Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Bobby Robson

Oude glorie: Bobby Robson

20 nov 2019 - Door: MD

Met de Engelsman Bobby Robson heeft PSV in twee periodes een echte gentleman als trainer. In 1990 komt Robson naar PSV. Hij had daarvoor als bondscoach van Engeland de halve finale behaald op het WK. Bij PSV treft Robson een selectie aan met onder andere Hans van Breukelen, Eric Gerets, Jan Heintze, Berry van Aerle, Gheorghe Popescu, Stan Valckx, Jerry de Jong, Jozef Chovanec, Kalusha Bwalya, Erwin Koeman, Edward Linskens, John Bosman, Peter Hoekstra, Twan Scheepers en Romario de Souza Faria.

Het seizoen 1990/1991 krijgt een bijzonder bizar en spannend slot. Op de voorlaatste speeldag moeten PSV en Ajax beide een uitwedstrijd spelen. Beide staan gelijk in punten.

Uit bij FC Groningen gaat PSV fors onderuit met maar liefst 4-1. De titel lijkt verloren voor PSV. Onverwachts en tot grote vreugde van PSV verliest Ajax de uitwedstrijd tegen SVV met 1-0. Zo blijven beide op het zelfde aantal punten. De laatste speelronde speelt PSV thuis tegen Volendam en wint met 3-0 door goals van Gerald Vanenburg, Juul Ellerman en Gheorghe Popescu. PSV werd op doelsaldo landskampioen.

Het seizoen 1991/1992 slaagt Robson er weer in om met PSV landskampioen te worden. Grote veranderingen in de selectie ten aanzien van het vorige seizoen waren er nauwelijks alleen Wim Kieft kwam weer terug in plaats van John Bosman. Verder kwam Adri van Tiggelen over van het Belgische Anderlecht. PSV werd met drie punten voorsprong kampioen.

In het seizoen 1998/1999 komt Bobby Robson nog éénmaal terug bij PSV voor één seizoen. PSV wint de JC schaal dit seizoen met Robson. In de Eredivisie heeft PSV een zwaar en zeer matig seizoen. Met maar liefst zeven verliespartijen en tien gelijke spelen wordt PSV op de laatste speeldag derde achter kampioen Feyenoord en Willem ll.

PSV strijdt samen met Vitesse en Roda JC om de derde plaats. Deze derde plaats geeft recht op de voorronde Champions League. De laatste wedstrijd zal de geschiedenis in gaan als het mirakel van Utrecht. Na een 2-0 achterstand weet PSV de wedstrijd te keren naar een 2-3 overwinning. Doelpunten van Ruud van Nistelrooij via een penalty en Gakokidze brengen PSV op 2-2. In de laatste minuut is het Arnold Bruggink die PSV de winst bezorgd.

PSV wordt derde voor Vitesse en Roda JC. Bobby Robson heeft dan toch PSV nog naar de voorronde Champions League kunnen loodsen. Hij vertrekt bij PSV en gaat verder bij Newcastle United. Bij PSV wordt Robson opgevolgd door oud speler Erik Gerets. In 2009 op 76 jarige leeftijd overlijdt Robson. Robson zal herinnerd worden als een grote gentleman in de voetballerij.

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 20 nov 2019 - 12:08