Home > Nieuws > Derde nederlaag in een week tijd; einde tijdperk Rutten?

Derde nederlaag in een week tijd; einde tijdperk Rutten?

11 mrt 2012 - Door: ST

BREDA – Na de eerdere nederlagen tegen FC Twente en Valencia wist ook NAC vandaag te winnen van PSV. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan het trainerschap van Fred Rutten. Hoewel PSV vroeg op voorsprong kwam door een doelpunt van Georginio Wijnaldum ging het wederom faliekant mis in de defensie van de Eindhovenaren. Nog geen tien minuten later was de achterstand omgebogen in een voorsprong en liep PSV wederom achter de feiten aan. Na een rode kaart van Manolev was het verzet definitief gebroken. Voor NAC scoorde Santi Kolk twee maal, de derde treffer kwam op naam van Anthony Lurling.

Door: Noël van de Laar

Na de afstraffing van vorige week in de thuiswedstrijd tegen FC Twente en de Europese topwedstrijd bij Valencia wacht vandaag de uitwedstrijd tegen NAC Breda. De ploeg van John Karelse draait een minder seizoen maar voor PSV is de club een heuse angstgegner. Voor de laatste overwinning van PSV in Breda moeten we dan ook terug naar het jaar 2006 toen PSV met 2-6 wist te winnen. Die wedstrijd zullen de meeste supporters zich kunnen herinneren vanwege het fantastische doelpunt dat Philip Cocu wist te produceren door de bal vanaf de middenlijn over alles en iedereen heen wist te stiften in het vijandelijke doel.

Daarna heeft NAC zich zoals gezegd ontwikkeld als angstgegner. Na twee gelijke spelen heeft de thuisploeg de laatste drie ontmoetingen weten te winnen. Daarbij moet wel gezegd worden dat er bij die overwinningen sprake was van het typische ‘Avondje NAC’, dat extra krachten oproept bij alles met een geel-zwart hart. Vandaag dus aan PSV om te laten zien dat het daar ook daadwerkelijk aan lag de afgelopen jaren.

PSV begon voortvarend aan de wedstrijd. Na een corner van Dries Mertens ontstond er een wedstrijd overkoppen door beide ploegen waarna de bal via Manolev in een keer voor de voeten van Georginio Wijnaldum verscheen. Die schoot de bal hard door de benen van Jelle ten Rouwelaar en tekende na slechts vijf minuten spelen al voor de voorsprong van PSV. Zeven minuten later maakte NAC echter alweer gelijk. Na een opeenstapeling aan persoonlijke fouten in de defensie van PSV wist uiteindelijk Santi Kolk te profiteren door bij de eerste paal de gelijkmaker achter Tyton te werken. PSV diende de tegenstander direct van repliek door een afstandsschot van Ola Toivonen dat via de vuist van Ten Rouwelaar en de lat tot corner gepromoveerd werd, maar de gelijkmaker werd daarmee niet ongedaan gemaakt.

Sterker nog, na een persoonlijke fout van Erik Pieters op de helft van NAC ontsnapte Anthony Lurling. Na een lange rush waarbij hij in een keer het hele veld kon oversteken maakte hij na een paar fraaie passeerbewegingen een weergaloos doelpunt en zodoende kwam NAC in een tijdbestek van slechts vier minuten van een 0-1 ineens op een 2-1 voorsprong. Menig voetballiefhebber zal zich dan ook afvragen waar de verdedigers van PSV hebben leren verdedigen want ze werden kinderlijk eenvoudig aan de kant gezet door de Bredase voorhoede.

Op slag van rust werd duidelijk dat PSV wederom een hele zware dobber zou krijgen aan NAC. Nadat Manolev eerder in de wedstrijd al een gemakkelijke gele kaart kreeg werd hem vlak voor de pauze de tweede gele kaart voor zijn neus gehouden. Wederom zwaar bestraft want van lichamelijk contact leek geen sprake te zijn. Daardoor moest PSV de tweede helft in met een man minder en dus in de wetenschap dat het lastig zou worden de achterstand nog ongedaan te maken. Dat leek Fred Rutten zich ook te beseffen en daarom hield hij Tim Matavz in de rust in de kleedkamer en mocht Atiba Hutchinson de positie van Manolev innemen. Door deze wijziging stond Ola Toivonen in de tweede helft in de spits.
Het mocht niet baten. Na negen minuten in de tweede helft werd Anthony Lurling weggestuurd. Hij kreeg alle tijd en ruimte van de defensie. Hij wachtte tot Santi Kolk zich meldde in de zestien en gaf vervolgens de voorzet op maat. Kolk hoefde alleen maar zijn hoofd er tegenaan te zetten en dat deed de spits dan ook. Hij tekende voor zijn tweede en NAC’s derde doelpunt van de middag en bracht zo de marge op twee doelpunten. De vreugde aan de kant van NAC was van korte duur want na een grove charge van Robbert Schilder op de enkels van Dries Mertens kon scheidsrechter Makkelie niet anders dan de middenvelder ook de rode kaart te geven en zodoende stonden beide ploegen, met nog een half uur te spelen, met tien man op het veld. Fred Rutten handelde direct en haalde Wilfred Bouma naar de kant ten faveure van Jeremain Lens. Na een spits gewisseld te hebben voor een verdediger werd het nu dus weer omgedraaid.

Baten deed het PSV allemaal niet. De score bleef ongewijzigd en daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan het tijdperk van Fred Rutten. Nadat een openlijke steunbetuiging vanuit het bestuur eerder al uitbleef na de afstraffing tegen FC Twente lijkt niks het ontslag van de trainer nog in de weg te staan. Duidelijk is dat PSV voor het derde achtereenvolgende seizoen weer een hele goede eerste seizoenshelft af heeft gewisseld met een slechte tweede. Het zo vurig gewenste kampioenschap lijkt daarmee ook dit seizoen al vroegtijdig een utopie.