Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Jan Heintze

Oude glorie: Jan Heintze

27 jan 2023 - Door: MD

Jan Heintze werd geboren in Tårnby in Denemarken op 17 augustus 1963.

 

WK) Hoe was uw gezinssituatie in Denemarken?

JH) In Denemarken bestond mijn gezinssituatie uit mijn vader, moeder en een 2 jaar oudere zus. Mijn moeder was vrij jong, ze was namelijk 17 jaar oud toen mijn zus geboren werd.

 

WK) Welke opleidingen heeft u gevolgd?

JH) In Denemarken heb ik de basisschool gedaan, daarna heb ik 2 jaar de handelsschool gedaan en daarna ben ik eigenlijk gaan voetballen.

 

WK) In de periode 1970-1980 voetbalde u bij de plaatselijke voetbal club Tårnby BK. Welke elftallen heeft u daar doorlopen en op welke posities voetbalde u in uw jaren bij Tårnby BK?

JH) In principe is het in de jeugd in Denemarken het zelfde als in Nederland. Ik ben met een jaar of 7 à 8 begonnen, waarna ik alle jeugdelftallen van de junioren heb doorlopen tot aan mijn 16e. Ik heb de onder-18 overgeslagen en ben daarna direct bij de senioren gaan voetballen. Ik was in die tijd altijd een spits of linksbuiten, in ieder geval alleen maar aanvaller.

 

WK) Wanneer kwam de gedachte dat u betaald voetbal als professional zou kunnen bereiken? Steunden uw familie en naasten u hierin?

JH) Ik heb zo eigenlijk nooit gedacht. Als ik erover terugdenk, dan ging het eigenlijk vanzelf. Ik zat bij een kleine club die je kunt vergelijken met Nuenen. Op een gegeven moment kwamen daar allemaal scouts van die regio en werd ik geselecteerd voor de regio. Daarna werd ik landelijk gescout en tot slot voor het Deens elftal. Toen ik een jaar of 16 was zat ik bij onder-16 en onder-18 van het Deens elftal. Voetbal was mijn alles! Ik liep altijd met een bal onder mijn arm, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat ik professioneel voetballer moest worden. Ik had ook nooit grote voetbalsterren die mijn voorbeeld waren. Mijn moeder vond dat ik op voetballen moest omdat ik altijd met voetbal bezig was en zodat ik daar mijn energie kwijt kon. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik ongeveer 9 jaar oud was. Ik had wel contact met mijn vader, maar het was meer mijn moeder die alles regelde.

 

WK) In 1980 volgde een overstap naar Kastrup BK, dat toentertijd in de 1.Division van Denemarken uitkwam. Hoe bent u gescout?

JH) Ik zat bij onder-16 en onder-18 van het Deens elftal en FC Kopenhagen wilde mij eigenlijk inlijven, maar dat was het hoogste jeugdteam. Toen kwam Kastrup BK en die zeiden: we willen jouw meteen bij de eerste selectie zetten. Dat gaf mijn voorkeur bij Kastrup BK, waarna ik met mijn 16 bij de eerste selectie ben gekomen. Na de voorbereiding in de winter, stond ik direct in de basis van het eerste elftal.

 

WK) Er was direct belangstelling voor u van onder meer FC Twente. Van de thuisomgeving werd toen gezegd dat dat nog een jaar te vroeg was, was u het daar mee eens?

JH) Ik was een beetje verbaasd. Omdat wij op het EK onder-18 met Denemarken hadden gespeeld, kwamen er heel veel scouts van allerlei clubs. FC Twente nodigde mij uit voor een trainingsstage, wat ik ook heb gedaan. Ze waren zo overtuigd dat ze mij wilde contracteren, dat ze van FC Twente met een hele delegatie naar Denemarken waren gekomen. Ik was nog geen 18 jaar en mijn moeder zei: ik teken niet, volgend jaar ben je 18 jaar en dan kun je zelf beslissen. Ik was verbaasd, maar ik had wel het gevoel van; zij beslist, dus het is goed zo.

 

WK) U kon daarna gaan voetballen bij 1.FC Köln in Duitsland, maar na een stage bij PSV tekende u bij PSV. Had u, of uw zaakwaarnemer, gesproken met 1.FC Köln? Wat gaf de doorslag om voor PSV te kiezen, dat uitkwam in de Eredivisie. Wie heeft u van PSV gesproken tijdens de onderhandelingen?

JH) 1.FC Köln was heel erg geïnteresseerd, dus eigenlijk zou ik naar Keulen vliegen om te onderhandelen en te tekenen. Maar een paar dagen van tevoren werd Rinus Michels ontslagen bij 1.FC Köln. Ze hebben mij toen gebeld met de woorden: je moet even wachten in verband met de nieuwe trainer. In principe had ik in Denemarken onderhandelingen gehad met 1.FC Köln via een Deense advocaat en die regelde alles. Door de trainerswissel heb ik daarna de keuze gemaakt om naar PSV te gaan. Ik had het geluk dat Hallvar Thoresen bij PSV voetbalde en aangezien Noors en Deens een vrij gelijkwaardige taal is, voelde dat gewoon goed en koos ik voor PSV.

 

WK) Wanneer u bij PSV kwam was er nog de regel betreft een maximum aan buitenlandse spelers. Was dat in de begintijd voor u bij PSV frustrerend?

