Home > Nieuws > Oude glorie: Juul Ellerman

Oude glorie: Juul Ellerman

6 nov 2019 - Door: MD

Juul Ellerman werd op 7 oktober 1965 in Dordrecht geboren. In zijn jeugd begon hij te voetballen bij amateurclub EBOH (Eendracht Brengt Ons Hoger) uit Dordrecht. Ellerman was een lichtgewichte aanvallende voetballer die een neusje had voor goals. Hij had de kunst om vaak op het juiste moment op de juiste plek voor de goal te staan en dan te scoren. Daarlangs had Ellerman een goede dribbel en een goed schot en kwam zo ook vaak tot scoren.

Na een overgang naar Sparta Rotterdam is er in het seizoen 1985-1986 zijn debuut in de Eredivisie voor Sparta. Bij de Rotterdammers voetbalt Ellerman in 3 seizoenen onder de trainers Theo Vonk en Barry Hughes. In de Eredivisie is er dan voor Ellerman bij Sparta in 3 opeenvolgende seizoenen een 7e, 8e en 12e plaats, waarin hij totaal 26 keer scoort. Bij Sparta blijft Ellerman dan tot einde van het seizoen 1987-1988.

Nadat PSV in het seizoen 1987-1988 de 'Treble' had gewonnen komt er een overgang van Ellerman naar PSV in het seizoen 1988-1989 onder dan PSV trainer Guus Hiddink. Ellerman verovert in zijn debuut seizoen 1988-1989 bij PSV direct de 'Dubbel', de landstitel en de KNVB Beker. In de Eredivisie scoort Ellerman 11 doelpunten dit seizoen voor PSV.

Het zou voor PSV de vierde landstitel op rij zijn en voor Ellerman zijn eerste.

Bekerwinst

Het KNVB Beker toernooi begon PSV met een uitwedstrijd in de eerste ronde tegen de amateurs van VV Rheden.

VV Rheden-PSV 1-2, 1e minuut Gerald Vanenburg 0-1, 12e minuut Sören Lerby 0-2, 28e minuut Peter Tillman 1-2.

De tweede ronde treft PSV in een thuiswedstrijd het dan in de Eredivisie uitkomende FC Volendam.

PSV-FC Volendam 2-1, 54e minuut Romario de Souza Faria 1-0, 56e minuut Johan Steur 1-1, 73e minuut Ronald Koeman 2-1.

De derde ronde is er een thuiswedstrijd tegen FC Twente.

PSV-FC Twente 2-0, 41e minuut Gerald Vanenburg 1-0, 60e minuut Gerald Vanenburg 2-0

In de kwartfinale is er een uitwedstrijd in Alkmaar tegen AZ.

AZ-PSV 0-2, 16e minuut Romario de Souza Faria 0-1, 37e minuut Romario de Souza Faria(penalty)0-2

De kwartfinale treft PSV FC Den Haag in een thuiswedstrijd.

PSV-FC Den Haag 5-2, 16e minuut Heini Otto 0-1, 34e minuut Juul Ellerman 1-1, 35e minuut Gerald Vanenburg 2-1, 55e minuut Ron de Roode 2-2, 60e minuut Juul Ellerman 3-2, 76e minuut Sören Lerby 4-2, 85e minuut Hans Gillhaus 5-2.

In de finale van KNVB Beker treft PSV FC Groningen en wint PSV met met 4-2, mede door 2 doelpunten van Ellerman.

PSV-FC Groningen 4-1, 2e minuut Romario de Souza Faria 1-0, 45e minuut Juul Ellerman 2-0, 53e minuut Juul Ellerman 3-0, 78e minuut  Henny Meijer 3-1, 79e minuut Wim Kieft 4-1

Europees voetbal

Europees laat Ellerman zich ook direct zien bij PSV, nadat PSV in de eerste ronde als winnaar van de Europa cup 1 is vrijgesteld opent PSV in de achtste finale tegen het Portugese FC Porto. In Eindhoven wint PSV overtuigend.

