Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Topkeepers in Eindhoven

Oude glorie: Topkeepers in Eindhoven

14 nov 2019 - Door: MD

In eerdere edities van deze rubriek hebben we al een aantal veldspelers de revue laten passeren. Echter mogen ook de mannen onder de lat niet onvermeld blijven. PSV heeft in de rijke geschiedenis een aantal topkeepers gehad. Dit keer in Wat eens d'Oude Glorie aandacht voor een drietal doelmannen; Jan van Beveren, Hans van Breukelen en Heurelho Gomes.

Jan van Beveren

Met Jan van Beveren had PSV maar liefst tien jaar een absolute topper op doel staan. Van 1970 t/m 1980 verdedigde hij de Eindhovense kleuren. Van Beveren was een zeer atletische keeper die met katachtige sprongen haast onmogelijke ballen uit het doel wist te ranselen. Mede door hem behaalde PSV ook zijn eerste internationale prijs binnen in 1978. De UEFA cup werd gewonnen tegen het Franse SC Bastia.

Verder won van Beveren in zijn PSV periode drie landstitels en twee KNVB bekers. In 1980 verlaat van Beveren PSV om in Amerika te gaan keepen. Dit besluit kwam mede door een conflict bij het Nederlands elftal en dat zorgde ook voor privé problemen. In Amerika zou hij nog tot 1986 keepen. Op 26 juni 2011 overleed misschien Nederlands beste keeper ooit op 63 jarige leeftijd.

Hans van Breukelen

Een andere keeper die veel prijzen met PSV gewonnen heeft is Hans van Breukelen. Als keeper stond van Breukelen bekend als iemand die ongekend gemotiveerd was en helemaal op ging in zijn sport. De wil om te winnen was enorm bij van Breukelen door zijn passie en gedrevenheid.

Tijdens de uitwedstrijd tegen Feyenoord (in 1987) genereerde van Breukelen onbedoeld bekendheid met het polletjesincident, waardoor PSV de overwinning verspeelde. Vervolgens ging het een tijdje sportief iets minder met hem.

Op en top sportman dat hij was herpakte hij zich een jaar later op grootse wijze. Van Breukelen won in 1988 de treble met PSV (de landstitel, de KNVB beker en de toenmalige Europacup 1). In de finale van de Europacup 1 stopte hij de beslissende penalty waardoor de zege een feit was. Als kers op de taart won hij ook nog het EK 1988 met het Nederlands elftal (ook hier stopte hij in de finale een strafschop). Uiteindelijk won van Breukelen zes landstitels, drie KNVB bekers, de Europacup 1 en één keer de Nederlandse Supercup met PSV.

Heurelho Gomes

Van 2004 t/m 2008 keepte de Braziliaan Heurelho Gomes voor PSV. Gomes was enorm populair bij de aanhang van PSV. Met Gomes en de Braziliaanse verdediger Alex heeft PSV een ongekend sterk duo. In hun PSV periode bereiken ze samen de halve finale van de Champions League, waarin AC Milan net te sterk is. Ook Gomes behaalde met PSV de nodige prijzen; vier landstitels en 1x de KNVB beker.

Gomes heeft na zijn vertrek altijd de hoop gehad om ooit nog terug te keren bij PSV. De wederzijdse waardering tussen Gomes en de PSV supporters was enorm groot. Bij een bezoek van een wedstrijd van PSV jaren na zijn contract in Eindhoven liep Gomes zomaar uit zichzelf een ereronde. Dit werd door het gehele stadion moet een groots applaus gewaardeerd. PSV heeft een mooie documentaire over de doelman gemaakt. 

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 9 feb 2021 - 12:04