JH) Je mocht toen maximaal 2 buitenlandse spelers opstellen, waardoor ik in het begin minder aan spelen toekwam. Alles was nieuw voor mij en ik had een contract getekend voor anderhalf jaar bij PSV. Ik had voor mezelf besloten: wat er ook gebeurd, ik blijf de volledige anderhalf jaar bij deze club.

 

WK) Wanneer u bij PSV begon was Thijs Libregts trainer van PSV. Hoe was de samenwerking met hem?

JH) De samenwerking met Thijs Libregts was slecht. Ik had zaalvoetbal gespeeld en raakte een tijdje geblesseerd aan mijn enkel. Libregts zei toen: "met zaalvoetbal ben jij erg goed". Met andere woorden; op het veld dat is minder. Hij zag het niet in mij zitten. 

 

WK) In het seizoen 1983-1984 werd Jan Reker hoofdtrainer bij PSV. Hoe lang heeft u ingewoond bij Jan Reker en hoe was die ervaring?

JH) Bij Jan Reker heb ik ongeveer driekwart jaar ingewoond. PSV had vanuit Denemarken begrepen dat ik een losbol was en veel feest vierde. Daarom wilde PSV graag dat ik bij een gezin zou verblijven. Toen heeft Jan Reker gezegd dat ik wel bij hem thuis mocht komen en ik moet zeggen; daar heb ik heel veel baat bij gehad. Jan, zijn vrouw en hun 2 kinderen praatte de hele dag alleen maar Nederlands tegen mij. Zo moest ik bijvoorbeeld de kinderen s' avonds voorlezen uit Suske & Wiske en Donald Duck. Ik moest dan lezen en de kinderen corrigeerde mij dan met mijn Nederlandse uitspraak. De periode bij Jan Reker thuis is heel goed geweest voor mij, daarom is ons contact nu nog altijd goed als we elkaar tegenkomen.

 

WK) Klopt het dat trainer Jan Reker u van een linksbuiten omgeturnd heeft tot een linksback? Vond u dat in het begin een teleurstelling, om van aanvaller een verdediger te worden? Heeft u later voordeel gehaald als linksback, dat u ervaring had als aanvaller?

JH) Klopt, Jan Reker heeft van mij een linksback gemaakt. Het was geen teleurstelling, want het was gewoon zo. Hij heeft mij teruggezet als linksback om dat gewoon eens te proberen. In het begin was het moeilijk en vooral wennen op welke positie ik precies moest staan. Ik was namelijk gewend om voorin te spelen en toen moest ik ineens in de verdediging. Dat ik linksbuiten was geweest bracht mij wel veel voordeel als opkomende back.

 

WK) In het seizoen 1983-1984 vertrokken de ervaren krachten René van de Kerkhof, Jan Poortvliet en Jung-Moo Huh. Arie Haan kwam PSV versterken en Michel Valke kwam terug van een verhuurd seizoen aan Feyenoord. Eind 1983 kwam ook de Zweed Glenn Hysén PSV versterken. Het Feyenoord van oud PSV-trainer Thijs Libregts won dat seizoen de Nederlandse dubbel, met Johan Cruijff bij Feyenoord. Voor PSV restte een tweede plaats in de Eredivisie. Het duo Hallvar Thoresen en Jurrie Koolhof scoorde beide 23 doelpunten in de Eredivisie. In de UEFA Cup was Nottingham Forest in de 2e ronde te sterk en in het KNVB bekertoernooi was HFC Haarlem in de kwartfinale met 4-1 te sterk.

JH) Door Hallvar Thoresen en Glenn Hysén als buitenlanders kwam ik niet direct aan heel veel speelminuten. Johan Cruijff had zoveel kwaliteit, mede door hem werd Feyenoord toen landskampioen en wonnen ze de KNVB Beker.

 

WK) In het seizoen 1984-1985 was Jurrie Koolhof geblesseerd en werd de Deen Kenneth Brylle Larsen gehaald van RSC Anderlecht. Hans van Breukelen kwam van Nottingham Forest terug naar de Nederlandse Eredivisie en tekende bij PSV. Later in het seizoen kwam René van der Gijp over van het Belgische Sporting Lokeren. Na een geweldige start in het Townsend Thoresen toernooi in Eindhoven, met een 8-0 overwinning op Club Brugge en een 2-0 winst op Atlético Madrid, was PSV als winnaar klaar voor het nieuwe seizoen. In de Eredivisie was PSV niet stabiel; grote overwinningen werden vaak gevolgd door puntverlies. PSV speelde maar liefst 14x gelijk. Europees verloor PSV ongelukkig van Manchester United in de 2e ronde van het UEFA Cup toernooi, door een penalty in de verlenging. In de race voor de KNVB Beker leek PSV naar de Finale te gaan, na eerder Ajax en MVV te hebben uitgeschakeld. In de halve finale trof PSV FC Utrecht, waar het in de heenwedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel. In Eindhoven lag de weg naar de finale dus open. Deze wedstrijd was het PSV tegen keeper Jan Willem van Ede. De wedstrijd eindigde in 2-2 na de verlenging en na strafschoppen werd PSV pijnlijk uitgeschakeld.