PSV-FC Porto 5-0, 15e minuut Wim Kieft 1-0, 37e minuut Juul Ellerman 2-0, 42e minuut Ronald Koeman 3-0, 48e minuut Anton Janssen 4-0, 52e minuut Ronald Koeman 5-0.

FC Porto-PSV 2-0, 44e minuut Rui Aguas 1-0, 82e minuut Domingos 2-0

De terugmatch in Portugal wint FC Porto dan met 2-0, maar in de eerste wedstrijd in Eindhoven was de tweekamp al beslist. In de kwartfinale treft PSV dan Real Madrid en in beide wedstrijden is Ellerman basisspeler.

PSV-Real Madrid 1-1, 45e minuut Emilio Butragueno Santos 0-1, 53e minuut Romario de Souza Faria 1-1

Real Madrid-PSV 2-1 na verlenging, 72e minuut Hugo Sanchez 1-0, 84e minuut Romario de Souza Faria 1-1, 105e minuut Martin Vazquez 2-1

Waar PSV het vorige seizoen Real Madrid in de halve finale versloeg is een seizoen later 1988-1989 Real Madrid de sterkste en strand PSV in de kwartfinale.

Het seizoen 1989-1990 zou PSV tweede worden in de Eredivisie en Ellerman scoorde dit seizoen 6 doelpunten.

De KNVB Beker wint PSV wederom en start in de tweede ronde.

PSV-SC Veendam 3-0, 41e minuut Wim Kieft 1-0, 74e minuut Wim Kieft 2-0, 90e minuut Romario de Souza Faria 3-0

De derde ronde treft PSV in een thuiswedstrijd Feyenoord.

PSV-Feyenoord 2-1, 15e minuut Sören Lerby 1-0, 31e minuut Stanislav Griga 1-1, 81e minuut Juul Ellerman 2-1 (matchwinnaar Ellerman).

In de kwartfinale is er een thuiswedstrijd tegen Eerstedivisionist FC Emmen.

PSV-FC Emmen 4-0, 9e minuut Wim Kieft 1-0, 47e minuut Frank Veldwijk (eigen doelpunt) 2-0, 50e minuut Romario de Souza Faria 3-0, 78e minuut Wim Kieft 4-0

In de halve finale treft PSV in een thuiswedstrijd Ajax.

PSV-Ajax 2-2, 59e minuut John van 't Schip 0-1, 60e minuut Jozef Chovanec 1-1, 78e minuut Jerry de Jong 2-1, 90e minuut Dennis Bergkamp 2-2 na verlenging wint PSV de strafschoppenserie en plaatst zich voor de finale.

Finale PSV-Vitesse 1-0, 30e minuut Stan Valckx 1-0 (penalty)

In het Europa cup 1 tournooi begint PSV in de eerste ronde met een thuis wedstrijd tegen het Zwitsere FC Luzern.

PSV-FC Luzern 3-0, 4e minuut Wim Kieft 1-0, 54e minuut Juul Ellerman 2-0, 81e minuut Romario de Souza Faria 3-0

FC Luzern-PSV 0-2, 25e minuut Romario de Souza Faria 0-1, 32e minuut Romario de Souza Faria 0-2

In de tweede ronde treft PSV het Roemeense Steaua Boekarest en begint met een uitwedstrijd.

Steaua Boekarest-PSV 1-0, 16e minuut Marius Lacatus 1-0

PSV-Steaua Boekarest 5-1, 17e minuut Marius Lacatus 0-1, 21e minuut Juul Ellerman 1-1, 47e minuut Romario de Souza Faria 2-1, 49e minuut Romario de Souza Faria 3-1, 64e minuut Juul Ellerman 4-1, 86e minuut Romario de Souza Faria 5-1

Na de nederlaag in Roemenië komt PSV in de thuiswedstrijd wederomop achterstand tegen Steaua Boekarest en lijkt uitschakeling dichtbij. Wanneer Ellerman dan fantastisch uit een vrije trap de 1-1 maakt komt PSV los en volgt er een galashow van Romario met 3 fantastische doelpunten na de rust en nog een tweede beauty goal van Ellerman. Deze wedstrijd is bij iedereen een blijvende herinnering en de goudhaantjes deze wedstrijd waren Romario en Ellerman.

