Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Directeuren Sanders en Brands in gesprek met PSV Supporters

Directeuren Sanders en Brands in gesprek met PSV Supporters

Het verslag van een interessante forumavond

19 okt 2012 - Door: DvG

Ruim honderd supporters kwamen woensdag 17 oktober naar het Supportershome in het Philips Stadion om open te discussiëren met de directie van PSV. Algemeen directeur Tiny Sanders sprak 45 minuten over de financiële situatie van de club en de visie op gastvrijheid. Technisch directeur Marcel Brands ging uitgebreid in op het technische beleid en de keuzes die door PSV zijn gemaakt op voetbalgebied.

Tekst: Peter Vos

PSV wil als organisatie dichter bij de supporter komen te staan en grijpt de opzet van de forumavond met de Supportersvereniging PSV dankbaar aan om eens open informatie te delen en in te gaan op vragen en emoties die bij veel supporters leven. Naast Tiny Sanders en Marcel Brands zijn ook prominenten van het bestuur aanwezig, waaronder Peter Fossen en Ron Verkerk.
Na een kort intro door de nieuwe voorzitter van de Supportersvereniging Harrie Timmermans was het woord aan Tiny Sanders. “Wij willen graag nauwer samenwerken met de supportersvereniging om de beleving in het Philips Stadion te verbeteren. De tijd, die je rond een wedstrijd bij PSV doorbrengt willen wij weer gezellig maken. Ik beloof dat er volgend jaar een PSV museum komt en ook met de inrichting van het stadion zelf zijn we nu al druk bezig. Denk niet aan bijvoorbeeld een derde ring op het stadion. Dit kost €80 miljoen euro en kan alleen als de overheid dit gaat financieren." Er is ook veel discussie over de al maar stijgende tarieven voor seizoenskaarten en losse tickets voor een wedstrijd. “Ik kan niets aan de prijsstijging veranderen, maar wel aan de beleving die je voor de investering terugkrijgt. Dat we soms van prijsdumpers als Vakantieveilingen gebruik maken lijkt dit tegen te spreken; maar willen we tijdens de Europa League in een stadion met 5.000 of met minstens 15.000 mensen zitten? Soms moeten we van deze optie gebruik maken. We gaan wel actief kijken naar alternatieven, zodat we het prijsdumpen kunnen voorkomen.

Jaarcijfers
Over de financiële situatie is Sanders positief. “We zijn op de goede weg, over 14 dagen komen de jaarcijfers en daarin draaien we nog een klein verlies. Maar de lijn, die we sinds 2010 hebben ingezet, moet leiden tot positieve cijfers in 2014. En dat ongeacht of PSV wél of niet in de Champions League speelt. Sanders heeft in het afgelopen seizoen 4 miljoen op de organisatie en 4 miljoen op de spelerskosten weten te bezuinigen. Daarnaast zijn de sponsorinkomsten met een vijf miljoen extra gestegen tot 18 miljoen. En dan heb ik het nog niet over de megadeal met FOX Media, waar nog zo’n vijf miljoen per jaar naar PSV toekomt." Een supporter merkt terecht op dat de mededingingsautoriteit daarover nog niets heeft goed gekeurd. Sanders antwoordt, dat hij met vertrouwen de uitkomst hiervan tegemoet ziet.

Spelersmakelaars
In het tweede deel van de avond verdedigt Marcel Brands het technische beleid van het afgelopen seizoen. Zijn mogelijkheden waren beperkt; alleen bij verkoop van spelers kon hij nieuwe spelers aantrekken. De verkoop van Zakaria Labyad heeft Brands in toenemende mate geërgerd. “De papa van Labyad stopt met werken en wordt plotseling spelersmakelaar. Deze manier van praten over de carrière van een speler, waar het uiteindelijk alleen maar om geld gaat voor niet in de laatste plaats de mensen om de speler heen is frustrerend." De verdediging van PSV is op de forumavond een dankbaar onderwerp. Waarom investeren in een rechtsbuiten als er in de verdediging 2 goede verdedigers nodig zijn? Brands legt uit, dat AZ een paar seizoenen terug met een verdediging kampioen is geworden, die niet beter is dan de huidige verdediging van PSV. “Met Wilfred Bouma hebben we voor ervaring achterin gekozen en daarnaast blijkt Willems nu al een waardig vervanger van Erik Pieters te zijn. Atiba Hutchinson blijkt ook voor Brands geen eerste keuze te zijn als rechtsback. “Trainer Dick Advocaat heeft deze middenvelder van origine duidelijk gemaakt, dat hij alleen nog bruikbaar is als rechtsback; ook vanwege het grote aanbod middenvelders. Omdat Stanislav Manolev volgens Advocaat niet een basisspeler is, staat de Canadees rechtsback. Overigens wordt met Manolev actief gekeken naar een club, die de Bulgaarse international wil en kan kopen.

Besloten trainingen
De jeugdopleiding is voor Brands een ander aandachtspunt. “De wisselingen binnen de staf zijn niet goed voor het beleid. Ik streef naar een stabiele invulling van het Hoofd Jeugdopleiding voor de komende jaren, dat is beter voor talenten, maar vooral beter voor de club." De laatste vraag voor Brands gaat over het waarom van de besloten trainingen. Brands heeft begrip voor de teleurstelling bij de supporters over deze maatregel. “Het is bij andere clubs in Nederland en zeker internationaal gebruikelijk dat teams ook afgezonderd trainen. Advocaat vindt het prettig om ook ongestoord met zijn ploeg te werken voor topresultaten. Toch wil ik kijken hoe we op een andere manier de supporter tegemoet te komen. Één voorbeeld is de open training in het stadion die we gepland hebben als compensatie. En er komen meer momenten, waar de supporter blij mee kan zijn!
De Supportersvereniging en PSV kunnen tevreden terugkijken op de succesvolle forumavond. De weg naar verbetering van de gastvrijheid en relatie met de supporter is lang, maar het begin is gemaakt.

Laatst bijgewerkt : 19 okt 2012 - 10:24