JH) We hadden een sterke selectie, maar tegenstanders gingen heel vaak zeer defensief spelen waardoor we vaak niet verder kwamen verder dan een gelijkspel. We hadden Kenneth Brylle Larsen, wat niet iemand was waar we op konden bouwen. Hij was een sierlijke voetballer; sommige wedstrijden had hij het op zijn heupen en sommige wedstrijden totaal niet. Hij was niet echt constant.

 

WK) In het seizoen 1984-1985 volgde er wederom geen succes voor PSV, waardoor in het seizoen 1985-1986 het roer omging bij PSV. Manager Kees Ploegsma Sr, voorzitter Jac Ruts en penningmeester Harry van Raaij wilden dat PSV absoluut voor de prijzen ging. Hans Kraay Sr werd aangesteld bij de technische staf. Bij PSV moesten er namelijk topversterkingen komen. Ruud Gullit van Feyenoord, Erik Gerets van MVV en Rob Mc Donald van FC Groningen werden aangetrokken en PSV werd eindelijk weer kampioen.

Europees werd PSV benadeeld in de wedstrijd tegen het Luxemburgse Avenir Beggen, met een rode kaart voor Ruud Gullit. Tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk bleef PSV hangen in de 2e ronde van het UEFA Cup toernooi, zonder Ruud Gullit. In het KNVB Beker toernooi verloor PSV uit bij Feyenoord met 4-1, in de 2e ronde. Een week later nam PSV revanche in de competitie door thuis met 5-0 te winnen van Feyenoord.

JH) Het eerste kampioenschap, dat is altijd heel erg bijzonder. PSV wilde nu eindelijk echt meedoen en daarom werden die versterkingen gehaald. We waren zeer overtuigend en het smaakte echt naar meer. Het was heel bijzonder dat PSV spelers van Feyenoord en later van Ajax haalde, dat was eerder ondenkbaar. Wel was PSV toen zeer professioneel, maar Hans Kraay Sr was niet direct een succes. Hem is toen gevraagd wat PSV volgens hem nodig had, volgens mij heeft hij zichzelf toen bovenaan gezet als trainer. Jan Reker kon niet goed met Hans Kraay Sr uit de weg, hij was een hele moeilijke man. Ook was Hans Kraay Sr vaak niet aanwezig bij wedstrijden omdat hij dat niet aankon. Hij stond vaak in de gang of catacomben. 

 

WK) Seizoen1986-1987. Jan Reker vertrok bij PSV en ook Hans Kraay Sr. Vertrok. Guus Hiddink werd de nieuwe trainer en PSV versterkte zich met Gerald Vanenburg, Ronald Koeman en Ivan Nielsen. In ditzelfde seizoen werd PSV wederom landskampioen. Europees strandde PSV direct in de eerste ronde van het Europacup 1, zonder de nog geschorste Ruud Gullit, tegen Bayern München. Europees had sterspeler Ruud Gullit in 2 seizoenen weinig kunnen betekenen voor PSV. In de 3e ronde van het KNVB bekertoernooi was FC Den Bosch te sterk en wonnen zij, na 2-2 in de verlenging, door winst na strafschoppen. Er ontstond dit seizoen veel hectiek rond Ruud Gullit, die een vertrek forceerde voor een transfer naar AC Milan. Hoe ervaarde de spelersgroep de situatie rond Ruud Gullit?

JH) Ik persoonlijk was daar niet direct zo mee bezig dat Ruud Gullit naar AC Milan wilde vertrekken. Je moet geen spelers houden die ontevreden zijn, dan moet het ook gewoon. Tijdens PSV-Ajax (1-0) speelde het vertrek van Ruud Gullit al, maar hij maakte wel de winnende. We waren toen als team ontzettend sterk.

 

In het seizoen 1987-1988 won PSV de treble. Michel Valke, Jurrie Koolhof, René van der Gijp en Ruud Gullit waren vertrokken en Berry van Aerle kwam terug van verhuur aan Royal Antwerp FC. Verder versterkte PSV zich met Wim Kieft, Sören Lerby en Hans Gillhaus. Later in het seizoen kwam ook Anton Janssen. Trainer Guus Hiddink maakte er een topseizoen van: overtuigend landskampioen, winnaar van de KNVB Beker én de Europa Cup 1. Wat was de chemie van deze selectie en trainer Guus Hiddink?

JH) In de voorbereiding liep het helemaal niet dat seizoen. Je had heel veel ego's en verschillende karakters en dat botste misschien wel in het begin. Er waren heel veel spelers die graag de leider wilde spelen. Je had Eric Gerets, Ronald Koeman, Gerald Vanenburg en Sören Lerby; dat botste in het begin. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Club Brugge liep het ineens, waarna iedereen elkaar accepteerde. Het liep toen als een trein. Sören Lerby gaf het elftal drive en straalde uit te willen winnen. Eric Gerets en Berry van Aerle in één elftal bestond nu ineens. Verder was assistent-trainer Hans Dorjee ook van groot belang, hij was eigenlijk de tussenpersoon tussen de spelersgroep en trainer Guus Hiddink.