De kwartfinale treft PSV Bayern München en begint met een uitwedstrijd.

Bayern München-PSV 2-1, 75e minuut Roland Wohlfarth 1-0, 77e minuut Flemming Povlsen 1-1, 85e minuut Roland Grahammer 2-1

PSV-Bayern München 0-1, 90e minuut Eric Gerets (eigen doelpunt) 0-1

Na de kleine nederlaag in Duitsland is er door het uit doelpunt van PSV nog zeker perspectief op de halve finale,  maar in Eindhoven is PSV niet bij machte om de Duitsers te verslaan en verliest zelfs nog ongelukkig vlak voor tijd.

Het derde seizoen van Ellerman 1990-1991 wordt de Engelsman Bobby Robson aangesteld als nieuwe trainer van PSV. Ellerman veroverd zijn tweede landstitel met PSV en scoort dit seizoen 16 doelpunten in de Eredivisie. De landstitel verspeelt PSV eigenlijk vrijwel zeker in speelronde 33 uit bij FC Groningen waar fors met 4-1 verloren wordt, wanneer dan concurrent Ajax ook onbegrijpelijk en zeer onverwacht verliest uit bij SVV met 1-0 is PSV alsnog gered. De laatste speelronde 34 winnen zowel PSV als Ajax met 3-0, maar is PSV de landskampioen met een gelijk aantal punten, maar met een beter doelsado van plus 2 op Ajax. Een behaalde landstitel voor PSV, maar voor Robson en Ellerman door het oog van de naald.

PSV-FC Volendam 3-0 speelronde 34, 29e minuut Gerald Vanenburg 1-0, 60e minuut Juul Ellerman 2-0, 90e minuut Gheorghe Popescu 3-0

Europees strandde PSV in het Europacup ll toernooi al in de eerste ronde wanneer het Franse Montpellier HSC over twee wedstrijden PSV verslaat.

Montpellier HSC-PSV 1-0, 54e minuut Jacek Ziober 1-0

PSV- Montpellier HSC 0-0, 70e minuut Vincent Guerin(rode kaart na 2x geel)

In het KNVB Beker toernooi stroomt PSV in de tweede ronde in en begint met een thuis wedstrijd.

PSV-FC Zwolle 2-1, 6e minuut  Eddy Smook 0-1, 18e minuut Twan Scheepers 1-1, 76e minuut John Bosman 2-1

De derde ronde treft PSV in een thuiswedstrijd Eerstedivisionist FC Wageningen.

PSV-FC Wageningen 8-1, 13e minuut John Bosman 1-0, 34e minuut Romario de Souza Faria 2-0, 38e minuut Erwin Koeman 3-0, 43e minuut Klaas Vink 3-1, 52e minuut Gheorghe Popescu 4-1, 60e minuut Romario de Souza Faria 5-1, 74e minuut Romario de Souza Faria 6-1, 77e minuut Romario de Souza Faria 7-1, 79e minuut Kalusha Bwalya 8-1

De kwartfinale treft PSV het Tilburgse Willem ll in een uitwedstrijd en na verlenging plaatst PSV zich voor de halve finale.

Willem ll-PSV 2-3, 6e minuut Martin van Geel 1-0, 69e minuut Romario de Souza Faria 1-1, 71e minuut Mohamed Sylla 2-1, 83e minuut Gerald Vanenburg 2-2, 109e minuut John Bosman 2-3

In de halve finale treft PSV in een thuiswedstrijd Feyenoord en verliest tegen de latere beker winnaar Feyenoord.

PSV-Feyenoord 0-1, 53e minuut Henk Fraser 0-1

Seizoen 1991-1992  is er voor Ellerman zijn derde landstitel bij PSV en komt Ellerman in de Eredivisie tot 12 doelpunten.

In het Europa Cup 1 tournooi begint PSV met een uitwedstrijd tegen het Turkse Besiktas en is Ellerman weer het goudhaantje voor PSV.

