Home > Nieuws > PSV met hakken over de sloot door naar halve finale

PSV met hakken over de sloot door naar halve finale

3 feb 2012
Strootman

EINDHOVEN - PSV heeft zich vanavond met moeite weten te plaatsen voor de halve finale van de KNVB-Beker. In een ijskoud Philips Stadion werd het 3-2 voor de thuisclub. Alle doelpunten vielen in de eerste helft en werden gemaakt door Dries Mertens, Tim Matavz en Kevin Strootman. De goals aan Nijmeegse zijde kwamen op naam van Nick van der Velden en Lasse Schöne.

Door: Noël van de Laar

Nadat PSV afgelopen weekend de koppositie overnam van AZ na een regelmatige overwinning op Vitesse stond vandaag het bekerduel met NEC op het programma. In de ijzige kou stond de halve finale van de KNVB Beker op het spel. De kou was er mede voor verantwoordelijk dat veel PSV-supporters besloten hadden thuis te blijven en de wedstrijd warm vanaf de bank te bekijken. Met temperaturen van negen graden onder nul mag er dan ook respect uitgesproken worden naar de fans die wel op dit bekerduel afkwamen. Ook opvallend was het feit dat de reserves van NEC besloten hadden de wedstrijd vanuit de kleedkamer te bekijken. Een lege dug-out was hierdoor het trieste aangezicht, evenals de lege tribunes in het Philips Stadion.

PSV begon voortvarend aan het duel en stond binnen vijf minuten al op 1-0 door een doelpunt van Dries Mertens die de bal volleerde uit een vrije trap van Kevin Strootman. De voorsprong bleef slechts tien minuten op het scorebord staan want na een kwartier ging er een defensieve blunder van Jetro Willems vooraf aan de gelijkmaker van de Nijmeegse bezoekers. Nadat Marcelo in tweede instantie de bal nog van de lijn wist te halen leverde hij hem zo in bij Nick van der Velden voor wie het vervolgens een koud kunstje was de bal in het lege doel te schieten.

Gestimuleerd door de onverwachte gelijkmaker begon NEC steeds beter te voetballen en maakte het aanspraak op de voorsprong. Zo schoot Leroy George na een assist van PSV-huurling Genero Zeefuik de bal vol op de lat en was ook Zeefuik zelf een aantal keren dichtbij zijn goal. Maar dat doelpunt bleef uit aan de kant van de bezoekers. Dat terwijl PSV op slag van rust wel het doelpunt wist te forceren. Na een goede assist van Ola Toivonen wist Tim Matavz de toch al niet al te best keepende Gabor Babos te passeren. Direct na de vernieuwde voorsprong kwam PSV er via een counter nog een keer uit en op aangeven van Jeremain Lens leek Kevin Strootman de wedstrijd te beslissen met de 3-1. Leek, want in de blessuretijd van de eerste helft schoot Lasse Schöne de bal vanaf een afstand voorbij de kansloos latende Tyton en bracht hij zodoende de spanning weer volledig terug in de wedstrijd. Direct na de aansluitingstreffer floot Makkelie af en gingen beide ploegen de kleedkamer opzoeken voor de rust.

Het spectaculaire slotstuk van de eerste helft kreeg geen vervolg in de tweede helft, waarin twee ploegen duidelijk aan het worstelen waren met de verschrikkelijke kou die huishield in het Philips Stadion. Waar de supporters zich warm sprongen achter het doel van Tyton was dit een ander verhaal voor de tweeentwintig voetballers op het veld. Nadat Wijnaldum pijnlijk in botsing raakte met het hoofd van Bram Nuytinck werd eerstgenoemde met een bloedend hoofd van het veld gehaald door trainer Fred Rutten. In zijn plaats kwam Zakaria Labyad. Waar Stijn Wuytens tegen Vitesse al zijn rentree maakte na maandenlang blessureleed mocht hij vandaag ook weer twintig minuten meedoen als vervanger van Jetro Willems. Het echte hoogtepunt kwam echter met de rentree van Atiba Hutchinson, na eveneens maandenlang blessureleed gekend te hebben. Hij kwam met nog tien minuten te spelen als vervanger van Ola Toivonen.

NEC bood goed tegenstand maar kwam net tekort om PSV ook in de tweede helft het vuur aan de schenen te leggen. Met het logische alles-of-niets voetbal geïnitieerd door NEC-trainer Alex Pastoor die verdediger Rens van Eijden van het veld haalde voor de andere PSV-huurling Stef Nijland waren ze er nog wel diverse keren dichtbij maar bleef de gelijkmaker uit waardoor PSV samen met AZ, SC Heerenveen en Heracles Almelo doorbekert en geplaatst wordt in het kokertje voor de loting van de halve finale.

Met de dalende temperaturen is het nog maar afwachten of de competitieronde van aanstaand weekend doorgang gaat vinden. Mocht dat wel het geval zijn dan speelt PSV aanstaande zondag in het Jan Polman Stadion te Almelo tegen het plaatselijke Heracles. Maar de verwachting is dat het afgelast gaat worden en in dat geval is de volgende wedstrijd op de planning de uitwedstrijd tegen het Turkse Trabzonspor voor de Europa League.