 

WK) Seizoen 1988-1989. PSV versterkte zich met Juul Ellerman, Stan Valckx en Romario de Souza Faria. Europees moesten er meer doelpunten komen en, in plaats van Marc Degryse, werd Romario de Souza Faria gehaald. Hallvar Thoresen vertrok na een lang dienstverband bij PSV. PSV werd in dit seizoen landskampioen en winnaar van de KNVB-beker. In het Europa Cup 1 toernooi startte PSV in de achtse finale tegen FC Porto met een 5-0 overwinning. De kwartfinale trof PSV wederom Real Madrid. In Eindhoven kwam het niet verder dan een 1-1 resultaat. In Madrid was er eveneens een 1-1 resultaat, waarna PSV in de verlenging met 2-1 verloor. Romario was direct in deze wedstrijden bepalend voor PSV en toonde zijn klasse. Daarop volgend volgde het teleurstellende verlies na strafschoppen tegen Nacional, voor de Wereldbeker. Voor de Europese Supercup verloor PSV in de uitwedstrijd met 3-0 tegen KV Mechelen, wat PSV in Eindhoven niet meer kon rechtzetten. Het mislopen van de wereldbeker was wel een domper, mede omdat PSV in de verlenging nog met 2-1 voorstond.

JH) We waren tegen Real Madrid dit seizoen eigenlijk beter tegen hun dan in het seizoen dat we de Europa Cup 1 wonnen. Zeer teleurstellend was dat we de wereldbeker niet wisten te winnen. Tot het einde van de wedstrijd stonden we voor, gewoon ongelooflijk. We hadden met de verlenging en penalty’s 3 keer de overwinning in de tas. We hadden de wedstrijd om de Europese Supercup tegen KV Mechelen met het sterkste elftal moeten spelen in België, zo'n wedstrijd moet je gewoon winnen.

Later besef je pas hoe jammer het is dat je de wereldbeker en de Europese Supercup misloopt.

 

WK) Seizoen 1989-1990. Op de transfermarkt was PSV uiterst actief, met onder meer de komst van Flemming Povlsen, Michel Boerebach, Kalusha Bwalya, Jerry de Jong en Jan Nederburgh. Ronald Koeman, Anton Janssen, Hans Gillhaus vertrokken bij PSV. Na 4 seizoenen de landstitel, werd PSV dit seizoen tweede op 1 punt achter Ajax. Voor de derde maal op rij won PSV de KNVB-beker. Ditmaal door in de finale Vitesse te verslaan met 1-0, door een benutte strafschop van Stan Valckx. Europees won PSV in de Europa Cup 1 van FC Luzern. Vervolgens werd ook Steaua Boekarest, na een galavoorstelling in Eindhoven, met 5-1 weggespeeld. In de kwartfinale trof PSV Bayern München. Na eerder in het seizoen 1986-1987 tegen Bayern, zonder sterspeler Ruud Gullit, nu wederom zonder sterspeler. Romario had namelijk een beenbreuk opgelopen in de thuiswedstrijd tegen FC Den Haag. Over twee wedstrijden verloor PSV van Bayern München. 

JH) Een enorme domper om Romario te moeten missen tegen Bayern München. Het is wel toevallig dat we ook de tweede keer tegen Bayern München onze sterspeler moesten missen. Eerst Ruud Gullit en daarna Romario. Ja ,soms lopen dingen nu eenmaal zo, maar natuurlijk zeer frustrerend voor PSV.

 

WK) Seizoen 1990-1991. De Engelsman Bobby Robson werd de nieuwe trainer van PSV, als opvolger van Guus Hiddink. Nieuw bij PSV waren Gheorghe Popescu, Erwin Koeman, John Bosman en Peter Hoekstra. Nielsen, Michel Boerebach, Flemming Povlsen, Lloyd Kameron en Wim Kieft vertrokken bij PSV. In de Eredivisie leek PSV de landstitel in speelronde 33 te verspelen aan Ajax, door een forse 4-1 nederlaag uit bij FC Groningen. Een onbegrijpelijke 1-0 nederlaag van Ajax uit bij SVV/Dordrecht '90 in het Sparta stadion redde PSV. De laatste speelronde wonnen zowel PSV als Ajax met 3-0, waardoor PSV op doelsaldo kampioen werd. Europees was er een afgang voor PSV, wat al in de 1e ronde verloor van het Franse Montpellier HSC. In het KNVB bekertoernooi was het Feyenoord dat in Eindhoven de halve finale won met 0-1. Het eerste seizoen van Bobby Robson was op het randje geslaagd, door nog nipt de landstitel te behalen.

JH) John Bosman was een heel zachtaardige persoon, maar hij had het zwaar bij PSV. Wij dachten echt dat we in Groningen de landstitel hadden verspeeld. Het was Joop Hiele, toen uitkomend voor SVV/Dordrecht '90, die alles tegenhield waardoor Ajax verloor. Ongelooflijk dat we zo alsnog landskampioen werden. Het seizoen 1985-1986 was bijzonder; het eerste kampioenschap en al zo'n 5 wedstrijden voor het einde. Maar dit seizoen zo op de laatste speeldag, dat is natuurlijk wel heel speciaal.