Besiktas-PSV 1-1, 27e minuut Juul Ellerman 0-1, 80e minuut Mehmet Ozdilek(penalty)1-1

PSV-Besiktas 2-1, 5e minuut Metin Tekin 0-1, 24e minuut Gerald Vanenburg 1-1, 58e minuut Kalusha Bwalya 2-1

In de tweede ronde treft PSV het Belgische RSC Anderlecht en begint met een thuiswedstrijd die in 0-0 eindigt.

PSV-RSC Anderlecht 0-0

RSC Anderlecht-PSV 2-0, 11e minuut Marc Degryse 1-0, 87e minuut Danny Boffin 2-0

Het Europees voetbal van PSV onder trainer Bobby Robson mag geen daverend succes worden genoemd. Na uitschakeling in de eerste ronde in zijn eerste seizoen is er in zijn tweede seizoen in de tweede ronde al uitschakeling.

In het KNVB Beker toernooi stroomt PSV in de derde ronde in met een uitwedstrijd bij SC Heerenveen en is Ellerman met 2 doelpunten de gevierde man.

SC Heerenveen-PSV 0-2, 4e minuut Juul Ellerman 0-1, 29e minuut Juul Ellerman 0-2

De vierde ronde is er dan een uitwedstrijd in Amsterdam tegen Ajax waar PSV na verlenging uiteindelijk verliest.

Ajax-PSV 2-1 (na verlenging) 20e minuut Stefan Pettersson 1-0, 45e minuut Wim Kieft 1-1, 117e minuut John van Loen 2-1

Seizoen 1992-1993 is er voor PSV na 2 seizoenen Bobby Robson een nieuwe trainer in de naam van Hans Westerhof die overkomt van FC Groningen.

Met de strijd om de Nederlandse Supercup(PTT Telecom Cup) opent PSV het seizoen als landskampioen tegen bekerwinnaar Feyenoord in Rotterdam.

Feyenoord-PSV 0-1, 25e minuut Erwin Koeman

Het hectische seizoen voor PSV eindigt met een zeer zure teleurstellende twee plaats in de Eredivisie waar PSV lang de koploper was. Ellerman komt dit seizoen tot 8 doelpunten voor PSV in de Eredivisie. Met twee wedstrijden tegen Feyenoord waar beide keren in de slotfase een 1-0 voorsprong wordt weg gegeven. Daarbij is er dan nog de uitwedstrijd in Dordrecht tegen SVV/Dordrecht'90 waar PSV met 0-1 voorsprong de rust in gaat en dan komt er een bommelding. Dit resulteerde in afgelasting van de tweede helft. Op een latere datum moet PSV dan deze wedstrijd uitspelen en speelt dan nog ternauwernood gelijk met 2-2, maar het punt verlies betekent de ommekeer in de titelstrijd en zo wordt Feyenoord landskampioen.

Europees is het Europa cup 1 tournooi dan verandert voor het eerst in de Champions League.

PSV begint in de eerste ronde tegen FK Zalgiris Vilnius uit Litouwen met een thuiswedstrijd.

PSV-FK Zalgiris Vilnius 6-0, 24e minuut Gerald Vanenburg 1-0, 36e minuut Juul Ellerman 2-0, 60e minuut Juul Ellerman 3-0, 64e minuut Juul Ellerman 4-0, 66e minuut Wim Kieft 5-0, 80e minuut Arthur Numan 6-0 Met 3 doelpunten legt Ellerman de basis voor de tweede ronde.

FK Zalgiris Vilnius-PSV 0-2, 26e minuut Arthur Numan 0-1, 39e minuut Romario de Souza Faria 0-2

Na een eenvoudige tweeluik tegen de Litouwers treft PSV in de tweede ronde het Griekse AEK Athene en begint met een nederlaag in de uitwedstrijd.

AEK Athene-PSV 1-0, 53e minuut Vassilios Dimitriadis 1-0

PSV-AEK Athene 3-0, 5e minuut Romario de Souza Faria 1-0, 51e minuut Romario de Souza Faria 2-0, 84e minuut Romario de Souza Faria 3-0

Met 3 doelpunten hoogst persoonlijk gescoord door Romario plaatst PSV zich dan voor de groepsfase van het nieuwe Champions League tournooi, waar PSV in een poule  uitkomt tegen FC Porto, AC Milan en IFK Göteborg.

