Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Frans van Rooij

Oude glorie: Frans van Rooij

4 dec 2019 - Door: MD

De in Woensel (Eindhoven) in 1963 geboren Frans van Rooij komt in zijn jeugd uit voor RKSV Woensel en maakt dan als 15 jarige een overstap naar de jeugd van PSV.

In het seizoen 1983-1984 komt van Rooij bij de selectie van PSV onder trainer Jan Reker. Drie seizoenen komt van Rooij dan uit voor het eerste elftal van PSV. Zijn overzicht, balbehandeling en techniek waren fenomenaal. De grootste kwaliteit van van Rooij is zijn geweldige traptechniek, een absoluut wapen. Met zijn fluwelen trap had hij qua voetbal alles in zich om uit te groeien tot een bepalende speler, zelfs voor het Nederlands elftal.

PSV had weer eens een speler voor de toekomst uit de eigen gelederen in de selectie. In 1985 wordt van Rooij zelfs uitgeroepen tot het grootste talent van Nederland en geeft de genomineerde Marco van Basten en John van Loen zelfs het nakijken. Hij krijgt de prijs uitgereikt door Louis van Gaal. Het seizoen 1985-1986 wordt van Rooij landskampioen met PSV en scoort in dat seizoen 6 doelpunten in de Eredivisie. 

Hans Kraay sr uit de technische staf van PSV is zeer gecharmeerd van de kwaliteiten van Frans van Rooij. Ondanks al deze lof voor van Rooij zal hij toch vertrekken bij PSV mede gezien door de concurrentie in de selectie van o.a. Gerald Vanenburg en Frank Arnesen. Na drie volledige seizoenen bij PSV en nog enkele wedstrijden in het begin van het seizoen 1986-1987 komt er dan een verhuur naar België. 

Samen met Berry van Aerle wordt van Rooij verhuurd aan Royal Antwerp FC. De club stond stijf onderaan en de twee verhuurde PSV spelers brachten Royal Antwerp FC weer aan het voetballen. Samen behoeden ze Royal Antwerp FC dan van degradatie uit de Eerste Klasse. Van Aerle kwam het seizoen er na weer terug bij PSV omdat er voor hem op zijn positie bij PSV wél perspectief op speeltijd was. PSV stond voor de keuze om enkele jeugdspelers in te passen óf door te gaan met de vertrouwde waarden en bouwen aan een superploeg. Inmiddels had PSV voor het nieuwe seizoen 1987-1988 ook nog Søren Lerby gecontracteerd. Met de daarbij al aanwezigen Gerald Vanenburg en Frank Arnesen was de mogelijkheid klein voor van Rooij om een vaste basisplaats te veroveren bij PSV. 

Met deze vooruitzichten bij PSV op het middenveld en gezien de concurrentie bleef van Rooij uiteindelijk bij Royal Antwerp FC. Van Rooij vertelt, 'Ik pakte bij PSV wel mijn wedstrijden mee, maar wilde basisspeler zijn, dat kon wel bij Royal Antwerp FC '. Zo gebeurde het dat dan van Rooij door PSV aan Royal Antwerp FC werd verkocht. Bij PSV kwam van Rooij uiteindelijk tot 65 wedstrijden in de Eredivisie waarin hij 8 doelpunten scoorde. Manager destijds Kees Ploegsma vertelt; ''We konden van Rooij destijds toen voor een mooi bedrag verkopen. Ik meen dat het een miljoen gulden was. Ook in die periode gewoon goed geld. Frans was een prachtige voetballer, maar gezien de bezetting was het moeilijk om hem een vaste basisplaats bij PSV te beloven. Over zijn talent waren absoluut geen twijfels, maar we vroegen ons soms wel af of hij er alles voor deed en liet''.

Waar Berry van Aerle bij PSV bij zijn terugkeer het meest succesvolle jaar van PSV in de club geschiedenis (het seizoen 1987-1988) ooit mee beleefde, groeit van Rooij bij Royal Antwerp FC uit tot een zeer belangrijke schakel. De jaren daarna vestigt van Rooij zijn naam in België tot een absolute vedette en wordt zelfs nog een keer derde in de Eerste Klasse. Bij Royal Antwerp FC speelt van Rooij tot het einde van het seizoen 1990-1991.