 

WK) Seizoen 1991-1992. Het tweede seizoen van trainer Bobby Robson. Wim Kieft kwam weer terug bij PSV, na één seizoen bij Girondins Bordeaux. Verder versterkte PSV zich met Adri van Tiggelen en Tom van Mol. Jan Nederburgh, Jozef Chovanec, Adick Koot, Raymond Beerens en John Bosman vertrokken bij PSV. Wederom won PSV, onder trainer Bobby Robson, de landstitel voor PSV.  In het Europacup l toernooi versloeg PSV het Turkse Beşiktaş in de eerste ronde. Vervolgens was het Belgische RSC Anderlecht in de 2e ronde te sterk. In het KNVB bekertoernooi was Ajax, in de verlenging van de vierde ronde, met 2-1 te sterk. Voor PSV betekende dit seizoen de 6e landstitel in 7 seizoenen. Bobby Robson behaalde voor PSV achtereenvolgens twee landstitels, maar presteerde Europees zeer teleurstellend met PSV.

JH) Het verlies tegen Anderlecht was een enorme teleurstelling en het gevoel was dat het zo onnodig fout was gegaan. Onder Bobby Robson volgde Europees voor PSV een zware terugval, door 2 seizoenen zo vroeg uitgeschakeld te worden.

 

WK) Seizoen 1992-1993. Hans Westerhof werd de opvolger van Bobby Robson. Arthur Numan was de grootste aanwinst voor PSV. Ernest Faber, Mitchell van der Gaag en Raymond Beerens keerde terug bij PSV. Verder versterkte PSV zich nog Ton Cornelissen en Thomas Thoringer. Eric Gerets, Jerry de Jong, Arno Doomernik, Geoffrey Prommayon, Stan Valckx, Tom van Mol en Twan Scheepers vertrokken bij PSV. In de Eredivisie bleef PSV hangen op een tweede plaats achter Feyenoord. Het ging fout wanneer PSV tegen SVV/Dordrecht '90 te maken kreeg met een bommelding, waardoor de wedstrijd in de rust werd gestaakt. Later, op een nieuwe datum werd de wedstrijd uitgespeeld met puntverlies voor PSV als gevolg, door een 2-2 gelijkspel. Heel het seizoen stond PSV bovenaan en verloor op deze zure manier de landstitel. In het KNVB bekertoernooi was SC Heerenveen in de kwartfinale met 2-1 te sterk. Europees volgde het nieuwe Champions League toernooi. Via FK Zalgiris Vilnius en AEK Athene plaatste PSV zich voor de groepsfase. Tussen trainer Hans Westerhof en Romario botste het in Athene, omdat Hans Westerhof geen basisplaats voor Romario had. Onder meer Manager Kees Ploegsma Sr kwam er tussen om de zaak rustig te krijgen. In de thuiswedstrijd tegen AEK Athene nam Romario revanche door driemaal te scoren in de, met 3-0 gewonnen, wedstrijd. In de poule met IFK Göteborg, AC Milan en FC Porto werd PSV roemloos laatste met 1 punt. Hoe hebben u en de spelersgroep de problemen rond Romario ervaren?

JH) Er was dit seizoen intern onenigheid in de selectie onderling. We hebben het dit seizoen zelf weggegooid eigenlijk. Die bommelding, of dat uit het Feyenoord kamp/achterban kwam, weet ik niet, maar we hadden al onenigheid in onze selectie. Met Romario waren de verhoudingen dat seizoen op een gegeven moment helemaal weg. De spelersgroep was deels gesplitst betreft Romario zijn gedrag. Berry van Aerle vond het prima, als Romario in het weekend zijn doelpunten maar maakte. Ik had er ook niet zo'n moeite mee, maar Erwin Koeman kon daar niet in meegaan. Ik begrijp het wel, je moet trainen en je doet het allemaal samen. Europees in de Champions League poule zat er niks in voor ons.

 

WK) Seizoen 1993-1994. Aad de Mos werd aangesteld als nieuwe trainer van PSV en had bij zijn presentatie de uitspraak een garantie voor succes te zijn. Deze uitspraak hebben hem zijn hele periode bij PSV achtervolgd. Nieuw bij PSV waren Jerry de Jong, Klass Ingesson, Luuk Maes, Tom van Mol, Edwin van Ankeren, Nii Lamptey en Erik Meijer. Later in het seizoen kwam Jan Wouters nog over van Bayern München. Ernest Faber, René Klomp, Dick Schreuder, Marco de Laat, Marco de Jong, Gerald Vanenburg en Romario vertrokken bij PSV. In de Eredivisie was er een teleurstellende 3e plaats, met maar liefst 10 punten achterstand op Ajax. In het KNVB bekertoernooi was NAC met in de verlenging met 1-0 te sterk in de kwartfinale. In het UEFA Cup toernooi was het Duitse Karlsruher SC in de 1e ronde te sterk. Kortom; het openingsseizoen van Aad de Mos bij PSV was zeer teleurstellend.

JH) Dat was ook een drama. Aad de Mos zag achter iedere boom een vijand, hij was geen goede trainer. De manier hoe hij spelers tegen elkaar uitspeelde bijvoorbeeld; hij zette mij een keer als voorstopper neer tegen MVV. Mijn directe tegenstander was 2 koppen groter dan ik en scoorde 2 keer met het hoofd. Toen werd ik in de rust gewisseld en had hij tegen de pers gezegd: als je zo speelt als Jan Heintze dan kun je beter stoppen. Uiteindelijk een zeer slecht seizoen.

 

WK) Na 12 seizoenen bij PSV volgde er een vertrek. Hoe werd u medegedeeld dat PSV niet verder ging met u? Was dat een teleurstelling om te vertrekken of zag u misschien wel een nieuwe uitdaging?

