Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Glenn HysÚn

Oude glorie: Glenn HysÚn

16 okt 2019 - Door: MD

Glenn Hysén voetbalt in zijn jeugd bij het Zweedse IF Warta. In 1978 is er een overstap naar IFK Göteborg, de sterke verdediger is uiterst succesvol bij IFK Göteborg. Hij verovert 2x de landstitel en 2x de beker van Zweden in de jaren 1982 en 1983. Verder is er ook nog de UEFA Cup winst in het seizoen 1981-1982. Over twee wedstrijden wint IFK Göteborg de finale van het Duitse HSV. In 1983 is er nog een persoonlijke prijs, namelijk die van Zweeds voetballer van het jaar. Met deze bagage van prijzen en ervaring kwam er voor Hysén een eerste buitenlandse transfer. Het is PSV dat in 1983 Hysén presenteert als absolute topaankoop. Hysén speelde 2 seizoenen voor PSV waar hij uiteindelijk toch niet een vaste basisplaats kon afdwingen vanwege het solide verdedigingsduo Huub Stevens & Ernie Brandts. Bij PSV komt hij tot 49 wedstrijden en scoorde daarin 12 doelpunten.

In het seizoen 1983/84 speelde PSV thuis tegen Feyenoord, deze wedstrijd moest PSV winnen om nog mee te doen in de titelstrijd. Na de 0-1 voor de Rotterdammers, kreeg PSV legio kansen maar Joop Hiele (de keeper van Feyenoord) hield met kunst en vliegwerk alles tegen. Uiteindelijk maakte Hysén met een 'Zweefduik' een prachtige goal en zo de zeer verdiende 1-1. Jammer genoeg was dit uiteindelijk te weinig want de titel ging niet naar PSV maar naar Feyenoord. Na 2 seizoenen ging Hysén terug naar IFK Göteborg. Wederom verovert Hysén de Zweedse landstitel en de UEFA Cup met IFK Göteborg, dit maal in het seizoen 1986-1987. Over twee wedstrijden wordt het schotse Dundee United in de finale verslagen.

In 1987 volgt er een buitenlands avontuur bij het Italiaanse AC Fiorentina en in 1988 is daar voor de tweedemaal de prijs Zweeds voetballer van het jaar. Na twee seizoenen Serie A is er een overstap naar de Premier League bij Liverpool FC. De Zweedse verdediger had de reputatie alles te zijn wat zijn Britse tegenhangers blijkbaar niet waren: stijlvol en comfortabel aan de bal. Sir Alex Ferguson van Manchester United wilde Hysén overnemen van AC Fiorentina om zijn verdediging op te bouwen rond de Zweed. Ook Liverpool FC gaat voor Hysén en na het touwtrekken om Hysén is uiteindelijk Liverpool FC die deze strijd wint. Hysén bleek bij Liverpool FC goed in staat om aan de fysieke eisen van het Engelse voetbal te voldoen. In Engeland wordt Hysen in 1990 landskampioen en voetbalt bij Liverpool FC ondermeer met, Bruce Grobbelaar, John Barnes, Jan Molby, Peter Beardsley en Ian Rush. Uiteindelijk beëindigt Hysén zijn carrière in 1994 in Zweden na twee seizoenen bij Gais Göteborg.

In de periode 1981-1990 kwam Glenn Hysén 68x uit voor de Zweedse nationale ploeg en scoorde hier in 6x. 

Hysén was een sterke grootse verdediger en heeft in Eindhoven bij PSV jammerlijk niet gebracht wat hem bij zijn andere clubs wel lukte.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers

Laatst bijgewerkt : 6 aug 2020 - 19:08