Home > Nieuws > Gelijkspel bezorgt PSV de groepswinst

Gelijkspel bezorgt PSV de groepswinst

17 dec 2010
Cássio

Verslaggever: Noël van de Laar Noël

EINDHOVEN – PSV heeft goede zaken gedaan door in eigen huis met 0-0 gelijk te spelen tegen FC Metalist Kharkiv. De eerste plaats in de poule werd op deze manier veilig gesteld. PSV, dat met diverse reserves in de basis speelde, wist geen enkel moment te overtuigen en de wedstrijd was dan ook erg saai voor de gemiddelde toeschouwer. Toeschouwers waren er sowieso niet veel op dit affiche afgekomen, het Philips Stadion was namelijk nog niet voor de helft gevuld.

Er is de laatste weken veel kritiek op PSV. Vanuit supporters, maar ook vanuit de eigen selectie. Wisselspelers zijn ontevreden dat ze niet aan spelen toe komen en eisten een basisplaats. Fred Rutten had wat dat betreft het geluk dat PSV sowieso al geplaatst is voor de volgende ronde van de Europa League, want dat gaf hem de kans de reservespelers een kans in de basis te gunnen. Zo begonnen Ramos, Maza, Berg, Amrabat, Wuytens en Tamata in de basis en keerde ook Jeremain Lens terug. Laatstgenoemde werd afgelopen zaterdag nog gepasseerd door trainer Fred Rutten. Dat pakte echter niet goed uit en miste ieder doel, want PSV wist immers niet te winnen in Doetinchem.

PSV begon dus duidelijk niet haar sterkste opstelling. Het was ook niet nodig, want beide ploegen waren al zeker van een plaats in de knockoutfase. Enkel wanneer PSV met meer dan 0-2 zou verliezen zou de koppositie naar de Oekraïners gaan. Gezien het speelse gemak waarmee PSV de heenwedstrijd in Oekraïne won, zou het ook geen probleem moeten zijn om ook deze wedstrijd te winnen.

Toch was de eerste grote kans voor Metalist. Taison speelde Marcelo met een fraaie kapbeweging uit en kon vervolgens vrij doorlopen richting het doel van PSV. Taison besloot echter op de rand van de zestien uit te halen waardoor Ramos zich moest strekken om hem tot corner te kunnen verwerken. Bij de corner zat Ramos compleet mis, maar wisten de bezoekers niet te profiteren van de fout van de keeper en zodoende was het gevaar geweken.

Het hele restant van de eerste helft was zonder veel spektakel. Met nog negen minuten te spelen was het opnieuw Metalist dat het dichtste bij een treffer was. Cleiton Xavier kon na een defensieve fout van Marcelo alleen door op de uitkomende Ramos. De keeper van PSV maakte zijn hoek klein en daardoor prikte de aanvaller de bal net naast het doel.

PSV wist nauwelijks iets te creëren en dat zorgde voor een vlakke wedstrijd waarin weinig gebeurde. PSV drong niet aan en ook de bezoekers wisten weinig te creëren. Het leek dan ook wel een wedstrijd van twee ploegen die vooral bezig waren niet te verliezen. De eerste gele kaart van de wedstrijd kwam na veertig minuten op naam van Cleiton Xavier, na een lichte charge op Ibrahim Afellay. Naarmate de tijd vorderde richting de rust liet PSV steeds grotere steken vallen in de verdediging en de bezoekers kregen dan ook vier á vijf opgelegde kansen om de score te openen. Met veel kunst- en vliegwerk wist Ramos dat te voorkomen, maar ook was het vaak te danken aan de falende aanvallers van Metalist dat PSV met 0-0 de rust haalde.

Trainer Fred Rutten besloot in de rust een wissel toe te passen. Erik Pieters mocht in de kleedkamer blijven en werd vervangen door persona non grata Jagos Vukovic die zich zodoende weer eens mocht laten zien. Wat meteen duidelijk opviel, was dat PSV weinig veranderede aan de speelstijl ten opzichte van de eerste helft. Nog altijd kwam Metalist er diverse keren gevaarlijk uit en wisten ze keer op keer te falen in de afronding. Daardoor bleef het gelijkspel waar PSV op leek te azen gehandhaafd.

Toch waren ook de kansen aan PSV-zijde na rust wat talrijker en ontstond er een wat meer open duel met kansen voor beide ploegen. Niet alleen Ramos hield zijn doel schoon, maar ook Startsev leek moeilijk te passeren door Marcus Berg en consorten. Beste kans van de wedstrijd was toch voor Jeremain Lens die met een knap steekballetje van Ibrahim Afellay vrij werd gezet voor de keeper. In plaats van direct een schot af te vuren besloot hij de keeper uit te willen spelen, dat werkte niet zo goed en ook zijn laatste wanhoopspoging werd gekeerd door keeper Startsev.

PSV leek het allemaal wel prima te vinden en leek goed te kunnen leven met het gelijkspel. Er werd nauwelijks moeite gedaan nog iets te forceren en zodoende werd de onvrede bij de PSV-supporters ook niet verminderd. Aanstaande zondag is er weer een nieuwe kans voor PSV om aan klantenbinding te doen, als Roda JC op bezoek komt. We kunnen alleen maar hopen dat er dan wél goed gevoetbald wordt.