JH) Aad de Mos wilde mij sowieso kwijt, ik had zo'n gevoel dat alle spelers boven de 30 moesten vertrekken. Zo kwam het bij mij over. Ze wilde een hele nieuwe start maken, een hele schoonmaak werd er ingezet. Voor mij was het heel belangrijk, ik had mot gehad met Aad de Mos. Ik had gezegd dat ik niet meer onder hem wilde trainen, zet mij maar bij het tweede elftal onder trainer Ernie Brandts. Ik was helemaal klaar met trainer Aad de Mos. Ik had me zo ingesteld; ik stop er mee na al die jaren en dan zo’n trainer. Op deze manier verloor ik al het speelplezier, ik was transfervrij ik kon zo vertrekken.

 

WK) Hoe is het contact ontstaan met, toentertijd 1e Bundesliga club, KFC Uerdingen 05?

JH) De Bundesliga sprak mij aan. Ik kon thuis blijven wonen en zo op en neer rijden. Het was driekwartier rijden en een totaal nieuwe uitdaging. Zo had ik ineens weer zin om te gaan voetballen.

 

WK) Twee seizoenen bij KFC Uerdingen 05. In 1994-1995 een 15e plaatsen in 1995-1996 18e plaats en degradatie uit de Bundesliga. In twee seizoenen bij KFC  Uerdingen 05 speelde u maar liefst 53 Bundesliga-wedstrijden. Bij KFC Uerdingen 05 voetbalde u in uw tweede seizoen samen met oud PSV-speler Erik Meijer.

JH) Erik Meijer was een beetje op een zijspoor geraakt bij PSV en toen heb ik tegen KFC Uerdingen 05 gezegd; probeer Erik Meijer te halen. Zo is hij toen gekomen. We reden altijd samen naar de club toe.

 

WK) Ondanks degradatie bleef u in de Bundesliga, omdat u drie seizoenen speelde bij Bayer 04 Leverkusen. In 1996-1997 werd u 2e in de Bundesliga, in 1997-1998 3e en ik 1998-1999 volgde wederom een 2e plaats in de Bundesliga. U speelde bij Bayer Leverkusen 04 in drie seizoenen 87 Bundesliga-wedstrijden. In het seizoen 1997-1998 werd u 2e in de Champions League-poule met AS Monaco, Sporting Portugal en Lierse SK. In de kwartfinale was Real Madrid te sterk. In het seizoen 1998-1999 werd in de 1e ronde van de Europa League Udinese verslagen, maar was in de 2e ronde Rangers FC te sterk. U voetbalde bij Bayer Leverkusen 3 seizoenen onder trainer Christoph Daum, hoe was die samenwerking? Verder was wederom Erik Meijer uw ploeggenoot, nu 3 seizoenen bij Bayer 04 Leverkusen.

JH) Erik Meijer was iets eerder bij Bayer Leverkusen en hij heeft mij toen getipt bij Christoph Daum. Ik wilde, na de degradatie met KFC Uerdingen 05, niet spelen in de 2e Bundesliga. Ik heb toen gezegd; als jullie mij niet willen verkopen, dan stop ik er mee. Eerst was er interesse van VFB Stuttgart, toen zei ik "ik teken pas als jullie er uit zijn met KFC Uerdingen 05". Toen kwam ineens Bayer Leverkusen en kon ik in Nuenen blijven wonen én met Erik Meijer op en neer rijden. Bij VFB Stuttgart begrepen ze het en wenste me succes. Christoph Daum is één van de beste trainers die ik gehad heb. Hij was zo fanatiek en zo gedreven dat hij iedereen daar in mee kreeg. Ik vond hem echt één van mijn beste trainers. Misschien was mijn periode als voetballer bij Bayer Leverkusen wel het mooiste, omdat ik op een heel andere positie speelde. Ik speelde op het middenveld en was zo veel meer bij het spel betrokken. Ik was in Duitsland op mijn top. Je trainde daar op conditie en kracht en dat heb ik altijd heel fijn gevonden, waardoor mijn conditie ongelooflijk goed was. Toen ik op 36-jarige leeftijd terugkwam bij PSV had ik in de voorbereiding de beste conditie van iedereen.

 

WK) In het seizoen 1999-2000 volgde de, misschien wel onverwachte, terugkeer bij PSV. Hoe was toen het nieuwe contact met PSV ontstaan, na 5 seizoenen Bundesliga?

JH) Erik Meijer ging naar Liverpool en ik had nog een contract van een jaar bij Bayer Leverkusen, maar ik mocht zelf beslissen of ik nog wilde blijven. Harry van Raaij had Frank Arnesen de opdracht gegeven om naar mij te gaan kijken, tijdens een interland met Denemarken tegen Italië. Eigenlijk vond Frank Arnesen mij te oud, maar ik was die wedstrijd de beste van het veld. Zo kon natuurlijk Frank Arnesen niet zeggen; Jan is niet sterk genoeg. Ik heb toen gekozen om terug te gaan naar PSV. Bayer Leverkusen wilde me behouden, maar ik had mijn keuze gemaakt. Het was de derde generatie voor mij bij PSV, ik heb 3 generaties bij PSV meegemaakt. Met Eric Gerets had ik al gevoetbald en met hem als trainer had ik een goede band, dat ging prima!

