Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Michel Valke

Oude glorie: Michel Valke

26 nov 2019 - Door: MD

De in Zwijndrecht in 1959 geboren Michel Valke voetbalde in zijn jeugd bij de clubs VV Groote Lindt uit Zwijndrecht en DFC uit Dordrecht. In de periode 1976-1979 voetbalt Valke voor Sparta Rotterdam. In 1979 nam PSV hem over van Sparta Rotterdam en in Eindhoven werd hij gezien als iemand die wel eens in de toekomst in de voetsporen van Willy van der Kuijlen zou kunnen treden. De spil in het elftal van een nieuw PSV om wie alles zou gaan draaien. Want van der Kuijlen begon langzamerhand op leeftijd te geraken. Valke zou bij PSV twee periodes actief zijn. Zijn eerste periode werd geen groot succes in Eindhoven. Thijs Libregts was bij PSV toendertijd de trainer en het klikte totaal niet tussen Valke en Libregts. Libregts vond dat Valke te veel tierelantijntjesvoetbal speelde en daarmee te weinig rendement had. Valke gaf later aan, 'achteraf bekeken had Libregts misschien wel een punt, maar ik was eigenwijs op die leeftijd'. Mede omdat Valke als groot talent niet een jaar op de bank wilde zitten koos hij door het conflict met Libregts in zijn laatste contractjaar voor een verhuur aan Feyenoord. Valke sprak zich uit, 'Het was iets heel ongebruikelijks in die tijd, maar ik ben door PSV één seizoen verhuurd aan Feyenoord'. Valke vervolgt '' PSV was toen in opkomst, terwijl Feyenoord het jaar er voor als zesde was geëindigd. Wellicht speelde dat een rol, maar ik zag het toch vooral als een stap omhoog. Op de bank zitten bij PSV of verhuurd worden aan Feyenoord, die keuze was niet zo moeilijk ''. Met Feyenoord won Valke in het seizoen 1982-1983 in Eindhoven met 1-3 van PSV. Opmerkelijk was dat Valke bij twee doelpunten van Feijenoord was betrokken. Thijs Libregts ging na zijn PSV periode verder als trainer bij Feyenoord. Dit was voor Valke een reden om niet bij Feyenoord te verblijven, maar een nieuw contract te tekenen bij PSV.

Een nieuwe kans in Eindhoven

In zijn tweede periode in Eindhoven had Valke deze keer te maken met Jan Reker, Hans Kraay sr en Guus Hiddink als trainers. Met PSV behaalde Valke twee landstitels de seizoenen 1985-1986 en 1986-1987. Na lange tijd geen prijzen voor PSV sinds het seizoen 1977-1978 was het seizoen 1985/1986 een ommekeer in de geschiedenis voor de Eindhovenaren en volgde een historische periode.

Bij PSV speelde Valke in zijn tweede periode de seizoenen 1983-1984 tot het seizoen 1986-1987 samen in verschillende selecties en in verschillende periodes/seizoenen met totaal alle spelers ondermeer: Hans van Breukelen, Pim Doesburg, Hans Segers, Jan Heintze, Eric Gerets, Ernie Brandts, Huub Stevens, Glenn Hysen, Piet Wildschut, Arie Haan  Raymond Libregts, Ronald Koeman, Ivan Nielsen, Adick Koot, Bert Verhagen, Randy Samuel, John Veldman, Alfons Arts, Berry van Aerle, Frank Arnesen, Ton Lokhoff, Frans van Rooij, Willy van de Kerkhof, Gerald Vanenburg, Rene Wolfs, Hans Smulders, Mart van Duren, Jurrie Koolhof, Hallvar Thoresen, Erik-Jan van den Boogaard, René van der Gijp, Kenneth Brylle, Peter Corbijn, Rob Mc Donald, Frank Berghuis, Erik Viscaal en Ruud Gullit. Valke was als middenvelder een sierlijke voetballer, een begaafde technische linkspoot, met een prachtige stijl, goed spelinzicht, een kilometervreter, een box-to box speler. Valke werd ooit vergeleken met Willem van Hanegem, een vergelijking die hij uiteindelijk nooit echt zou identificeren. Opmerkelijk aan de middenvelder was dat zijn doelpunten vaak laag over de grond gingen. Zo heeft hij meerdere goals gescoord voor PSV. 

Op elftalfoto's valt er iets bijzonders op aan Valke. Bij bijna alle foto's zit Valke op de onderste rij helemaal rechts. Of dit een soort bijgeloof is geweest zou je hem persoonlijk moeten vragen, maar opmerkelijk is het wel.

Na zijn PSV periode vertrok Valke naar het Franse Olympique Lyon. Over zijn periode in Frankrijk schreef Valke een boek getiteld; '' Een Frank-ryker maar nooit een Fransman ''. In Lyon vediende Valke misschien het nodige geld, maar was er weinig roem, eer of geluk.

Bij terugkomst naar Nederland zou Valke weer voor Sparta Rotterdam voetballen en zijn voetbalcarrière beëindigen bij Dordrecht'90 in 1995.

Als international speelde Valke in de periode 1979-1986 16 interlands voor het Nederlands elftal. Hierin scoorde hij één keer, een eigen goal tegen Oostenrijk in de WK kwalificatie wedstrijd voor het toernooi van 1986. Dit doelpunt zou hem lang blijven achtervolgen. Uiteindelijk zou het Nederlandselftal zich niet kwalificeren voor het WK van 1986 in Mexico, doordat Nederland in een beslissende tweeluik tegen België werd uitgeschakeld.

Later toen Valke zijn voetbal carrière had afgesloten werd er geconstateerd dat hij altijd maar één nier heeft gehad en zijn gehele voetbalcarrière zo had gevoetbald.

Valke zou na zijn voetbalcarrière 5 jaar de functie Hoofd opleidingen bekleden bij Dordrecht'90. Vervolgens was hij in de periode 2001-2007 jeugdtrainer bij Feyenoord en vanaf 2007 coördinator van Feyenoords videoanalyseteam. Naast het voetbal is Valke ook een begenadigd saxofonist.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 18 aug 2020 - 11:24