FC Porto-PSV 2-2, 35e minuut Jaime Magalhaes 1-0, 43e minuut Romario de Souza Faria 1-1, 60e minuut Romario de Souza Faria 1-2, 73e minuut Adri van Tiggelen rode kaart(    na tweemaal geel), 75e minuut Ze Carlos 2-2

PSV-AC Milan 1-2, 19e minuut Frank Rijkaard 0-1, 62e minuut Marco Simone 0-2, 65e minuut Romario de Souza Faria 1-2

PSV-IFK Göteborg 1-3, 8e minuut Arthur Numan 1-0, 20e minuut Mikael Nilsson 1-1, 35e minuut Johnny Ekstrom 1-2, 45e minuut Johnny Ekstrom 1-3

IFK Göteborg-PSV 3-0, 2e minuut Mikael Nilsson 1-0, 45e minuut Johnny Ekstrom 2-0, 47e minuut Mikael Martinsson 3-0

PSV-FC Porto 0-1, 71e minuut Ze Carlos 0-1(penalty)

AC Milan-PSV 2-0, 5e minuut Marco Simone 1-0, 19e minuut Marco Simone 2-0

Na een overtuigende plaatsing voor de groepsfase is voor PSV de eerste editie van de Champions League een waar drama met 1 gelijkspel uit 6 wedstrijden en een roemloze aftocht.

In het KNVB Beker tournooi stroomt PSV in de derde ronde in met een uitwedstrijd bij het dan in de Eredivisie uitkomende FC Volendam.

FC Volendam-PSV 2-4, 33e minuut Kalusha Bwalya 0-1, 41e minuut Romario de Souza Faria 0-2, 57e minuut Romario de Souza Faria 0-3, 74e minuut Johan Steur 1-3, 84e minuut  Michael Reiziger(later speler PSV)2-3, 89e minuut Romario de Souza Faria 2-4

De vierde ronde is er dan een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht.

PSV-FC Utrecht 2-1, 40e minuut Wlodzimiers Smolarek 0-1, 60e minuut Edward Linskens 1-1, 62e minuut Juul Ellerman 2-1(matchwinnaar)

De kwartfinale is er dan een uitwedstrijd in Heerenveen waar PSV na verlenging uiteindelijk verliest.

SC Heerenveen-PSV 2-1, 51e minuut Arthur Numan 0-1, 89e minuut Erik Tammer 1-1, 96e minuut Marco Roelofsen 2-1

Seizoen 1993-1994 zou het laatste seizoen van Ellerman bij PSV zijn en onder de dan nieuw aangestelde trainer Aad de Mos is er in de Eredivisie een teleurstellende 3e plaats. In de Eredivisie komt Ellerman dit seizoen maar tot vijf optredens en hierin 2 doelpunten.

Europees begint PSV in het UEFA Cup tournooi tegen het Duitse Karlsruher SC en in de eerste ronde is er onder trainer de Mos al uitschakeling.

Karlsruher SC-PSV 2-1, 21e minuut Edgar Schmitt 1-0, 30e minuut Sergey Kiryakov 2-0, 34e minuut Manfred Bender rode kaart, 36e minuut Gheorghe Popescu 2-1

Na het verlies in Duitsland geeft trainer de Mos aan dat PSV goed perspectief heeft om de nederlaag in Eindhoven recht te zetten, maar hierin slaagt PSV niet en in de eerste ronde is er een roemloze aftocht.

PSV-Karlsruher SC 0-0

In het KNVB Beker toernooi stroomt PSV in de derde ronde in met een uitwedstrijd bij Sparta Rotterdam.

Sparta-PSV 2-2, 10e minuut Nico Jalink 1-0, 14e minuut Winston Bogarde 2-0, 50e minuut Mitchell van der Gaag 2-1, 62e minuut Edward Metgod 2-2 (eigen doelpunt) na verlenging wint PSV de strafschoppenserie.

De achtste finale is er voor PSV een thuiswedstrijd tegen het Tilburgse Willem ll.