Hierna komt hij uit voor voor Standard Luik. In Luik is zijn carrière geknakt, geeft van Rooij aan. '' De leiding van Standard wilde me nergens meer laten voetballen waar ik het wilde. Dat kon nog in die tijd vóór het Bosman-arrest. Het is niet is niet anders, ik heb er zoveel jaar later wel vrede mee ''. Ingaande het seizoen 1994-1995 is er dan toch een vertrek bij Standard Luik voor van Rooij naar het Griekse Paok Saloniki. Na één seizoen in Griekenland is er dan al weer een terugkeer naar België. Van Rooij komt dan in het seizoen 1995-1996 uit voor KVC Westerlo in de Tweede Klasse. In 1996 beëindigt van Rooij dan zijn carrière. 

Na het voetballen woont van Rooij in het Belgische Lommel. Hij vertelt; '' Natuurlijk zijn er mooie dingen om aan terug te denken, maar ik heb die periode compleet afgesloten. '' Na 1986 heb ik nooit meer een stap in het Philips Stadion gezet '', erkent van Rooij direct. '' Zeker niet uit boosheid of zo, maar het is er gewoon nooit meer van gekomen. Ik ben na mijn voetbalcarrière een nieuw leven begonnen en bewust gekozen voor de anonimiteit en dat bevalt me goed. Op dit moment heb ik een baan als chauffeur ''.

Het mirakel van Royal Antwerp

Het bijzondere 'mirakel' van Royal Antwerp FC en Frans van Rooij in de eerste ronde het UEFA Cup toernooi seizoen 1989-1990. 

Royal Antwerp FC eindigt als vijfde in het seizoen 1988-1989 in de Belgische competitie en mag samen met Frans van Rooij deelnemen aan het UEFA Cup toernooi.

'' In voetbal is alles mogelijk ''. Die uitspraak kreeg in 1989 een andere dimensie bij de Europese returnwedstrijd tussen Antwerp FC en Vitosha Sofia. 

In de eerste ronde treft FC Antwerp het Bulgaarse Vitosha Sofia en begint het met een uitwedstrijd. In Bulgarije werd door Royal Antwerp FC gelijk gespeeld met een 0-0 eind uitslag.

Vitosha Sofia-Royal Antwerp FC 0-0

De terugwedstrijd in Antwerpen is er een een comeback van Royal Antwerp FC die met voorsprong de meest miraculeuze is uit de Belgische voetbalgeschiedenis. De mensen die voor het laatste fluitsignaal al huiswaarts keerden, hebben daar tot op de dag van vandaag nóg spijt van.

Royal Antwerp FC ligt in het seizoen 1989-1990 al uit de Belgische beker en in de competitie loopt het ook niet. Bij de spelers van Royal Antwerp FC heerst door de slechte vorm een gespannen sfeer en trainer Dimitri Davidovic beslist om op afzondering te gaan in het Ritz-hotel in Mol. De wedstrijd in stadion de Bosuil word maar door slechts 7000 supporters bezocht.

Wanneer de wedstrijd begint nemen de Bulgaren meteen de wedstrijd in handen. Via Georgi Slavchev komt Vitosha Sofia al snel op een 0-1 voorsprong. Na een afgekeurd doelpunt van Nico Claesen en het harde spel van de Bulgaren, ontstaat er tumult op de tribunes. De Oostenrijkse scheidsrechter en zijn assistenten krijgen allerlei verwensingen naar het hoofd geworpen. Trainer Dimitri Davidovic grijpt bij de rust in en brengt Ralf Geilenkirchen.

Ook in de tweede helft is Vitosha Sofia de betere ploeg en versieren ze kans op kans, maar een gebrek aan koelbloedigheid en een uitstekende keeper Wim De Coninck houden Royal Antwerp FC in de wedstrijd. Met nog 7 minuten reguliere speeltijd scoort Ralf Geilenkirchen de gelijkmaker vanuit een bijna onmogelijke hoek. Bij de volgende aanval van de Bulgaren is het echter ook raak via Georgi Donkov 1-2 en drie minuten later maakt Petar Mitharski het feilloos af: 1-3.

Na 90 minuten vindt Nico Claesen eindelijk dan de goal en scoort de 2-3. Royal Antwerp FC moet nog twee keer scoren en aangezien ze er reeds 90 minuten op hebben zitten, gelooft niemand er nog in. Mede omdat óók de Antwerpenaren al een tijd met slechts tien man op het veld staan door een blessure van Franky Dekenne.