 

WK) Drie seizoenen onder trainer Eric Gerets. In het seizoen 1999-2000 werd PSV landskampioen, werden ze 4e in een Champions League-poule met Valencia CF, Bayern München en Rangers FC. In he bekertoernooi strandde PSV in de achtse finale, door met 0-2 te verliezen van Vitesse. In het seizoen 2000-2001 werd PSV landskampioen en winnaar van de Johan Cruijff Schaal. In de Champions League warden ze 3e in een poule met RSC RSC Anderlecht, Manchester United en Dynamo Kiev. In de Europa League versloeg PSV PAOK Saloniki in de derde ronde en PARMA AC in de achtste finale. In de kwartfinale was 1.FC Kaiserslautern te sterk. In het KNVB bekertoernooi verloor PSV de finale tegen FC Twente, na verlenging en strafschoppen. In het seizoen 2001-2002 werd PSV wederom winnaar van de Johan Cruijff Schaal. In de Eredivisie volgde een tweede plek. In de Champions League werd PSV 3e in een poule met FC Nantes, Galatasaray SK en Lazio Roma. Het Europa League seizoen zag er als volgt uit: 3e Ronde PAOK Saloniki, achtse finale Leeds United, kwartfinale Feyenoord. In deze kwartfinale won Feyenoord, na verlengingen de strafschoppenserie. In het KNVB bekertoernooi verloor PSV de halve finale met 3-0 van Ajax.

JH) Je zag de agressiviteit van de supporters achter de hekken in de wedstrijd tegen 1.FC Kaiserslautern, dat was hectisch. Eric Gerets en Ronald Waterreus redde PSV van een zware straf. Geweldig natuurlijk om tweemaal landskampioen te worden. Flink teleurstellend was de uitschakeling tegen Feyenoord in het Europa League toernooi, waar we heel dicht bij de halve finale waren.

 

WK) Na drie seizoenen met Eric Gerets als trainer, volgde er in einde van het seizoen een trip naar China. Tijdens de periode in China werd het contract van Eric Gerets ontbonden. Hoe werden jullie hier als spelers in betrokken?

JH) Het derde seizoen van Eric Gerets als trainer bij PSV liep heel erg moeizaam, ook bij de spelers onderling. Voor Eric werd het ook steeds moeilijker, maar ik had zo het gevoel dat hij steeds dingen beloofde die hij niet kon nakomen. Je kan niet tegen een speler zeggen; zorg dat je er klaar voor bent, morgen moet je spelen en dan zie je de opstelling en dan zie je dat er een andere naam staat. Wij voelden aankomen dat het klaar was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik Eric heb gesteund tot het einde, maar de situatie was onhoudbaar. 

 

WK) Seizoen 2002-2003. Voor u een oude bekende met Guus Hiddink terug als trainer, die gelijkt weer landskampioen werd. In de Champions League werd PSV 4e in een poule met Arsenal FC, Borussia Dortmund en AJ Auxerre. Het KNVB bekertoernooi eindigde in de halve finale tegen FC Utrecht (2-1).

JH) Met Guus Hiddink als trainer, dat was natuurlijk wel vertrouwd. Ik was veteraan in de selectie en Guus stelde me weleens vragen over bepaalde gebeurtenissen, onze band was heel goed.

 

WK) Twee periodes van Jan Heintze bij PSV. Een aantal namen uit de eerste periode lichting zijn Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Kenneth Brylle, Huub Stevens, Ernie Brands, Glenn Hysén, Ruud Gullit, Pim Doesburg, Hans van Breukelen, Willy vd Kerkhof, Piet Wildschut, Jan Poortvliet, Berry van Aerle, Ton Lokhoff, Sören Lerby, Gerald Vanenburg, Ronald Koeman, Hans Gillhaus en Romario. De tweede periode bestond uit Ronald Waterreus, Wilfred Bouma, Yuri Nikiforov, Andre Ooijer, Chris van der Weerden, Mark van Bommel, Johann Vogel, Arnold Bruggink, Luc Nilis, Ruud van Nistelrooij, Jan Vennegoor of Hesselink, Mateja Kežman, Arjen Robben, Dennis Rommedahl. Terugkijkend naar deze periodes bij PSV met ruim 2 lichtingen, hoe ziet u beide periodes?

JH) Eigenlijk zijn het 3 verschillende lichtingen. In het begin met Hallvar Thoresen, Huub Stevens, Ernie Brandts, Pim Doesburg, Willy van de Kerkhof, Piet Wildschut en Jan Poortvliet,dat was eigenlijk de 1e generatie. Daarna was volgde de 2e generatie met onder meer Gerald Vanenburg, Ronald Koeman, Hans Gillhaus, Romario en Sören Lerby. De 3e generatie was met Ronald Waterreus, Wilfred Bouma en Yuri Nikiforov, toen ik terug kwam. Het seizoen 1988 blijft er natuurlijk uitspringen als een uitzonderlijk jaar. De 1e periode was natuurlijk ook belangrijk, omdat ik toen één van de jongste van de selectie was, dan kijk je op tegen die mannen van die generatie. Die oudere spelers probeerden ook een jongere speler te helpen, dat was heel prettig. Het was een hele aparte periode wat we samen hadden na iedere thuiswedstrijd bij Harry van Kemenade in het spelershome. We ging ook vaak naar de Dommelstraat Club 44 en gingen dan lekker feesten, dat was heel normaal toentertijd. Met de 2e generatie was dat veel minder en met de 3e generatie was dat helemaal niet zo. Toen trok ik heel veel op met Dennis Rommedahl en Kasper Bøgelund. Voor hun was ik een beetje een vaderfiguur, mede omdat wij samen waren met het Deens elftal. Toen ik terugkwam in mijn laatste periode heb ik er veel meer van kunnen genieten. Ik voelde minder druk omdat ik al wat ouder was en de dingen ook beter kon beseffen. In de 1e generatie stond ik daar niet bij stil. Ik kwam terug en bijna iedere club had een nieuw stadion, zo was alles weer anders en dat vond ik ook wel heel erg mooi.

