Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : De Graafschap - PSV (1 - 3)

19 november 2011 - 18:45 uur

20 nov 2011

Wijnaldum

DOETINCHEM – PSV heeft vandaag goede zaken gedaan in Doetinchem. Na een ruststand van 1-1 werd er na de rust definitief afgerekend met de opportunische speelwijze van de thuisploeg. Twee identieke goals van Wijnaldum in de tweede helft zorgden voor de drie punten. Het doelpunt in de eerste helft werd gemaakt door Tim Matavz, waarna Georginio Wijnaldum dus de volledige productie na de rust op zich nam.

Door: Noël van de Laar

Na de afgelopen interlands van het Nederlands Elftal tegen respectievelijk Zwitserland en Duitsland stond vandaag de wedstrijd tegen laagvlieger De Graafschap op het programma. De ploeg van Ulderink heeft in de eerste twaalf wedstrijden slechts zeven punten weten te vergaren en dus was het team van Fred Rutten zoals meestal de favoriet voor de overwinning. In de wetenschap dat De Graafschap thuis speelde, topscorer Dries Mertens al 451 minuten zonder goal zat en dat Kevin Strootman wederom ontbrak vanwege de arbitragezaak die deze week negatief uitsluitsel bood was wel duidelijk dat de drie punten PSV niet in de schoot geworpen zouden worden.

Er waren nog geen elf minuten gespeeld op het moment dat Matavz vrij voor de goal werd gezet door Zakaria Labyad. Hij had de hoek voor het uitkiezen en schoof de bal dan ook voorbij doelman De Winter. De inmiddels overleden voorzitter van de Supportersvereniging, Rob van den Akker, werd de eerste twintig minuten, tot het traditionele clublied ingezet werd, toegezongen door de meegereisde PSV-supporters. Heel lang mocht PSV niet genieten van die voorprong. Tien minuten later brak El Hassnaoui door op de rechterflank. Hij kapte Bouma uit, maar zijn schot leek kracht te missen. Toch liet Isaksson zich verrassen door de bal niet klem te pakken waardoor De Graafschap op gelijke hoogte kwam.

Vanaf dat moment leek de thuisploeg bloed te ruiken bij de Eindhovense opponent en ze creëerden kans op kans. Toch bleef PSV het gevaarlijkst, maar dan wel op de counter. Zo ook na een klein half uur spelen als Layad de bal goed meeneemt na een steekpass van Jetro Willems. In plaats van de bal breed te leggen op Matavz gaat de jonge Marokkaan voor eigen succes, maar zijn inzet eindigde huizenhoog over het doel. Mede daardoor bleef de tussenstand van 1-1 dan ook behouden tot de rust.

Beide ploegen begonnen ongewijzigd aan de tweede helft. Ook aan het wedstrijdbeeld veranderde weinig ten opzichte van de eerste vijfenveertig minuten. Toch was het PSV dat voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong kwam. In de negende minuut van de tweede helft was het Georginio Wijnaldum die doorbrak over de rechterflank. Sneller dan zijn tegenstanders sprintte hij het zestien meter gebied in waarna hij de bal feilloos in de verre kruising krulde.

In de zestigste minuut was voor Fred Rutten duidelijk dat Mertens niet lekker in de wedstrijd zat en dat dat waarschijnlijk ook niet meer zou gaan gebeuren. Daarom werd de Belgische flankspeler naar de kant gehaald voor de man die twee weken geleden eigenhandig de defensie van Heracles Almelo aan flarden speelde, namelijk Jeremain Lens. Ook aan de andere kant vond een wissel plaats. Andries Ulderink besloot de doelpuntenmaker naar de kant te halen en te vervangen door Gregor Breinburg.
In de slotfase was er een identiek moment als waaruit de 1-2 gemaakt werd. Wederom is het dan ook Georginio Wijnaldum die met nog zeven minuten op de klok de wedstrijd definitief op slot gooide. Zo weinig moeite als Jeremain Lens het twee weken eerder kostte ging het vandaag een stuk moeizamer. PSV was dit keer wederom afhankelijk van een speler, alleen was het nu de speler die twee weken eerder geslachtofferd werd voor diezelfde Jeremain Lens. Twee goals van Wijnaldum zorgden er namelijk voor dat De Graafschap het geloof in een stunt verloor. Zo boekte PSV, over de gehele wedstrijd gezien, een evenwel dikverdiende als broodnodige overwinning. Volgende week zaterdag wacht het thuisduel tegen FC Groningen, een wedstrijd die wederom in het teken zal staan van het overlijden van Rob van den Akker én waarin de drie punten ook weer centraal staan.