Home > Nieuws > PSV bereikt de laatste acht in de KNVB-beker

PSV bereikt de laatste acht in de KNVB-beker

22 dec 2011
Matavz

ENSCHEDE – In de afsluiting van het jaar heeft PSV de laatste acht van de KNVB-beker weten te bereiken. Na negentig minuten was de stand nog altijd 0-0 en konden beide ploegen zich op gaan maken voor een verlenging van twee keer vijftien minuten. Pas in die verlenging ontvlamde het duel en zorgde Tim Matavz met een mooie kopgoal voor de 0-1. In de tweede verlenging was er een gemakkelijk gegeven strafschop na een overtreding van Manolev. Marc Janko profiteerde en zorgde voor de gelijkmaker waarna wederom Matavz profiteerde van een defensieve blunder van Douglas en zodoende de eindstand bepaalde op 1-2.

Door: Noël van de Laar

In Enschede koos Fred Rutten voor de zelfde elf als in de wedstrijd tegen SC Heerenveen. Desondanks werd het al snel duidelijk dat het stugge FC Twente zich niet zo makkelijk zou laten kloppen. De wedstrijd vorderde dan ook zonder al te veel grote kansen. Na een half uur leefde het duel wat meer op en wist PSV gevaarlijk voor het doel te komen, maar Mihaylov redt tot twee keer toe op inzetten van Labyad en Wijnaldum. PSV was dan ook, net als eerder dit seizoen, de betere ploeg maar wist dat niet in doelpunten uit te drukken. Daardoor bleef de beginstand van 0-0 behouden tot aan de rust.

Na de rust verliep de wedstrijd op dezelfde wijze als in de eerste helft. PSV bepaalde het spel en drukte FC Twente op de eigen helft. Toch kwam de grootste kans van de wedstrijd na tien minuten spelen in de tweede helft van de voet van Willem Janssen. Zijn stiftje over doelman Isaksson belandde echter op de buitenkant van de tweede paal waardoor de stand nog altijd doelpuntloos bleef.

Vanaf dat moment kreeg de thuisploeg steeds meer de controle over de wedstrijd. Maar toch echt grote kansen leidde dat echter niet. Het duel leek dan ook lange tijd steeds meer richting een verlenging te gaan. Toch nog, in de laatste minuut van de blessuretijd kwam er een steekbal van de schoen van Strootman op Mertens. De Belg liep goed door en kon afgeven op de volledig vrijstaande Tim Matavz die de hoek voor het uitkiezen had, maar de Sloveen schrok zelf dusdanig van de mogelijkheid dat hij de bal langs het doel schoof. Nog voor het affluiten van de wedstrijd wisten de Tukkers door middel van een razendsnelle counter ook nog gevaarlijk te worden, maar de hard ingekopte bal van Luuk de Jong belandde op de vuisten van Andreas Isaksson. Daarna floot arbiter Vink af en mochten de beide ploegen zich gaan voorbereiden op twee keer vijftien minuten verlenging.

In de verlenging kabbelde het spel rustig voort en leek PSV de tegenstander in slaap te willen sussen. Gebrand op een doelpunt was Tim Matavz. Na de nog net niet fatale misser op het einde van de tweede helft wist hij dat hij iets goed te maken had ten opzichte van het team. Na twaalf minuten spelen in de eerste verlenging was er een overtreding van Manolev op Janssen, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Manolev bleef op de been en kon de bal afgeven op Mertens die de bal direct een slinger gaf de zestien in. Daar kwam Tim Matavz bij de eerste paal inlopen en hij zette zijn hoofd tegen de bal en zorgde zodoende voor het eerste doelpunt van de wedstrijd.

Met nog tien minuten te spelen verdedigde PSV de 0-1 voorsprong. Niet met verve, want op het moment dat Tim Cornelisse het strafschopgebied in rende was er een overtreding van Marcelo voor nodig de rechtsback af te stoppen. De koud in het veld staande Marc Janko meldde zich achter de bal en faalde niet. Zodoende werd de stand weer gelijk getrokken. Maar lang kon de thuisploeg niet genieten want drie minuten later ging Douglas in de fout waardoor Matavz alleen door kon gaan op het doel van Mihaylov. Oog in oog met de Bulgaar faalde de spits niet en zorgde wederom voor de voorsprong in deze bekerkraker, die lange tijd het aanzien eigenlijk niet waard was. De verlenging was achteraf gezien net datgene wat beide ploegen nodig hadden. Wat volgde na de vernieuwde voorsprong was een spannende tweestrijd met kansen voor PSV om de wedstrijd definitief in het slot te gooien en voor FC Twente op de gelijkmaker. In de laatste minuut van de officiële speeltijd was er zo nog een kopkans voor Marc Janko maar die werd van de lijn gehaald door Jeremain Lens. Daarmee was het verzet gebroken en kon PSV zich op gaan maken voor de winterstop. Op 22 januari zal de tweede competitiehelft hervat worden met een uitwedstrijd bij FC Utrecht.