Waanzinnige slotfase

Invaller Geert Hoebrechts pompt dan de bal de zestien in en Geilenkirchen weet nog een vrije trap te versieren. Scheidsrechter Friedich Kaupe legt het hevige protest van de Antwerp-aanhang naast zich neer en legt de bal aan de rand van het strafschopgebied. Doelman Zdravkov kan de vrije trap van aanvoerder Frans van Rooij niet klemmen en Nico Claesen is er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te schieten.

Scheidsrechter Friedich Kaupe maakt nog geen aanstalten om af te fluiten en zo speelt Royal Antwerp FC verder met de moed der wanhoop. Antwerp-speler Raphael Quaranta dolt dan aan de zijlijn twee Bulgaren en wordt foutief gestuit in de zestien. Scheidsrechter Kaupe geeft echter geen krimp en legt de bal wéér net buiten het strafschopgebied. Peter Lehnoff zet zich dan achter de bal en wanneer hij de bal voor de goal dropt, blijven alle Bulgaren stokstijf staan. Raphael Quaranta kopt dan de 4-3 tegen de netten en het absolute onmogelijke is door Royal Antwerp FC miraculeus en haast onmogelijk en onbegrijpelijk diep in de blessuretijd gepresteerd. Historisch in een uitgeschakelde positie in de blessuretijd alsnog een overwinning en een ticket voor de tweede ronde.

Royal Antwerp FC-Vitosha Sofia 4-3

 • 6e minuut Georgi Slavchec 0-1
 • 85e minuut Ralf Geilenkirchen 1-1 
 • 87e minuut Georgi Donkov 1-2
 • 89e minuut Petar Mitharski 1-3
 • 90e minuut Nico Claesen 2-3
 • 92e minuut Nico Claesen 3-3
 • 95e minuut Raphael Quaranta 4-3

In de tweede ronde treft Royal Antwerp FC dan het Schotse Dundee United en begint met een thuiswedstrijd.

Royal Antwerp FC- Dundee United 4-0

 • 22e minuut Ralf Geilenkirchen 1-0
 • 23e minuut Frans van Rooij 2-0
 • 31e minuut Frans van Rooij 3-0
 • 47e minuut Nico Claesen 4-0

Dundee United-Royal Antwerp FC 3-2

 • 19e minuut Hans-Peter Lehnhoff 0-1
 • 22e minuut Nico Claesen 0-2
 • 42e minuut Mixu Paatelainen 1-2
 • 62e minuut Michael O'Neill 2-2
 • 89e minuut John Clark 3-2

Na de geweldige thuiswedstrijd tegen het Schotse Dundee United met een 4-0 winst van de Antwerpenaren en met ondermeer twee doelpunten van Frans van Rooij was de basis gelegd voor de derde ronde. In de uitwedstrijd kwam Royal Antwerp FC absoluut niet meer in gevaar. 

In de derde ronde treft Royal Antwerp FC dan het Duitse VFB Stuttgart en begint met een thuiswedstrijd.

Royal Antwerp FC-VFB Stuttgart 1-0

 • 8e minuut Hans-Peter Lehnhof 1-0

VFB Stuttgart-Royal Antwerp FC 1-1

 • 52e minuut Michael Frontzeck 1-0
 • 60e minuut Nico Broeckaert 1-1

Royal Antwerp FC presteert het om VFB Stuttgart uit te schakelen en treft in de kwartfinale weer een Duitse club deze keer 1.FC Köln.

1.FC Köln-Royal Antwerp FC 2-0

 • 2e minuut Pierre Littbarski 1-0
 • 53e minuut Anders Giske 2-0

Royal Antwerp FC-1.FC Köln 0-0

In de kwartfinale van het UEFA Cup toernooi in het seizoen 1989-1990 strand het Royal Antwerp FC van aanvoerder en vedette Frans van Rooij dan tegen het Duitse 1.FC Koln. In de geschiedenis van Royal Antwerp FC en het Belgische voetbal zal deze editie voor altijd bijzonder en historisch zijn en aanvoerder Frans van Rooij voor altijd een vedette van Royal Antwerp FC.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 9 sep 2020 - 11:21