 

WK) 9X landskampioen, 1x Europa Cup 1, 3x KNVB Beker, 3x Nederlandse Supercup/Johan Cruijff Schaal. 397 Eredivisiewedstrijden voor PSV en 75 Europese wedstrijden. We kunnen wel zeggen dat Jan Heintze een icoon van PSV is.

JH) Daar ben ik ook trots op, PSV is ook gewoon mijn club. Daarom ben ik ook nog altijd betrokken bij de club. Ik heb sinds 2003 vijf jaar de media gedaan, plus alle verkoop van advertenties van de media; alle drukwerk en de boekjes PSV business. Zo bleef ik altijd bij PSV betrokken.

 

WK) Voor Denemarken kwam u tot 86 interlands. Tijdens het EK van 1988 en 2000 en het WK van 1998 en 2002 zat u bij de Deense selectie. In 1992 was er een conflict met de Deens Bondscoach Richard Møller Nielsen, waardoor u niet bij de selectie zat van het EK in 1992 (het jaar waarin Denemarken Europees Kampioen werd). Is dat een grote teleurstelling geweest voor u?

JH) In 1991 bestond Joegoslavië nog, maar wij waren eigenlijk uitgeschakeld om door te gaan naar het EK. Wij speelde nog een uitwedstrijd tegen hun ik was gewoon basisspeler. Bij PSV waren veel geblesseerde spelers en PSV moesten op dat moment ook voetballen. Ik kon terug komen naar PSV, maar daar was Richard Møller Nielsen het niet mee eens. Ik ben toen naar huis gegaan en toen bleek eigenlijk dat het niet kon. Want als je opgeroepen bent voor een interland mag je niet voor je club spelen, dat had PSV beter moeten inschatten. Toen kwam er een eenjarige schorsing en dat zou net aflopen zijn voor het EK. Daar kon ik mee leven omdat er verder niks was dat jaar betreft toernooien, maar alleen oefenwedstrijden. Toen is de oorlog uitgebroken in Joegoslavië, die al waren geplaatst voor het toernooi. Tijdens het einde van de competitie had ik een liesbreuk en ik liet me meteen opereren,  ik zat in de lappenmand. Denemarken is toen alsnog opgeroepen voor het EK en Europees Kampioen geworden. Daarna had Richard Møller Nielsen mij een beetje genegeerd en toen heb ik 5 jaar niet voor het Deens elftal gespeeld, terwijl ik bij Bayer Leverkusen mijn beste jaren had. In 1997 is Richard Møller Nielsen vertrokken er kwam een nieuwe Bondscoach, de Zweed Bo Johansson. Hij heeft mij meteen weer geselecteerd. Toen speelde wij een oefenwedstrijd tegen Frankrijk, die meer dan 30 wedstrijden ongeslagen waren, die wij wonnen met 1-0. Ik was subliem in die wedstrijd. Bo Johansson zei "ik wist dat Jan Heintze goed was, maar niet dat hij zo goed was". Dat was een mooi compliment. Toen heb ik bijna 50 of 53 wedstrijden achter elkaar gespeeld, zonder onderbreking. 

 

WK) Tijdens en na u carrière was u ondernemer van een mediabedrijf dat zich bewoog in gedrukte media. Sinds 2009 bent u mede-eigenaar van HG Property Group BV, een vastgoed-gerelateerd bedrijf.

JH) In 1985/1986 heb ik mijn eerste bedrijf opgericht, dat was allround-printing een drukkerij en dat bestaat nog steeds. Alleen ik had geen verstand van drukken, terwijl daar heel veel vraag naar was. Ik heb toen iemand gevonden en die heeft jaren later het bedrijf overgenomen. Daarna heb ik een media bedrijf gehad en nu zit ik nog steeds in het vastgoed. 

 

WK) U woont in Nuenen. Zijn er, naast uw werk, andere bezigheden betreft voetbal? Heeft u na uw actieve voetbalcarrière overwogen om nog iets te doen in de voetballerij?

JH) In de voetballerij doe ik weinig. Ik ben gestopt toen ik 40 jaar was en ik wil mijn eigen tijd indelen. Ik wil geen trainer zijn of scouting doen. Zo heb ik altijd heel veel dingen gedaan buiten het voetbal om. Nu ben ik met onroerend goed bezig en regel ik samen met iemand verzekeringen bij Leverkusen. Verder heb ik een skybox bij PSV. Zo ben ik in principe gastheer bij iedere thuiswedstrijd.

 

WK) Dank voor dit open interview.

JH) Graag gedaan.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 14 mrt 2023 - 14:44