Cocu loodst sterk PSV langs Vitesse

Aanvoerder neemt PSV aan de hand

21 aug 2005 - Door: Chris & ES
Phillip Cocu

Hoewel PSV vanavond in zijn eerste thuiswedstrijd absoluut beter was dan tegenstander Vitesse, bleef het spannend tot de laatste minuut. De einduitslag, 2 tegen 1, stond al na 45 minuten op het scoreboard. Ruim een uur lang domineerden de Eindhovenaren en werd er met vlagen snel en aanvallend voetbal gespeeld. In de slotfase moesten de PSV-supporters toch nog met de billen samengeknepen toezien hoe Vitesse een paar goede kansen kreeg. Gelukkig kreeg PSV uiteindelijk waar het recht op had: een overwinning.

Aan PSV-zijde was Cocu de absolute uitblinker. Niet alleen maakte hij de winnende treffer, tekenend was vooral hoe hij het team aan de hand nam. Het leverde fraai voetbal op, met Simons weer gewoon op het middenveld en Bouma centraal achterin naast Alex. Laatst genoemde had een wat minder gelukkige dag. De Braziliaan bracht Vitesse na 20 minuten op voorsprong, toen hij een vrije trap van Theo Janssen langs Gomes kopte. De ogenschijnlijk ongevaarlijke trap – er stond geen Vitessenaar in de buurt – werd door Alex diagonaal in het net gelegd.

Dertien minuten later stelde Farfan orde op zaken. Met een prima vrije trap krulde hij de bal van grote afstand in de rechter hoek langs doelman Wapenaar. De 2-1 werd zoals gezegd gemaakt door Philip Cocu na een mislukte vrije trap van de overigens fris spelende Afellay. Uit de klutssituatie die hierdoor ontstond ontving Cocu alsnog de bal. Vervolgens draaide hij snel weg bij zijn tegenstander en schoof hij de bal diagonaal in de overstaande hoek. Omdat PSV bleef domineren, maar niet meer scoorde, beleefde de ploeg in de slotfase nog een paar benauwde momenten. De stand van 2-1 bleef echter gehandhaafd, zodat PSV zijn eerste winst van het seizoen boekte.