21e minuut Hans van Arum 0-1, 29e minuut Peter Hoekstra 1-1, 70e minuut Mitchell van der Gaag 2-1

In de kwartfinale is er voor PSV het Brabantse onderonsje tegen NAC Breda in een uitwedstrijd.

NAC-PSV 1-0, 94e minuut Pierre van Hooijdonk 1-0 (penalty in de verlenging)

Het eerste seizoen van trainer de Mos bij PSV is weinig succesvol na vroege uitschakeling Europees en in het KNVB Beker toernooi en een 3e plaats in de Eredivisie.

FC Twente

Na 6 seizoenen bij PSV is  er voor publiekslieveling Ellerman dan een vertrek uit Eindhoven. Zijn volgende club is dan FC Twente dat ongeveer 1 miljoen gulden voor Ellerman betaalt. Bij FC Twente voetbalde Ellerman onder de trainers, Issy ten Donkelaar en Hans Meyer. In de Eredivisie bij FC Twente zijn er voor Ellerman in de Eredivisie in de seizoenen 1994-1995 en 1995-1996 een 5e en 10e plaats waarin hij 1x en 7x scoorde.

NEC

In het najaar van 1996 komt er dan van FC Twente een transfervrije overstap naar NEC Nijmegen. Bij NEC voetbalde  Ellerman onder de trainers, Leen Looyen en Jimmy Calderwood. Ellerman voetbalt in Nijmegen het restant van het seizoen 1996-1997 en de seizoenen 1997-1998 en 1998-1999 waarin hij voor NEC in de Eredivisie 7x scoort.

Helmond Sport

De laatste club van Ellerman in het betaalde voetbal is Helmond Sport waar hij nog 3 seizoenen verblijft in de Eerste Divisie. Bij Helmond Sport voetbalde Ellerman onder de trainers, Louis Coolen en Mario Verlijsdonk. Met een 10e, 8e en 15e plaats in de Eerste Divisie, waarin Ellerman in 3 seizoenen nog 22 keer scoort, beëindigd Juul Ellerman einde van het seizoen 2001-2002 zijn actieve voetbalcarrière.

International

Als international van het Nederlands elftal kwam Ellerman voor 'oranje' in 5 interlands uit. In 1989 de wedstrijden, Israël- Nederland 0-2 (vriendschappelijk), Finland-Nederland 0-1 (WK Kwalificatie), Nederland-Finland 3-0 (WK Kwalificatie), Nederland-Brazilië 0-1  (vriendschappelijk). In 1991 de wedstrijd Nederland-Polen 1-1 (vriendschappelijk)

De erelijst van Juul Ellerman bevat 3 landstitels, 2 KNVB Bekers en éénmaal de Nederlandse Supercup, allen behaald in zijn periode bij PSV.

Wanneer Ellerman zijn voetbal carrière beëindigt geeft hij later in een interview aan dat wanneer het voetballen klaar was hij ook 'echt' klaar was met voetbal. Hij zag zichzelf nooit in de voetballerij actief als trainer-coach. Er is dan nog een aanbod van Helmond Sport voor de functie van scout, dit slaat Ellerman af. Ellerman is dan niet meer in de picture en leeft verder in de schaduw. Ellerman lacht bij de vraag of hij eigenlijk moest blijven werken na het voetbal. De echte grote voetbalsalarissen zijn van na zijn tijd. Waar op Ellerman zegt, 'ik wilde iets blijven doen. Verder heb ik niks te klagen'. Hij gaat verder in de administratie van een bedrijf in de keukenhandel. Na 12 jaar in de keukenbranche is er een korte periode werk in een aantal sportwinkels. Hierna gaat hij verder bij sociaal werkbedrijf Senzer in Helmond als voorman. Een bedrijf waar hij leiding geeft op de werkvloer van de afdeling Food. Een voltijdbaan van 36 uur per week.

Ondanks dat Ellerman niet meer aktief is in de voetbalwereld zal hij met zijn bijzondere voetbalstijl en toch vele doelpunten altijd bij vele PSV supporters positief herinnert worden. Met als hoogtepunt samen met Romario de Souza Faria de galashow van de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen het Roemeense Steaua Boekarest.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.