Home > Nieuws > Oude glorie: Adick Koot

Oude glorie: Adick Koot

30 okt 2019 - Door: MD

De in Eindhoven in 1963 geboren Adick Koot voetbalde in zijn jeugd in Uden bij UDI '19. Koot was een voetballer die meestal als verdediger speelde. Ingaande het seizoen 1983-1984 behoort Koot tot de selectie van het eerste elftal van PSV. Koot zou in zijn periode bij PSV voetballen onder de trainers, Jan Reker, Hans Kraay sr, Guus Hiddink en Bobby Robson. De eerste twee seizoenen is er amper speeltijd voor Koot in het eerste elftal, maar ingaande het seizoen 1985-1986 komt Koot jaarlijks steeds vaker aan zijn speel minuten en wedstrijden in de Eredivisie bij PSV. Koot had als voorstopper concurrentie van eerst Ernie Brandts en Huub Stevens en later van de Deen Ivan Nielsen. Toch zou Koot onder trainer Hiddink vaak door een gewijzigde tactiek, als tweede voorstopper of als een nummer 6 acteren. Mede zou zo libero Ronald Koeman in een wat vrijere rol kunnen voetballen. In het seizoen 1987-1988 kwam Koot zo zelfs Europees voor PSV veel in actie. Het is deze dezelfde Koot die thuis in Eindhoven een belangrijk (wat later de beslissende bleek) doelpunt scoorde in de eerste ronde van het Europa Cup 1 toernooi tegen het Turkse Galatasaray. In Eindhoven won PSV met 3-0, en Koot maakte als invaller (hij kwam in de 84e minuut voor Willy van de Kerkhof in het veld) in de 89e minuut het derde PSV doelpunt.

PSV-Galatasaray 3-0, 56e minuut Hans Gillhaus 1-0, 75e minuut Ronald Koeman 2-0, 89e minuut Adick Koot 3-0

De terugmatch in Istanbul verloor PSV met 2-0, na al een vroege achterstand en voor rust zelfs nog een tweede tegengoal. Toch hield PSV stand in de tweede helft en overleefde de heksenketel van Istanbul en plaatste zich dankzij de belangrijke derde goal van Koot in Eindhoven voor de tweede ronde van het Europa Cup 1 toernooi.

Galatasaray-PSV 2-0 5e minuut Tanju Colak 1-0, 42e minuut  Ivan Nielsen (eigen goal) 2-0

Het schitterende seizoen 1987-1988 waarin PSV de Europa Cup 1 won voetbalde Koot door de tactiek van Hiddink bijna alle Europese wedstrijden mee. Verder was er dit seizoen ook nog de landstitel en de KNVB Beker winst en zo won PSV de treble.

In de schaduw van '' de grote spelers ''

Koot speelde 8 seizoenen voor PSV. Daarin maakte hij een goede tijd van PSV mee met 5 landstitels, 3 KNVB Bekers en natuurlijk het absolute hoogtepunt met de winst van de Europa Cup 1. In alle seizoenen dat Koot voor PSV uitkwam in de periode van seizoen 1983-1984 tot het seizoen 1990-1991 voetbalde hij in 111 competitie wedstrijden mee waar in hij 3 keer scoorde. Bij PSV kwam Koot tot een gemiddelde van ongeveer 20 wedstrijden per seizoen in de Eredivisie. Europees kwam Koot in 13 wedstrijden voor PSV in actie waarin hij 1x zijn belangrijke goal scoorde. Door Koot zijn goede inzet en prestaties bij PSV was hij een misschien onopvallende kracht, maar iemand die eigenlijk heel belangrijk is geweest.

Koot zijn laatste wedstrijd voor PSV was de kampioenswedstrijd PSV-FC Volendam 3-0, speelronde 34 einde van het seizoen 1990-1991. Echter leek het na de 33e speelronde er niet meer op dat PSV nog kampioen zou gaan worden. Er werd met 4-1 verloren bij FC Groningen door een ontketend FC Groningen onder leiding van het spitsenduo Hennie Meijer en Milko Djurovski. Zo leek PSV gezien voor de landstitel na de slachtpartij van de Groningers, met 3 goals van Meijer en 1 van Djurovski.

FC Groningen-PSV 4-1 speelronde 33, 38e minuut Henny Meijer 1-0, 51e minuut Milko Djurovski 2-0, 58e minuut Henny Meijer 3-0, 67e minuut Romario de Souza Faria 3-1, 78e minuut Henny Meijer 4-1.

Het is dan SVV wat tot iedereen zijn verbazing Ajax met 1-0 verslaat, door een doelpunt van Zier Tebbenhof en een hoofdrol voor dan SVV keeper Joop Hiele (later keeperstrainer PSV) die wonderbaarlijk na kans op kans van Ajax de nul weet te houden. Waar PSV verslagen was en de titel leek te verspelen, is er als nog in de laatste ronde de landstitel met een gelijk aantal punten, maar landskampioen op basis van het doelsaldo. Wanneer PSV met Koot in de ploeg (Koot kreeg de opdracht om het achterin dicht te houden en de nul te houden) dan met 3-0 wint van FC Volendam is de landstitel in Koot zijn laatste seizoen voor PSV een feit.

PSV-FC Volendam 3-0  speelronde 34, 29e minuut Gerald Vanenburg 1-0, 60e minuut Juul Ellerman 2-0, 90e minuut Gheorghe Popescu 3-0.

Eindstand Eredivisie seizoen 1990-1991

PSV 23 overwinningen, 7 gelijkespelen, 4 nederlagen 53 punten doelsaldo 84 voor, 28 tegen plus 56

Ajax 22 overwinningen, 9 gelijkespelen, 3 nederlagen 53 punten doelsaldo 75 voor, 21 tegen plus 54

Met een doelsaldo van plus 56 voor PSV en plus 54 voor Ajax is PSV met een positief verschil van 2 onder trainer Bobby Robson en met Adick Koot toch nog landskampioen.

Ingaande het seizoen 1991-1992 vertrekt Koot dan naar Frankrijk en gaat voetballen in Division 1 bij AS Cannes. In zijn eerste seizoen is er degradatie naar Division 2. Na één seizoen in Division 2 is er ingaande het seizoen 1993-1994 promotie terug naar Division 1. Koot blijft dan bij AS Cannes op het hoogste niveau tot het seizoen 1997-1998. Zijn laatste seizoen bij AS Cannes is Koot dan trainer/speler. Na zijn periode bij AC Cannes voetbalt Koot nog 1 seizoen 1998-1999 in Division 2 voor Lille OSC.

Koot speelde zelfs nog 3 interlands, maar zat in een lichting met veel concurrentie. Zo deed hij in 1988 mee in twee vriendschappelijke interlands (Engeland - Nederland 2-2 en Italië-Nederland 1-0) en in 1989 was zijn laatste interland een WK Kwalificatiewedstrijd Wales-Nederland 1-2.