net wel wist te vinden. Na een goede slalom om keeper Van Loo heen knalde de jonge middenvelder de bal met zijn linkerbeen hard in het dak van het doel. Na een half uur spelen kreeg Dries Mertens de bal halverwege het veld aan de linkerkant van Willems. Na een lange rush die hem tot het strafschopgebied bracht werd hij getorpedeerd door Lorenzo Burnet. Scheidsrechter Makkelie besloot PSV een vrije trap te geven op de rand van de zestien. Vanaf die plek was het voor Mertens een uitgelezen mogelijkheid te scoren. Zodoende kwam er aan de doelpuntloze periode van bijna tien uur die de Belg de afgelopen weken al leek te tergen.

Lang hoefde het publiek in het Philips Stadion niet te wachten op de volgende treffer. Nog geen vijf minuten later was het een rush van Zakaria Labyad die de volledige verdediging van FC Groningen uit elkaar reet. Alleen voor doelman Brian van Loo schoot het jonge talent de bal onberispelijk hard binnen. Hoewel Tim Matavz nog een aantal keer dichtbij een treffer was bleef de score tot de rust beperkt tot 3-0. De spits die deze zomer werd overgenomen van de tegenstanders van vandaag was zeer gebrand op een doelpunt, maar miste keer op keer de kers op de taart bij de afronding.

Na rust ging PSV verder waar het de eerste helft mee bezig was, scoren. Na een minuut spelen werd de 4-0 al binnengetikt door Georginio Wijnaldum. De goal was merkwaardig te noemen omdat Wijnaldum niet goed leek te raken waardoor de bal tergend langzaam onder de niet al te best keepende Van Loo over de doellijn ging. Maar ook de 4-0 bleef niet lang op het scorebord staan want nog geen minuut later is het de net ingevallen Nicklas Pedersen die de bal achter Isaksson schiet. Daardoor werd de marge weer teruggebracht naar drie. Maar ook deze keer was dit niet van lange duur. Na een fenomenale loopactie van Georginio Wijnaldum kon hij in een keer het hele middenveld oversteken. De toch al goed voetballende Wijnaldum stuurde vervolgens op knappe wijze Tim Matavz weg, die door het steekpassje zeeën van ruimte had. Deze keer was het wel raak voor de Sloveense spits en hij bracht zodoende de stand op 5-1.

Fred Rutten leek tevreden met die stand en besloot met het oog op de wedstrijd van woensdag uit bij Legia Warschau een aantal spelers rust te geven. Zo werden Labyad en Willems naar de kant gehaald voor respectievelijk Jeremain Lens en Timothy Derijck. Direct na de tweede wissel was er een geweldige combinatie tussen Manolev, Lens, Derijck en wederom Lens. Nadat Lens eerst zelf probeerde te scoren kreeg Van Loo de bal niet onder controle waarna hij bleef liggen vlak voor de doellijn. Toivonen bedacht zich geen moment en snelde naar de bal om hem vervolgens hard binnen te schieten en zo voor de 6-1 aan te tekenen. Bij die stand was het dan ook volkomen onbegrijpelijk dat Marcelo op een onnodige positie nog een gele kaart pakte. Daardoor zal hij geschorst zijn voor de wedstrijd bij Feyenoord die volgende week zondag op het programma staat.

De supporters riepen er al een half uur om, maar met nog een kleine tien minuten op de klok mocht Jan Vennegoor of Hesselink nog even meedoen, in de jacht op zijn eerste doelpunt sinds zijn rentree bij PSV. Maar vanaf het moment dat hij in het veld stond leek PSV het wel te geloven en namen ze gas terug, waardoor ‘Lange Jan’ er niet meer in slaagde de marge te vergroten naar zes. Toch zal Fred Rutten daar maling aan hebben. Zijn ploeg wist FC Groningen immers eenvoudig op zij te zetten. PSV lijkt dan ook klaar te zijn voor de zware week die ze te wachten staat. Eerst de belangrijke uitwedstrijd bij Legia Warschau, waar de eerste plaats in de poule veilig gesteld kan worden. Vier dagen later staat de wedstrijd bij Feyenoord op het programma, een wedstrijd die PSV wederom zal moeten winnen om in het spoor van koploper AZ te blijven.

Bijzonderheden

• Voor de wedstrijd was er 1 minuut applaus ter nagedachtenis aan Rob van den Akker.

Laatst bijgewerkt : 27 nov 2011 - 0:50